JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusutvalgets rapport går ikke langt nok i å stanse privatisering i helsevesenet, mener fagforbundstopp

– Jeg mener det er behov for å gå lengre i å sikre den demokratiske og regionale styringen av sykehusene, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.

– Jeg mener det er behov for å gå lengre i å sikre den demokratiske og regionale styringen av sykehusene, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.

Per Flakstad

Mange organisasjoner har gitt sin tilbakemelding til Sykehusutvalget. Flere er fornøyde med at man foreslår å endre finansieringsmodellen for nye sykehus.

2023032714235020230327143148

– Jeg mener det er utrolig at man nedsetter et sykehusutvalg som ikke skal se på helseforetaksmodellen. Den har vært en enorm kjepp i helsehjulene i flere år, og det er på høy tid at den får en gjennomgang, sier Bård Hoksrud (Frp).

Han er samtidig fornøyd med det som tegner til å bli utvalgets viktigste funn: De mener finansieringen av nye sykehusbygg må endres.

Utvalgsrapport kan få følger for bygging av sykehus

– Pasientene skal ikke måtte lide for å bygge nødvendige sykehus. Eksempelvis ser vi i Drammen overskridelser i millionklassen, som pasientene vil måtte bøte på i mange år fremover.

SV-nestleder Marian Hussein skryter også av forslagene om ny sykehusfinansiering.

– Det er fint å ha kunnskap, men det vesentlige er hva regjeringen prioriterer å gjøre. Nå trenger vi mer enn å bare flikke på en gammel modell, vi trenger en ny reform i en ny tid, som tar tilbake gamle hedersbetegnelser som tillit, demokratisk styring og forvaltning i stedet for foretak, sier hun til NTB.

– Folk jobber så mye at de heller vil komme i bilulykke enn å gå på jobb

Fagbevegelsen mellomfornøyd

Fagforbundet er fornøyd med at utvalget vil ha de konserntillitsvalgte inn i sykehusstyrene, og at den såkalte «nøytrale momsen» som de mener gir insentiv for å konkurranseutsette blant annet vaskeri og renhold, blir anbefalt fjernet. Derimot mener de at man ikke går langt nok i å stanse privatisering i helsevesenet og styrke demokratisk styring av helseforetakene.

– Utvalgsflertallet går inn for noe som er svært likt det som tidligere er forsøkt. Jeg mener det er behov for å gå lengre i å sikre den demokratiske og regionale styringen av sykehusene, og er skuffet over at Sissel Skoghaug ble stående alene om dette forslaget, sier nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Fagforbundet organiserer drøyt 22.000 sykehusansatte etter eget anslag. De tilhører LO, som også er fornøyd med forslaget om at man etablerer en form for godkjenningsordning for private helseetableringer. LO skulle imidlertid ønske man gikk lenger bort fra stykkprisfinansieringsmodellen.

– En jordmor eller en lege skal ikke måtte tenke på økonomi i møte med pasienter, sier nestleder Sissel M. Skoghaug, som satt i utvalget.

Refser politikere som vil løse helsekrisen ved å ansette flere folk

LHL fornøyd med ansvarsplassering

Pasientorganisasjonen LHL sier rapporten slår fast hvor ansvaret for problemene i helsesektoren ligger.

– På vegne av pasientene opplever vi altfor ofte at politikere skyver ansvaret for beslutninger over på styrene i foretakene. LHL er glad for at det slås klart fast at ansvaret ligger hos helseministeren og Stortinget. Vi trenger politikere som står i vanskelige valg og som står ansvarlig overfor velgerne. Det er avgjørende for tillit til det politiske systemet, sier generalsekretær Frode Jahren.

(©NTB)

kenneth.kandolf.haug@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy