SV vil la Mandal fortsette med ubegrenset antall egenmeldinger

MÅ FORTSETTE: SV's Nicholas Wilkinson mener Mandal kommune må få lov å fortsette med sin modell med et ubegrenset antall egenmeldinger.

MÅ FORTSETTE: SV's Nicholas Wilkinson mener Mandal kommune må få lov å fortsette med sin modell med et ubegrenset antall egenmeldinger.

Sosialistisk Ungdom

– Jeg mener det er helt feil å stoppe en ordning som over lang tid har vist seg å fungere godt, sier SVs Nicholas Wilkinson.

2017120112271220171201122712

per.flakstad@fagbladet.no

Bakgrunnen er at Arbeids- og sosialdepartementet ikke lenger vil gi Mandal, dispensasjon fra reglene om egenmeldinger fra de ansatte.

De siste ti årene har kommunen latt sine ansatte få bruke et ubegrenset antall egenmeldinger. Dette, kombinert med tett sykefraværsoppfølging fra nærmeste leder, førte til at sykefraværet blant de ansatte har stabilisert seg på et lavere nivå enn tidligere.

Her er de mest på jobb i landet

Viktig å samle erfaringer

– Jeg forstår ikke poenget med å stanse noe som faktisk virker og som har redusert sykefraværet, sier Wilkinson.

Stortingsrepresentanten fra SV vil derfor fremme et representantforslag om å la Mandal fortsette med den modellen kommunen har brukt de siste ti årene.

– I tillegg vil jeg foreslå å forsøke ordningen i flere kommuner, og da i et opplegg som skal gå over ganske lang tid, fortsetter Wilkinson.

– Poenget er jo ikke ulike «stunt» som kan redusere sykefraværet der og da, men å utvikle modeller som holder det stabilt lavt over tid. Derfor mener jeg det er viktig at vi fortsetter å hente erfaringer fra langvarig arbeid som har gitt resultater og supplere det med nye forsøk som kan gi oss enda bedre kunnskap om hvilke tiltak som reduserer sykefraværet, sier han.

Halverte sykefraværet i hjemmetjenesten

Ansvar og myndighet over eget liv

– Dette har også en annen side som jeg mener er svært viktig, sier Wilkinson.

– Ved å la de ansatte selv vurdere sin egen helsesituasjon, gir vi dem både myndighet, men også ansvar over sin egen arbeidssituasjon og sitt eget liv.

– Dette er etter min mening et selvstendig gode som bygger på respekt for den enkelte og godt samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

Ifølge Wilkinson kan det også oppfattes som sløsing med ressurser når alle som har behov for å være borte fra jobb må innom fastlegen sin for å få sykmelding.

– Det diskuteres om partene i arbeidslivet skal få et større ansvar for nærvær og fravær, og med en situasjon der fastlegene er svært presset på tid, tror jeg det kan være en riktig vei å gå, sier han.

Tøff kur reduserte sykefraværet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy