JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er vinnerne av novellekonkurransen

Tines første novelle gikk helt til topps

Vinneren av Fagbladets novellekonkurranse, Tine Solberg Johansen skriver litt hele tiden og har en samling av det hun kaller tekstbrokker og tanker på laptopen sin.

Vinneren av Fagbladets novellekonkurranse, Tine Solberg Johansen skriver litt hele tiden og har en samling av det hun kaller tekstbrokker og tanker på laptopen sin.

Werner Juvik

Med novellen «Pin» gikk Tine Solberg Johansen til topps i Fagbladets store novellekonkurranse.

2020120109251920201201151228

per.flakstad@fagbladet.no

Nå er resultatet klart. Vinneren, Tine Solberg Johansen, har lang erfaring i å skrive alt fra journalistiske artikler til taler og informasjonsskriv. Hun skriver litt hele tiden og har en samling av det hun kaller tekstbrokker og tanker på laptopen sin.

Dette var første gang hun sendte fra seg noe som andre skulle lese, og hun brukte litt tid før hun bestemte seg for å sende novellen sin.

I dag angrer hun ikke.

Nederst i denne saken finner du lenken til alle de åtte novellene som ble premiert. God lesing!

Skjebnen bak passordene

Om vinnerteksten skriver juryen blant annet: «Pin», er en påminnelse om de små tingene som kan vokse seg store i hverdagen. En renholders jakt på en pinkode, som er alt som skal til for at hun skal få sjekket summen på lønningsslippen sin, en sum som vil ha store konsekvenser for hennes liv, skildres med stor troverdighet, empati og et stødig driv. Den tette og nervepirrende teksten skildrer frustrasjonen og usikkerheten mange lever med i det norske arbeidslivet i dag, men som sjelden belyses litterært. Hinderløypen av passord og stengte digitale veier som tegnes opp viser en av skjebnene bak passordene, kodene og tallene som til slutt utgjør et liv.»

Solberg Johansen har slekt med solide røtter i arbeiderbevegelsen. Selv har informasjonsrådgiveren allerede rukket å leve et mangfoldig liv og samlet erfaringer som hun bruker i vinnernovellen.

– Selv om hovedpersonen har en helt annen hverdag enn jeg selv, har vi kjent på mye av det samme, og jeg kan på mange måter identifisere meg med hennes situasjon, sier hun.

I neste nummer av Fagbladet, som kommer i postkassene i desember, kan du lese et portrett av novellevinneren.

Mange noveller

Juryen i konkurransen «Arbeiderfortellinger» fikk mange noveller, og flere holdt god kvalitet.

Her er Steinar Hasseløs fortelling om renholderen Gunnhild, en sår, men også morsom historie om Forskjells-Norge i koronaens tid med digitale møter og hjemmekontor.

2. PLASS: Steinar Hasselø med novellen "Takk for innsatsen".

2. PLASS: Steinar Hasselø med novellen "Takk for innsatsen".

Privat

Anne Stavnes Wilhelmsens fortelling om «Lanounge» er både brutal og rørende, mens Vivi Andersens «Sjuksköterska» er en historie om overlevelse, kjærlighet og livskraft.

Paul A. Jonassen har skrevet om hun som snart skal dø og han som strever med motivasjonen til å fortsette i «Julaften på siste stasjon».

Disse ble vurdert som de fem beste novellene. I tillegg fikk Tor Halstvedt med «Vår mann», Nils-Petter Enstad med «Ikke fattig, bare blakk» og Robert Vawter med «På sporet av noe» hederlig omtale fra juryen.

3. PLASS: Anne Stavnes Wilhelmsen med novellen "Lanounge".

3. PLASS: Anne Stavnes Wilhelmsen med novellen "Lanounge".

Privat

Gledelig mange bidrag

Juryleder Jan Kristoffer Dale har gledet seg over mye av det han har lest, og han er svært glad for at det kom inn så mange ulike bidrag i konkurransen.

Dale er selv forfatter og i tillegg barnehagelærer.

Jurylederen gleder seg til å lese nye, spennende stemmer

– Når mange er helt ferske og kanskje skriver for første gang, vil den litterære kvaliteten på bidragene være varierende. Men det fine er at de har fått skrevet ned tankene, erfaringene og opplevelsene sine. Dette kan være starten på et videre arbeid der flere av dem som deltok, kan bli riktig gode hvis de legger tilstrekkelig innsats i det, sier han.

– Og så er det flott å lese tekster fra et annet ståsted enn det som har vært gjengs i mye norsk litteratur de siste årene, der ståstedet har vært blant den norske middelklassen og akademia. Vi trenger nye stemmer og større mangfold i norsk litteratur.

– Noen fortellinger pekte seg tidlig ut, for eksempel vinnernovellen. Der har hovedpersonen en oppgave som hun må gjennom, og teksten har et driv og en framdrift som gjør at du bare må lese videre. I tillegg har den en viktig problemstilling som sjelden blir omtalt, og slik sett blir den også en stemme for mange stemmeløse, sier Jan Kristoffer Dale.

Viktige stemmer

Forbundsleder Mette Nord var en av dem som satt i juryen, og hun gledet seg over mange gode bidrag og tekster med et utgangspunkt i den delen av arbeidslivet som hun tror mange medlemmer i Fagforbundet kan identifisere seg med.

– Jeg er veldig enig med Jan Kristoffer Dale i at dette er stemmer som trengs for å skape en mangfold i norsk litteratur. Selv om mange bidrag sikkert er rene fiksjonsfortellinger, tror jeg også at flere av dem handler om deltakernes egne erfaringer og opplevelser, sier hun.

Nord forteller at det var vanskelig å skille de beste fra de nest beste, men at enkelte noveller, som vinneren, skilte seg ut tidlig i juryeringen.

– Det var spennende å lese gjennom alle bidragene. Dette er historier som springer ut fra levd liv blant vanlige arbeidsfolk i offentlig sektor, og de forteller noe om en del av samfunnet vårt som ikke har vært så mye omtalt tidligere.

– Derfor er disse historiene viktige, sier Mette Nord.

Juryen

I juryen satt, foruten Dale og Nord, også redaktør og forlegger Stian Bromark, oppdrags- og prosjektutvikler Anne Marit Godal, forfatter og redaktør Eivind Hofstad Evjemo, informasjonsrådgiver i Fagforbundet og barnebokforfatter Ellisiv Solskinnsbakk og ansvarlig redaktør Eva Ler Nilsen.

Her kan du lese alle åtte novellene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy