Sykepleierforbundet vil avslutte sykepleierutdanning for helsefagarbeidere
- Vi må klare å tilrettelegge studiet så det blir en reell yrkesfaglig vei for helsefagarbeiderne, mener Iren Luther i Fagforbundets ledelse.
Sissel M. Rasmussen
Etter svake resultater og stort frafall for helsefagarbeiderne på bacherlorstudiet vil Sykepleierforbundet nå avslutte hele forsøksordningen.
titti.brun@fagbladet.no
- Sykepleien er et praktisk fag. Jeg er usikker på om utdanningen følger opp det, sier Iren Luther i Fagforbundets ledelse.
Det var i fjor at Kunnskapsdepartementet påla OsloMet (Høyskolen i Oslo og Akerhus) å starte en forsøksordning for helsefagarbeidere under 25 år som vil studere sykepleie. Rundt 30 håndplukkede helsefagarbeidere fikk komme gjennom høyskoleporten til sykepleierstudiet.
Seier
Det var en seier for Fagforbundet som lenge har arbeidet for å få en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier.
– Vi er veldig positive og håper dette er starten på en yrkesvei for helsefagarbeiderne til høyere utdanning, sa Iren Luther den gang.
Lavere karakterer og flere stryk
Ordningen har vært omstridt fra starten. Fagforbundet ønsker en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier velkommen, mens Sykepleierforbundet mener at generell studiekompetanse skal være grunnlaget for å få starte på utdanningen.
Nylig leverte OsloMet en rapport til Utdanningsdirektoratet om eksamensresultatene for forsøksklassen. Den viser at helsefagarbeiderne fikk svakere karakterer enn studentene som kom inn med studiespesialisering. Også strykprosenten var høyere. Bare drøyt halvparten av håndplukkede helsefagarbeiderne går videre til det andre studieåret på sykepleie.
Uenige også om fortsettelsen
Nå vil Sykepleierforbundet avslutte ordningen der helsefagarbeidere kan søke sykepleierstudiet på bakgrunn av fagbrev og praksis. Mens Fagforbundet ønsker å fortsette prøveprosjektet.
– En eneste forsøksklasse er ikke nok for å prøve ut en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier, mener Luther, som selv er både hjelpepleier og sykepleier.
Lite tilrettelagt
Iren Luther påpeker at rapporten bare er en oppsummering av resultatene og mangler kvalitative vurderinger. Hun etterlyser en grundigere gjennomgang av pilotprosjektet.
– Studentene må bli intervjuet – både de som fortsetter og de som har sluttet eller er i permisjon.
– Hvis vi skal skaffe flere sykepleiere, må vi klare å tilrettelegge studiet så det blir en reell yrkesfaglig vei for helsefagarbeiderne, sier Luther.
Fagforbundet: Sykepleie er et praktisk fag
Ingeniører med fagbrev er A-laget
Ingeniørene har i mange år hatt en ordning for folk med fagbrev i mekaniske fag, den såkalte Y-veien. Fagarbeiderne kan få plass på ingeniørstudiet på bakgrunn av fagbrevet sitt.
– Det har vært utelukkende positivt. Ja, vi har fått et a- og b-lag blant ingeniører. Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget, og vi teoretikere er misunnelige på dem, sier president Trond Markussen i NITO, Norges største fagorganisasjon for ingeniører, til Fagbladet.
– Et praktisk fag
Luther viser til at Y-veien fungerer utmerket for ingeniører, og etterlyser en utdanning som anerkjenner og bygger på helsefagarbeidernes praktiske ferdigheter.
– Sykepleien er et praktisk fag. Jeg er usikker på om utdanningen følger opp det.
Hun mener sykepleiestudiet er blitt for akademisert.
– Teori og praksis må gå hånd i hånd i alt fra grunnleggende sykepleie til legemiddelregning, mener Luther.
Bare annenhver utlyste sykepleierstilling er heltid
Sykepleierforbundet sier nei
Leder for Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By er uenig i at sykepleierutdanningen blir for teoretisk.
– Halvparten av studiet består av veiledet praksis, og er den bachelorutdanningen som tilbyr mest praksis, sier By til Fagbladet.
Hun vil ikke anbefale andre sykepleierutdanninger å åpne for helsefagarbeidere uten studiekompetanse.
– Vi var bekymret før dette forsøket ble satt i gang. Denne rapporten styrker dessverre den bekymringen, sier hun til fagbladet Sykepleien.
Kommentar: Sykepleierne kjemper en æreløs kamp
Dette er saken:
• I 2017 startet en forsøksordning der helsefagarbeidere under 25 år kunne søke sykepleierstudiet på Oslo Met (Høyskolen i Oslo og Akershus)
• Målet var å tilrettelegge sykepleiestudiet for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.
• Helsefagarbeiderne måtte bestå et seks ukers matte og norsk kurs i forkant, i tillegg til en seks ukes praksisperiode i etterkant av studieåret.
• Oslo Mets rapport fra prøveordningen viser at 17 av de drøyt 30 studentene går videre til andre året.
• Rapporten viser at helsefagarbeiderne fikk lavere karakterer og høyere strykprosent enn de ordinære studentene.
• Fagforbundet vil utvide forsøksordningen, mens Sykepleierforbundet vil avslutte den.
En eneste forsøksklasse er ikke nok for å prøve ut en yrkesfaglig vei fra helsefagarbeider til sykepleier
Iren Luther, Fagforbundet