Sykepleierforbundet vil avslutte sykepleierutdanning for helsefagarbeidere

- Vi må klare å tilrettelegge studiet så det blir en reell yrkesfaglig vei for helsefagarbeiderne, mener Iren Luther i Fagforbundets ledelse.

- Vi må klare å tilrettelegge studiet så det blir en reell yrkesfaglig vei for helsefagarbeiderne, mener Iren Luther i Fagforbundets ledelse.

Sissel M. Rasmussen

Etter svake resultater og stort frafall for helsefagarbeiderne på bacherlorstudiet vil Sykepleierforbundet nå avslutte hele forsøksordningen.

2018082009115320180820100143

En eneste forsøksklasse er ikke nok for å prøve ut en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier

Iren Luther, Fagforbundet

titti.brun@fagbladet.no

- Sykepleien er et praktisk fag. Jeg er usikker på om utdanningen følger opp det, sier Iren Luther i Fagforbundets ledelse.

Det var i fjor at Kunnskapsdepartementet påla OsloMet (Høyskolen i Oslo og Akerhus) å starte en forsøksordning for helsefagarbeidere under 25 år som vil studere sykepleie. Rundt 30 håndplukkede helsefagarbeidere fikk komme gjennom høyskoleporten til sykepleierstudiet.

Seier

Det var en seier for Fagforbundet som lenge har arbeidet for å få en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier.

– Vi er veldig positive og håper dette er starten på en yrkesvei for helsefagarbeiderne til høyere utdanning, sa Iren Luther den gang.

Lavere karakterer og flere stryk

Ordningen har vært omstridt fra starten. Fagforbundet ønsker en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier velkommen, mens Sykepleierforbundet mener at generell studiekompetanse skal være grunnlaget for å få starte på utdanningen.

Nylig leverte OsloMet en rapport til Utdanningsdirektoratet om eksamensresultatene for forsøksklassen. Den viser at helsefagarbeiderne fikk svakere karakterer enn studentene som kom inn med studiespesialisering. Også strykprosenten var høyere. Bare drøyt halvparten av håndplukkede helsefagarbeiderne går videre til det andre studieåret på sykepleie.

Uenige også om fortsettelsen

Nå vil Sykepleierforbundet avslutte ordningen der helsefagarbeidere kan søke sykepleierstudiet på bakgrunn av fagbrev og praksis. Mens Fagforbundet ønsker å fortsette prøveprosjektet.

– En eneste forsøksklasse er ikke nok for å prøve ut en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier, mener Luther, som selv er både hjelpepleier og sykepleier.

Lite tilrettelagt

Iren Luther påpeker at rapporten bare er en oppsummering av resultatene og mangler kvalitative vurderinger. Hun etterlyser en grundigere gjennomgang av pilotprosjektet.

– Studentene må bli intervjuet – både de som fortsetter og de som har sluttet eller er i permisjon.

– Hvis vi skal skaffe flere sykepleiere, må vi klare å tilrettelegge studiet så det blir en reell yrkesfaglig vei for helsefagarbeiderne, sier Luther.

Fagforbundet: Sykepleie er et praktisk fag

Ingeniører med fagbrev er A-laget

Ingeniørene har i mange år hatt en ordning for folk med fagbrev i mekaniske fag, den såkalte Y-veien. Fagarbeiderne kan få plass på ingeniørstudiet på bakgrunn av fagbrevet sitt.

Det har vært utelukkende positivt. Ja, vi har fått et a- og b-lag blant ingeniører. Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget, og vi teoretikere er misunnelige på dem, sier president Trond Markussen i NITO, Norges største fagorganisasjon for ingeniører, til Fagbladet.

– Et praktisk fag

Luther viser til at Y-veien fungerer utmerket for ingeniører, og etterlyser en utdanning som anerkjenner og bygger på helsefagarbeidernes praktiske ferdigheter.

– Sykepleien er et praktisk fag. Jeg er usikker på om utdanningen følger opp det.

Hun mener sykepleiestudiet er blitt for akademisert.

– Teori og praksis må gå hånd i hånd i alt fra grunnleggende sykepleie til legemiddelregning, mener Luther.

Bare annenhver utlyste sykepleierstilling er heltid

Sykepleierforbundet sier nei

Leder for Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By er uenig i at sykepleierutdanningen blir for teoretisk.

– Halvparten av studiet består av veiledet praksis, og er den bachelorutdanningen som tilbyr mest praksis, sier By til Fagbladet.

Hun vil ikke anbefale andre sykepleierutdanninger å åpne for helsefagarbeidere uten studiekompetanse.

– Vi var bekymret før dette forsøket ble satt i gang. Denne rapporten styrker dessverre den bekymringen, sier hun til fagbladet Sykepleien.

Kommentar: Sykepleierne kjemper en æreløs kamp

Dette er saken:

• I 2017 startet en forsøksordning der helsefagarbeidere under 25 år kunne søke sykepleierstudiet på Oslo Met (Høyskolen i Oslo og Akershus)

• Målet var å tilrettelegge sykepleiestudiet for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.

• Helsefagarbeiderne måtte bestå et seks ukers matte og norsk kurs i forkant, i tillegg til en seks ukes praksisperiode i etterkant av studieåret.

• Oslo Mets rapport fra prøveordningen viser at 17 av de drøyt 30 studentene går videre til andre året.

• Rapporten viser at helsefagarbeiderne fikk lavere karakterer og høyere strykprosent enn de ordinære studentene.

• Fagforbundet vil utvide forsøksordningen, mens Sykepleierforbundet vil avslutte den.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy