Norsk Sykepleierforbund mener kommunene generelt er for dårlig bemannet og mener bonusordningen er et uttrykk for nød. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
Bonusen går til dem som «avtaler avvikling av hovedferie i andre perioder enn uke 26-32», heter det i et notat fra kommunen, skriver Adresseavisen.
I tillegg kan sommervikarer som er sykepleiere eller vernepleiere få 15.000 kroner i bonus hvis de forplikter seg til å jobbe minst seks uker i sommerferieperioden.
• Syklepleiersjefen før lønnsoppgjøret: – Vi skal pushe på – uansett motkrefter
– Vi gjør dette for å sikre kontinuitet og kompetanse gjennom sommeren for å holde tilbudet best mulig, sier helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli. Hun sier det er viktig for kommunen å godtgjøre dem som frivillig går med på å jobbe i en mer krevende periode med færre fast ansatte på jobb.
Hun sier tilbudet ikke er en kriseløsning eller et tegn på for dårlig grunnbemanning.
– Ferien er alltid en utfordring i turnusyrker, særlig der vi ikke kan redusere aktiviteten, forklarer Dehli.
• Vikarbyråer lokker sykepleiere med gratis bolig i sommer
Hovedtillitsvalgt Ingrid Berg Selfjord i Norsk Sykepleierforbund mener på sin side at kommunene generelt er for dårlig bemannet og mener bonusordningen er et uttrykk for nød.
– Sommerferien kommer hvert år og kommunen må ha nok folk til å håndtere ferien innenfor turnusene. Det bør ikke komme som en overraskelse at også helsepersonell skal ha ferie.
Aktuelt: Sykepleiere og lærere var blant lønnsvinnerne i fjor
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye