Uføre Jan Olav (58) jubler over 10 prosent lønnshopp. Vil fortsette kampen
BONUS OPP: Timelønna til Jan Olav Johansen har økt fra 31 til 34 kroner.
Berit Baumberger
Bonuslønna til bydriftsarbeider Jan Olav Johansen har endelig økt. Han etterlyser likevel en varig, felles løsning for alle de 4000 uføretrygda som jobber slik som han.
berit.baumberger@fagbladet.no
Husker du Jan Olav Johansen, som i fjor fortalte Fagbladet om sin egen situasjon?
Fire dager i uka jobber han med å rydde løv, lage isbaner, opparbeide parker og vedlikeholde redskaper. Akkurat som kollegaene.
Men mens kollegaenes lønn justeres hvert år etter lønnsoppgjøret, sto hans lønn bom stille.
Han går nemlig på såkalt «varig tilrettelagt arbeid». Uføretrygd er hans inntekt, men han jobber likevel i en 80 prosent stilling i kommunen.
For det får han 34 kroner i timen i «bonuslønn». Det blir i overkant av 50.000 kroner i året – en kjærkommen ekstrainntekt.
Berit Baumberger
Frivillig å gi bonuslønn
Reglene er slik: Arbeidsgiveren kan betale deg en slik bonus i tillegg til trygda, men det er ikke et krav. Bonuslønna kan være inntil 124.000 kroner i året, uten at det kuttes i trygda.
I Trondheim kommune har de valgt å gi Jan Olav en bonus med utgangspunkt i tilskuddet fra Nav. Etter nesten tre år i stillingen har kommunen justert bonusen én gang: fra 31 til 34 kroner.
– Jeg er veldig fornøyd med at egen bonuslønn har økt. Tre kroner høres kanskje ikke så mye ut, men det er faktisk et lønnshopp på 10 prosent, så det utgjør litt for meg, sier Johansen.
Berit Baumberger
Ønsker felles løsning
Han er likevel ikke helt fornøyd – verken på egne vegne eller på vegne av de 30 andre i Trondheim som også er på varig tilrettelagt arbeid.
På landsbasis er det dessuten litt over 4000 personer i samme situasjon som Jan Olav, altså uføre på varig tilrettelagt arbeid i ordinære bedrifter, ifølge de nyeste tallene fra Nav.
Det finnes ingen oversikt over hva disse 4000 ansatte får i bonuslønn – det er opp til hver enkelt arbeidsgiver å bestemme om de skal få – og hvor mye.
Ønsker sikkerhet
Jan Olav Johansen tok dette opp med klubben, og han fikk støtte både der og av Fagforbundet i Trøndelag. Sistnevnte fremmet dette som et krav foran vårens lønnsoppgjør, nemlig at disse ansatte må «sikres mulighet for lokal lønnsdannelse etter forhandlinger».
Saken vant ikke fram.
– Det ville vært en sikkerhet for meg å få det inn i hovedtariffavtalen og få det svart på hvitt at jeg skal ha en lønnsutvikling i tråd med utviklinga i resten av samfunnet. Nå er jeg prisgitt at arbeidsgiver vil gi meg bonuslønn – og at Nav øker tiltakssatsen, sier Johansen.
IKKE MED: Arbeidskontrakten er klar på at Johansen ikke er omfattet av hovedtariffavtalen.
Berit Baumberger
Øker bonus i Bergen
I Bergen har de tatt grep for å tilby «så like rettigheter som ordinært ansatte som mulig», ifølge kommunen. De regulerer bonuslønn i tråd med lønnsutviklingen innenfor KS-området – det betyr i tråd med lønnsutviklingen til de andre ansatte i kommunen.
I Bergen ser de nemlig ordningen som en mulighet for å rekruttere folk tilbake til det ordinære arbeidslivet:
– Dersom ansatte i tilrettelagte stillinger etter hvert får muligheten til å gå over i ordinært arbeid, er det utelukkende positivt for den det gjelder, men også for samfunnet. Derfor er ordningen viktig, skrev avdelingsleder Heidi Vik Hersvik ved byrådsavdeling for finans i Bergen til Fagbladet sist vi omtalte saken.
Dette er så langt ikke aktuelt i Trondheim.
– Vi har ingen plan om det nå, nei, sier organisasjonsdirektør Trude Kjeldstad i Trondheim kommune til Fagbladet.
– Hvorfor ikke?
– Det har jeg ikke noe svar på nå – det har heller ikke vært stilt som spørsmål til politisk nivå, sier Kjeldstad.
Kjærkomment bidrag
Johansen vil ha fram at han ikke er misfornøyd med timelønna, men at han altså ønsker at den skal følge lønnsutviklingen.
– Det er kjærkomment med litt mer enn 50.000 kroner i året på toppen av uføretrygda. Jeg klager ikke på det, sier Johansen.
Og selv om han er såpass gammel at klokka tikker mot pensjon, synes han det er dumt at ikke kommunen gjør mer for å gjøre det attraktivt å være på varig tilrettelagt arbeid.
– Det er jo en reell sjanse for at en del av oss ser på dette som en vei tilbake i det ordinære arbeidslivet, sier Johansen.
Berit Baumberger
Jobber i jula
I disse juledager skulle han helst laget isbaner til barna i trønderhovedstaden, men det milde været truer skøytesesongen. Johansen skal jobbe hele jula, og vintervindene drar med seg såpass med greiner og rusk at det likevel er nok å gjøre for de som arbeider med park og friområder i byen.
– Det er koselig å jobbe i jula. Det er færre på jobb og en rolig stemning, sier Johansen.
Han er fortsatt organisert i Fagforbundet.
– Jeg føler på en trygghet rundt det å være organisert, selv om de ikke har vunnet akkurat denne kampen for meg, sier Johansen.
• Les også: Mens kollegaenes lønn øker hvert år, står lønna til Jan Olav (57) stille
• Les også: Reagerer på Jan Olavs situasjon: – Det er klart dette blir urettferdig