JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaksineforsker: Pandemien er over for de fleste av oss

Leif Martin Kirknes

– Fullvaksinerte bør ikke være særlig bekymret for smitte, mener vaksineforsker. Helsedirektoratet påpeker at for mange smittede kan overbelaste helsetjenesten.

2022010609582820220106095828

– For de godt vaksinerte vil smitte være forbundet med veldig liten risiko. Samtidig, hvis vi får mye smitte i samfunnet og en overbelastning på helsevesenet av personer i risikogrupper, så rammer det oss andre også. Men i hovedsak så trenger fullvaksinerte ikke å være så bekymret for smitte, sier immunolog og vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo til NRK.

Slik forsvarer ministeren at skole- og barnehageansatte må i fritidskarantene etter jobb

Såfremt helsevesenet har kapasitet til å behandle dem som blir alvorlig syke, mener hun at man i stor grad bør kunne lette på tiltakene.

– For de fleste er pandemien over, mener vaksineforskeren.

FHI opplyste onsdag at man med stor grad av sannsynlighet kan slå fast at omikron gir rundt en tredel eller halvparten så alvorlig sykdom som deltavarianten.

Dette må du vite om karantene og isolasjon

Rapportene gleder helsedirektør Bjørn Guldvog, som understreker at sykdommen vil være mild for de aller fleste som er vaksinert med to eller tre doser.

– Men hvis veldig mange blir smittet samtidig, og det kan vi bli selv om vi er fullvaksinert, så vil noen bli alvorlig syke og trenge sykeinnleggelse. Og blir det veldig mange av dem, så kan det overbelaste helsetjenesten, påpeker Guldvog.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy