JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadia Tajik trekker seg som nestleder

Tajik-saken: Nå må Arbeiderpartiet ut på nestlederjakt

Håvard Sæbø

Søndag kveld kom meldingen om at Hadia Tajik også trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen tar etter alt å dømme over som arbeidsminister.

2022030711452220220307151549

helge@lomedia.no

Det ble ikke stille selv om Hadia Tajik trakk seg som arbeids- og inkluderingsminister.

I løpet av helga kom først meldingen om at Rigmor Aasrud fortsetter som parlamentarisk leder. Det betydde i klartekst at Tajik ikke kunne fortsette som nestleder. Det har knapt skjedd før at Aps stortingsgruppe ikke har vært ledet av en tilgjengelig nestleder i stortingsgruppa.

Søndag kom meldingen: Hadia Tajik går av som nestleder.

• Fikk offentlig støtte for barnehagebygg og har tjent milliarder på salg

Dermed er den opprinnelig Ap-ledelsen på fire personer som ble valgt på landsmøte i 2015 halvert. Nå må ny nestleder velges på landsmøte i 2023, og det må være en kvinne.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet ble hasteinnkalt til møte søndag kveld. Etter det FriFagbevegelse erfarer, vil det ikke bli valgt noen ny nestleder før landsmøtet i 2023. Det samme skjedde da Trond Giske måtte gå av som nestleder i partiet i 2018, fram til landsmøtet i 2019 hadde partiet bare en nestleder.

Søndag ble det også kjent at olje- og energiminister Marte Mjøs Persen overtar det viktige Arbeids- og inkluderingsdepartementet, mens Terje Aasland blir ny olje- og energiminister.

• Russiske Mikhail hjelper ukrainske flyktninger

Partisekretær har forståelse

Kjersti Stenseng er partisekretær i Ap og sier hun skjønner at Tajik trekker seg som nestleder:

– Jeg har forståelse for Hadia sin beslutning og vil takke henne for godt samarbeid gjennom mange år i partiledelsen. Hun har bidratt til å fornye og utvikle partiet vårt og det er jeg sikker på at hun og vil gjøre i tiden framover, skriver hun i en sms til NTB.

Tidligere søndag kveld meddelte Tajik partileder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiets sentralstyre at hun trekker seg fra nestledervervet som hun har hatt siden 2015.

• Derfor tjener kvinner 88 prosent av menn

– Bare trist

Mona Nilsen (Ap) sitter på Stortinget og er leder i Nordland Arbeiderparti. Hun er tidligere fylkesleder i FO (Fellesorganisasjon). Hun synes det som har skjedd i Arbeiderpartiet de siste dagene både er veldig leit og veldig trist. Både for Tajik sin del og for partiet.

– Jeg respekterer veldig hennes avgjørelse. Og at hun velger å sette partiet foran, har jeg stor respekt for, sier Mona Nilsen til FriFagbevegelse.

Hun er temmelig sikker på at dette ikke har vært noe enkelt valg for Tajik.

– Hun har gjort en fantastisk innsats for partiet. Tenk hva hun har fått til på så kort tid som statsråd. Jeg skulle gjerne sett hva hun kunne utrette på fire år, sier Mona Nilsen.

– Er du overrasket over at hun også trakk seg som nestleder?

– Jeg er overrasket, samtidig som jeg forstår at hun ville ta en runde på dette etter sin avgang som statsråd. Men det var ikke helt uventet heller. Jeg forstår at hun mener pendlerboligene begynte å ta all fokus fra politikken, sier Mona Nilsen.

Hun er klar på hva som må bli lærdommen av dette.

– Vi som er de øverste politikerne i landet, må vise ryddighet. Følge lover og regler. Jeg synes det er veldig beklagelig at både denne og andre historier har kommet opp. Vi har også en jobb å gjøre med å rydde opp i regelverket og klargjøre ting enda mer. Vi har alle et selvstendig ansvar for å følge opp og sjekke opp ting hvis vi er usikre på regelverket, sier Mona Nilsen.

Hadia Tajik var statsråd i 140 dager: Slik ryddet hun opp i arbeidslivet

Støre forstår avgjørelsen

Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forståelse for beslutningen til Tajik. Han vil også takke henne for den store innsatsen hun har lagt ned i en årrekke som nestleder for partiet.

Selv begrunner Tajik avgjørelsen med at hun erkjenner at hennes handlinger også påfører hennes partifeller og partiorganisasjonen både en belastning og skuffelse.

– Onsdag gjorde jeg det kjent at jeg ville gå av som arbeids- og inkluderingsminister. Da var min vurdering at jeg skulle fortsette som nestleder i partiet. Siden da har jeg spurt meg selv om det var en riktig vurdering. Og jeg er kommet til at jeg vil trekke meg som nestleder, skrev hun i sin begrunnelse til sentralstyret.

LO-utspill sentralt

Tajik-saken startet for alvor mandag formiddag. Da rykket LO-leder Peggy Hessen Følsvik ut sammen med lederne i de to største LO-forbundene, Jørn Eggum og Mette Nord. De krevde at Tajik måtte legge alle kortene på bordet i mandagens sentralstyremøte, blant annet på bakgrunn av tilbakemeldinger og henvendelser på at Nav-brukere er straffet for mange av de samme tingene som Tajik hadde uklarheter rundt.

Uklart om tillit: LO-lederen vil ikke svare på om hun har tillit til Hadia Tajik som nestleder i Arbeiderpartiet

VG avslørte i februar hvordan Tajik fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet. Hun bodde hjemme hos foreldrene, men har ikke dokumentert utgiftene hun hadde i den forbindelse.

Tajik sa onsdag at hun ønsket å fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet, men fikk ingen uforbeholden støtte fra LO-lederen. Samtidig kom det nye oppslag i Dagbladet om at hun samtidig som hun hadde pendlerbolig, eide to leiligheter hun fikk leieinntekter fra uten å skatte av det.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier søndag kveld til FriFagbevegelse at hun respekterer Tajiks avgjørelse om å trekke seg som nestleder i partiet.

– Jeg vil takke Hadia Tajik for innsatsen i partiets ledelse. Samtidig har jeg forståelse for beslutningen og respekterer avgjørelsen, sier Følsvik til FriFagbevegelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy