JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusutvalget

Utvalgsrapport kan få følger for bygging av sykehus

– Vi har nå fått en grundig og god utredning fra Sykehusutvalget, sier Ingvild Kjerkol.

– Vi har nå fått en grundig og god utredning fra Sykehusutvalget, sier Ingvild Kjerkol.

Jan-Erik Østlie

Et ekspertutvalg foreslår en rekke endringer for Sykehus-Norge. Blant annet mener de finansieringen må legges om, og at noen prosjekt kanskje må vurderes på ny.

2023032712140620230327121404

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mottok mandag formiddag rapporten som tar for seg sykehus og spesialisthelsetjenesten. Utvalget foreslår:

* Å gjøre rammefinansiering av sykehusene til et hovedprinsipp.

* Mer gunstig finansiering når sykehus skal bygges.

* Bedre samspill mellom kommunehelsetjenesten og sykehus.

* Større demokratisk medvirkning.

– Vi har nå fått en grundig og god utredning fra Sykehusutvalget. Jeg er glad for at utvalget er samstemte om en rekke forslag som kan bidra til å styrke vår felles helsetjenestene ved å gjøre styringen i helseforetaksmodellen bedre, sier Kjerkol i en pressemelding.

Sykehustillitsvalgt slår alarm: Folk jobber så mye at de heller vil komme i bilulykke enn å gå på jobb

Kan måtte vurdere prosjekter på ny

Utvalget sier det kan være grunn til å gjøre nye vurderinger av noen planlagte prosjekter.

«Det er risiko for at nye sykehusbygg blir planlagt og dimensjonert ut fra hva man på kort sikt tror lar seg realisere innenfor eksisterende økonomiske rammer og planforutsetninger. Dette kan føre til at nye bygg ikke blir dimensjonert ut fra hva som reelt sett er behovet eller ønskelig i et langsiktig perspektiv», skriver utvalget ifølge VG.

Refser politikere som vil løse helsekrisen ved å ansette flere folk

De legger til at rammefinansiering, istedenfor stykkprisfinansiering, kan gjøre økonomifokuset mindre – altså at man gir mindre oppmerksomhet til aktivitetene som særlig gir inntekter.

Det er professor Jon Magnussen som har ledet utvalget, som ble satt ned i februar i fjor.

I mandatet het det at staten skal være eier av sykehusene, men at det skulle være regional styring. Regjeringen var også opptatt av å se på endringer for å sikre demokratisk forankring. I tillegg ble utvalget bedt om å se på endringer som kan redusere uheldige utslag av markedstenkning.

Rapporten blir nå sendt på høring. Regjeringen skal så legge fram sine forslag, som vil bli presentert i Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Den blir lagt fram for Stortinget før jul.

Er Kristofer profitør, sabotør eller reparatør?

Dårlig samhandling mellom sykehus og kommune

På pressekonferansen om rapporten mandag sier Magnussen at det i gjennomsnitt er en sak om spesialisthelsetjenesten i Stortinget minst én gang om dagen.

– Og da inkluderer jeg søndag, julaften, langfredag, 17. mai og Svenska flaggans dag, sier han til latter fra salen.

Utvalget ser også på samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunale helsetjenester og begrunner dette med at pasienter med mer komplekse tilstander enn før skrives ut fra sykehuset og overlates til kommunene.

«Kvaliteten på samhandlingen mellom nivåene i helse- og omsorgstjenesten varierer, og at den i flere tilfeller er for dårlig», står det i rapporten.

Arbeidsgiverne vinner nesten alltid når en konflikt ender i tvungen lønnsnemnd

(©NTB)

anne.marjatta.goystdal@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy