Andre Martinsen
Sammenlignet med andre ansatte er ledere med personalansvar mer restriktive i synet på hvor stort ytringsrommet for arbeidstakerne bør være, viser Fafo-undersøkelsen gjort på oppdrag fra Stiftelsen Fritt Ord.
Blant ansatte i offentlig sektor er det om lag halvparten (48 prosent) som svarer at arbeidsavtalen begrenser muligheten til å snakke eller skrive offentlig om arbeidsplassen.
• Hva kan du si om jobben og når bør du holde munn? Her finner du svaret
I en tilsvarende undersøkelse fra 2016 var tallet 33 prosent. I privat sektor svarer 38 prosent av de ansatte det samme.
I undersøkelsen uttrykker norske arbeidstakere stor grad av lojalitet til sin arbeidsgiver.
56 prosent er enige i påstanden «Lojalitet til virksomheten veier tyngre enn behovet for å ytre meg offentlig om forhold på arbeidsplassen min». 19 prosent er uenige.
Det er med andre ord ikke bare arbeidsgiverne som er opptatt av arbeidsplassens omdømme.
• Målfrid varslet om tvangsbruk på den psykiatriske avdelingen. Så vurderte sjefen å få henne innlagt
• Elisabeth hevder hun ble straffet av Bodø kommune for å varsle om kritikkverdige forhold
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte