JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærling

Tre av ti på helse- og oppvekstfag manglet lærlingplass i fjor

Sjekk den nye tjenesten

På utdanning.no kan du nå søke etter lærebedrifter både etter fagområde, bedriftsnavn og kommune. Mangelen på lærlingåplasser er størst inne helse- og oppvekstfag.

På utdanning.no kan du nå søke etter lærebedrifter både etter fagområde, bedriftsnavn og kommune. Mangelen på lærlingåplasser er størst inne helse- og oppvekstfag.

Frøydis Falch Urbye

En ny søkefunksjon på utdanning.no skal gjøre det lettere å finne lærebedrifter.

2024010309431820240103094317

vanja.krovel@lomedia.no

Det aldri vært flere godkjente lærebedrifter enn i dag. Likevel står hvert år rundt 6000 kvalifiserte søkere uten læreplass. 

Dette skal den nye tjenesten «finn lærebedrift» på utdanning.no rette opp i. Her kan man søke etter lærebedrifter både etter fagområde, bedriftsnavn og hvor i landet man vil finne lærebedrift.

Dette eksperimentet skulle sikre helsefagarbeidere en vei inn i sykepleieryrket. Derfor gikk det galt

Stort behov

I 2035 vil Norge kunne mangle som 90.000 fagarbeidere, anslår SSB

– Behovet for fagarbeidere vil bare forsterke seg i årene som kommer og vi jobber med ulike tiltak for å få flere til å fullføre fagutdanning. Vi vet at læreplass er en viktig faktor for å få flere til å fullføre, men det har ikke vært lett nok for elever og bedrifter å finne hverandre, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding

Stolt av nytt tilbud for helsefagarbeidere. Men sykepleiere er skeptiske

Åtte av ti fikk lærekontrakt

Det er stor variasjon mellom de ulike utdanningsprogrammene når det gjelder hvor lett det er å få en læreplass.

Mens nesten ni av ti søkere innen bygg- og anleggsteknikk fikk lærekontrakt i fjor, var tallet 71 prosent på helse- og oppvekstfag.

I forslaget til statsbudsjett 2024 vil regjeringen bruke 485 millioner kroner på arbeidet med å kvalifisere elever til læreplass, formidle læreplasser og skaffe flere læreplasser. 

– Over halvparten av alle som begynner på videregående skole velger yrkesfag. Men dessverre er det bare rundt halvparten som fullfører med fag- eller svennebrev. Derfor handler det ikke lenger bare om å få folk til å søke yrkesfag. Vi må klare å holde på de ungdommene som er motiverte til å bli fagarbeidere, sier Nordtun i pressemeldingen.

Dobling av antall fagskolestudenter i Norge de siste sju årene

Karrieretips for yrkesfagelever

Søkefunksjonen «finn lærebedrift» fra utdanning.no er utviklet i samarbeid mellom Direktorat for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og Utdanningsdirektoratet. 

Den baserer seg på data fra blant annet Vigo, Brønnøysundregistrene og Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret til Nav. 

I tillegg lanseres tjenesten «Yrkesfaghåndboka» på utdanning.no, hvor både yrkesfagelever og lærlinger får tips og informasjon om alt fra jobbintervju til det å være arbeidstaker.

Helsefaglærling Martha (18) skrev brev til regjeringen: Ber dem åpne «y-veien» til sykepleieryrket på nytt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy