JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagestreik

Streiken i barnehagene er over. Endelig enighet om pensjon

GLAD: Forhandlingsleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen (t.v.), kom smilende inn til mekling i går og kunne også gå smilende ut igjen.

GLAD: Forhandlingsleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen (t.v.), kom smilende inn til mekling i går og kunne også gå smilende ut igjen.

Birgit Dannenberg

En over fire uker lang streik i barnehagene er over. Etter å ha meklet gjennom natta, er partene nå enige om pensjon. De ansatte er tilbake på jobb i morgen.

2022111609133120221116092354

marte.bjerke@fagbladet.no

– Vi er fornøyde med å ha fått på plass en god pensjonsløsning som er på linje med det offentlige og andre private barnehager har, og en lønnsøkning tilsvarende kommunal sektor, sier en samlet arbeidstakerside, ved forhandlingslederne Anne Green Nilsen i Fagforbundet, Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet og Trond Ellefsen i Delta, i en pressemelding.

Streiken i de private barnehagene har pågått siden 17. oktober, og fra mandag denne uka var over 3600 ansatte i streik over hele landet. Disse er tilbake på jobb i morgen, torsdag 17. november.

LES OGSÅ: Går det mot slutten på barnehagestreiken?

Dette innebærer enigheten for de ansatte

Løsningen innebærer at ansatte i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) senest innen 1. januar 2025 får livsvarig avtalefestet pensjon (AFP) i Fellesordningen, noe som var et hovedkrav fra fagforeningene.

I tillegg blir prosentsatsen de ansatte selv betaler til egen tjenestepensjon redusert fra 3 til 2,5 prosent fra 1. januar 2023, deretter ned til 2 prosent når fellesordningen for AFP etableres. Arbeidsgivers andel økes tilsvarende. Det betyr at lovens maksimumssatser på sju prosent opprettholdes.

Partene er også enige om å jobbe sammen opp mot myndighetene for å sikre dekning av kostnadene til pensjon.

– Svært tøffe meklinger

Arbeidstakersiden er fornøyde med avtalen, selv om de opprinnelig ønsket at både AFP i Fellesordningen og redusert prosentsats skulle innføres fra 1. januar 2023.

– Det har vært en langvarig streik, og noen svært tøffe meklinger. Begge parter har både gitt og tatt. Vi mener vi har fått PBL til å strekke seg så langt som det var mulig, sier fagforeningene i en pressemelding, og legger til:

– Vi skulle selvsagt unngått hele streiken, men all ære til de streikende som har stått støtt og virkelig vist hvor viktig dette har vært. Vi ser at denne streiken har vært helt nødvendig for å komme fram til den løsningen vi nå har fått, sier forhandlingslederne.

LES OGSÅ: 71 prosent støtter barnehagestreiken

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy