JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To LO-forbund er i havn med pensjon i kultursektoren. I dag går Fagforbundet solo i mekling 

Streik eller enighet om pensjon? Det er spørsmålet når Fagforbundet møter Spekter hos Riksmekleren i dag.

Streik eller enighet om pensjon? Det er spørsmålet når Fagforbundet møter Spekter hos Riksmekleren i dag.

Leif Martin Kirknes

Creo og NTL er enige med arbeidsgiverforeningen Spekter om pensjon for ansatte i orkestre, teatre og opera. Fagforbundet går nå solo inn i siste akt av forhandlingene. Om forestillingen får en lykkelig slutt, vet vi først ved midnatt tirsdag 10. mai.

2022050909280120220509092758

marte.bjerke@fagbladet.no

Hvis partene ikke blir enige, er streiken et faktum fra onsdag 11. mai. Hele 753 av Fagforbundets medlemmer blir tatt ut i første fase.

Vi vet lite om hva partene er uenige om, men det hersker iallfall rørende enighet om én ting: Ingen ønsker streik.

LES OGSÅ: I havn med pensjon for kulturfolk, men fortsatt streikefare for Fagforbundet

Ble enige om hovedlinjene i fjor

I fjor høst var ansatte i kultursektoren gjennom en utmattende streikemaraton på sju uker. Dragkampen handlet om pensjon.

LO Stat og Spekter ble til slutt enige om at pensjonen skulle være livslang og kjønnsnøytral, men detaljene gjensto det å forhandle om. 

I forrige uke kom nyheten om at Creo og NTL er blitt enige med Spekter om disse detaljene. Fagforbundet har ikke vært villig til å akseptere det samme tilbudet, og må nok en gang møte hos Riksmekleren. 

LES OGSÅ: Fra streiken i fjor: Kulturstreiken fortsetter – og på mandag trappes den opp

Holder kortene tett til brystet

Fagforbundets forhandlingsleder og nestleder, Odd Haldgeir Larsen, skriver til Fagbladet at de prioriterer å være lavmælte fram mot mekling. I en pressemelding uttrykker han:

– Vi jobber for å finne en løsning. Ingen ønsker streik, og kanskje aller minst i en kultursektor som har lidd tungt under pandemien. Nå er kulturarbeiderne tilbake på jobb, der de helst vil være. Vi vil gjøre det vi kan for at det skal være tilfelle også etter den tvungne meklingen og håper at arbeidsgiver er innstilt på det samme.

LES OGSÅ: Slik ble løsningen på kulturstreiken

Creo og NTL har gått for valgfrihet

Løsningen Creo og NTL har gått for innebærer at det blir mulig for de ansatte å velge mellom to ulike pensjonsordninger: Enten dagens innskuddspensjonsordning som gjelder i disse virksomhetene, eller en hybridpensjon som vil bli etablert.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy