JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagestreik

Går det mot slutten på barnehagestreiken? I dag er det mekling igjen

STOR STREIKEVILJE: Streikemarkering i Oslo 2. november. Streiketoget går gjennom Møllergata i Oslo, på vei mot Eidsvolls plass. 

STOR STREIKEVILJE: Streikemarkering i Oslo 2. november. Streiketoget går gjennom Møllergata i Oslo, på vei mot Eidsvolls plass. 

Bjørn A. Grimstad

Klokka 15 går startskuddet for den tvungne meklingen i oppgjøret om pensjon i de private barnehagene.

2022111508413920221115211814

marte.bjerke@fagbladet.no

Sist gang partene satte seg ned for å forhandle, tok det ikke lang tid før de slukøret kom ut fra Riksmeklerens kontor med uforrettet sak.

– PBL mangler vilje til å løse denne konflikten og viser knapt noen tegn til å komme oss i møte, slik at PBL-ansatte får de samme pensjonsvilkårene som nesten alle andre barnehageansatte har, kommunalt og privat, sa Anne Green Nilsen i en pressemelding, etter bruddet i meklingen i forrige uke.

Green Nilsen er forhandlingsleder for Fagforbundet.

Tonen fra arbeidsgiverorganisasjonen Private Barnehagers Landsforbund (PBL) var vel så pessimistisk:

– Vi har strukket oss langt for å komme fagforeningene i møte, men opplever ingen reell bevegelse fra motparten, sa administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL, i en pressemelding.

Steile fronter

Frontene har vært steile i striden mellom PBL og arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta. Begge sider har beskyldt hverandre for å feilinformere og streiken har nå pågått i fire uker. Fra i går var det over 3600 barnehageansatte i streik over hele landet. De streikende har bred støtte i befolkningen.

• Faktisk.no har gått gjennom faktaene fra begge sider. Les mer her

Streiker for like pensjonsvilkår

De barnehageansatte i de private barnehagene streiker for de samme pensjonsvilkårene som de fleste kommunale og andre, private barnehager har.

De vil ha på plass AFP-ordningen som gjelder ellers i norsk arbeidsliv, altså et livsvarig tillegg til folketrygd og tjenestepensjon.

BEREDT FOR MEKLING: F. v.: Trond Ellefsen I Delta, Terje Skyvulstad I Utdanningsforbundet og Anne Green Nilsen I Fagforbundet.

BEREDT FOR MEKLING: F. v.: Trond Ellefsen I Delta, Terje Skyvulstad I Utdanningsforbundet og Anne Green Nilsen I Fagforbundet.

Ellisiv Solskinnsbakk, Fagforbundet

Fagforeningene mener også at arbeidsgiver vil svekke de ansattes pensjon ved å betale inn mindre til pensjonsordningen. Og de peker på at barnehageeierne får dekket pensjonsutgiftene sine av det offentlige. Penger som kommunen har bevilget til pensjon må brukes til pensjon, ikke til dekking av andre utgifter, mener fagforeningene.

Hevder at deres pensjon er bedre enn i offentlig sektor

PBL hevder at tjenestepensjonen i deres barnehager er bedre enn i offentlig sektor, og at det å kreve en AFP-ordning oppå denne vil gi mye bedre pensjon for ansatte i PBL-barnehager enn ansatte i kommunale barnehager. 

«HAR STRUKKET OSS LANGT»: Jørn-Tommy Schelderup, direktør i PBL.

«HAR STRUKKET OSS LANGT»: Jørn-Tommy Schelderup, direktør i PBL.

PBL

De peker også på at en overgang til fellesordningen for AFP vil ha en engangskostnad på mer enn 1,4 milliarder kroner. Dette alene er over én milliard kroner mer enn et lønnsoppgjør på nivå med kommunal sektor ville kostet PBL-barnehagene, hevder arbeidsgiverorganisasjonen.

PBL mener også at det er høyst uvisst hvordan fellesordningen for AFP kommer til å se ut etter 2024, og at det derfor ville vært uansvarlig å akseptere fagforeningenes ultimatum.

Barnehageeier flytter til Sveits mens ansatte streiker

Samtidig med barnehagestreiken er det en annen nyhet fra barnehage-Norge som har dominert mediedekningen, nemlig at Læringsverkstedets eiere har flyttet til Sveits. Flere av Læringsverkstedets barnehager er tatt ut i streiken.

– Motivasjonen for å flytte til utlandet var å spre det norske barnesynet internasjonalt. Og så var skatt en av flere grunner til at vi valgte Sveits, sier eier av Læringsverkstedet Hans Jacob Sundby til Fagbladet.

Natalie Jimenez er en av de streikende barnehageansatte som er opprørt over egen arbeidsgiver. Hun er pedagogisk leder i Læringsverkstedet Vestskrenten barnehage i Oslo.

– Jeg fikk sjokk. Det er rett og slett provoserende å lese dette når man tenker på situasjonen vi står i nå, der vi streiker for den samme pensjonen som ansatte i andre private barnehager har, sier hun til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy