PBL landsmøte
SV-politikeren ble ledd ut av private barnehagedrivere
BA OM RESPEKT: SV-politiker Freddy André Øvstegård ble møtt med munterhet i salen da han så for seg tidsavgrensing av tilskuddene til private barnehager.
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker Freddy André Øvstegård møtte lite gehør for sine ideer på landsmøtet til Private barnehagers landsforbund.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Hvem bestemmer hvilken barnehage?
Forutsigbarhet, økonomisk likeverdig behandling og foreldrenes frie valg skulle diskuteres da politikere fra høyre til venstre og sentrum møttes på scenen på landsmøtet.
Hvem skal få velge barnehage for barna? Dette spørsmålet fikk barnehagemor Marianne Borgenvik Kveseth fra Lillehammer til å ta initiativet til en nasjonal underskriftskampanje – «Mitt barn – mitt valg».
Protesten mot regjeringens barnehagestrategi har over 5000 underskrifter.
• Lei av «skitkasting» i barnehagesektoren: Vil ha nytt barnehageforlik
Uenige om styring
Dette ble også debattens hovedtema da Kveseth spurte paneldeltakerne om hvem som skulle velge barnehage for barna – kommunen eller foreldrene?
Elise Waagen (Ap) måtte forsvare Aps syn på hvorvidt foreldrene fortsatt skal ha rett til å velge barnehage. Hun var raskt ute med å love at foreldre skal kunne bestemme, men kommunen må ha rett til å planlegge tilbudet lokalt.
Dette fikk KrFs nyvalgte nestleder Ida Lindtveit Røse til å peke på at systemet settes foran familiene. Kommunen kan bygge en ny barnehage og bestemme at den skal ha flest barnehageplasser, og ikke den private barnehagen. Da får ikke foreldrene velge den barnehagen de vil, mente Røse.
{s1}
Mens Kari-Anne Jønnes (H) lurte på hva foreldrene skulle kunne velge i hvis Ap får det slik de vil med mer makt til kommunene, samtidig som foreldrene skal bestemme.
Hege Bae Nyholt (R) pekte på sin egen kommune, hvor det ikke bygges planlagte kommunale barnehager, fordi det er overkapasitet i de private.
– Vi vet at kommunale barnehager legges ned, fordi man ikke har anledning til å legge ned private barnehager, sa Nyholt.
• Ekstrem forvandling: Her går Andrea (21) frå barnehageassistent til kinovert
Tidsbegrenset godkjenning
KAMPKLARE: Kari-Anne Jønnes (H), Elise Waagen (Ap), Solveig Schytz (V), Ida Lindtveit Røse (KrF), Maren Grøthe (Sp) og Tom Staahle (Frp) Hege Bae Nyholt (Rødt) og Freddy A. Øvstegård (SV) deltok i den politiske debatten med Trude Teige som debattleder.
Ingeborg Vigerust Rangul
Debatten fortsatte med at daglig leder Tina Fjeld fra Ullevålssletta barnehage fortalte om sin enkeltstående private barnehage og etterlyste forutsigbarhet. Hun ville ha svar på hva politikerne tenkte om tidsbegrenset godkjenning og tilskudd.
En slik tidsbe- eller avgrensing vil i praksis bety at private barnehager bare får godkjenning for drift i noen år av gangen. Forslaget er nå ute på høring i forbindelse med regjeringens revisjon av finansieringsordningene for private barnehager.
Etter en håndsopprekning på forslaget om å tidsavgrense tilskudd til private barnehager var det bare SV og Rødt som rakk opp hånden og sa de var for.
Ap sa at dette er ikke noe de vil innføre, men at de skal utrede forslaget fra SV og Rødt.
Freddy A. Øvstegård (SV) argumenterte for at et tidsbegrenset tilskudd vil redusere salgsprisene på barnehager. Han ble utfordret på hvor lang tidsbegrensningen burde være.
– Fem år synes jeg er et bra tall, svarte Øvstegård og ble møtt av oppgitt latter fra salen.
Han viste til salg av barnehager til utenlandske oppkjøpere og ba om respekt for hverandre. Først da er det mulig å få til et forlik.
De fleste politikerne lovte at de ville ha både et privat og offentlig tilbud og valgfrihet for foreldrene, mens SV og Rødt heier på offentlig barnehage og ikke-kommersielle private barnehager som ikke tar ut profitt.
Vi vet at kommunale barnehager legges ned, fordi man ikke har anledning til å legge ned private barnehager.
Hege Bae Nyholt, stortingsrepresentant for Rødt