JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsleren ble straffet av arbeidsgiveren. Nå er kommunen dømt til å betale 1,3 millioner kroner

VANT: LO-advokat Katrine Rygh Monsen og Fagforbundet-medlemmet fikk et tydelig medhold i retten. Sørfold kommune innrømmer feil og beklager til varsleren.

VANT: LO-advokat Katrine Rygh Monsen og Fagforbundet-medlemmet fikk et tydelig medhold i retten. Sørfold kommune innrømmer feil og beklager til varsleren.

Sissel M. Rasmussen

Retten mener vernepleieren ble utsatt for seks gjengjeldelser etter varsling ved legekontor.

2021122012524920211220131618

oystein.windstad@fagbladet.no

Politikerne i Sørfold kommune i Nordland legger seg flate og erkjenner feil. Et samlet kommunestyre vedtok at de ikke anker dommen som kom tidligere i desember. Dermed får Fagforbundet-medlemmet 150.000 kroner i oppreising, erstatning for økonomiske tap på 472.000 kroner og dekket saksomkostninger på 716.000 kroner.

• Hva gjør du som tillitsvalgt om du får et varsel?

Fikk hjelp av Fagforbundet og LO

Kvinnen som er utdannet vernepleier fikk først bistand fra Fagforbundet. Videre fikk hun hjelp fra LO-advokatene og Katrine Rygh Monsen som tok saken til retten:

– Når vi får en dom som gir total oppreisning og totalt medhold er vi utrolig takknemlige for det. Jeg syns dommen er viktig fordi den er grundig. Hun får medhold i fem av seks punkter. Dommen viser at kommunen gjengjeldte over en lengre periode og flere ganger. Det gjør at retten legger seg på det høyeste nivået på oppreisning på 150.000 kroner, sier LO-advokat Monsen til Fagbladet.

• Varsler: Eierne fikk større overskudd med å ta dobbel leie

Varslet om økonomi

Fagforbundet-medlemmet varslet om det hun mente var uryddige økonomiske og medisinske forhold ved et legekontor, fordi hun mente dette kunne gå ut over pasientsikkerheten. Varslingen kom i 2016 og saken kom inn i rettssystemet i 2018. Salten og Lofoten tingrett mener at en administrativ leder i kommunen brøt egne retningslinjer for fortrolighet og varsling. Videre mener retten at kvinnen ble omplassert fra legekontoret til hjemmesykepleien som en gjengjeldelse for varslingen.

• Fagforbundet-medlem varslet om overfakturering

Fikk ikke jobb på sin gamle arbeidsplass

Retten mener at kommunen tok igjen på kvinnen for varslingen da hun søkte på en jobb. Etter omplasseringen søkte hun på en stilling på legekontoret og sin gamle arbeidsplass, men fikk den ikke. Retten konkluderte med at Fagforbundet-medlemmet har blitt utsatt for seks ulike gjengjeldes-handlinger fra arbeidsgiver.

Har fått ny fast jobb

Advokat Monsen har jobbet med flere varslingssaker tidligere og forteller at det er langt fra alltid det går bra med varslerne.

– Hvordan går det med henne nå?

– For hun som har stått i dette er det en stor lettelse. Det går bra, og hun har kommet seg i ny jobb i en annen kommune. Hun slet med sykdom og problem med inntekt på grunn av det som skjedde. Nå er hun heldig vis i ny fast jobb og har det bra.

Gir oppreisning til samvarsler

I tillegg til Fagforbundet-medlemmet var det også en sykepleier som varslet kommunen om forholdene ved legekontoret. Den andre varsleren gikk ikke til rettssak mot kommunen. Saltenposten skriver at selv om kommunen ikke har tapt i retten mot sykepleieren og samvarsleren, bestemte de seg for å gi henne oppreisning:

– Dette er en meget grei måte å vise at vi tar til etterretning den dommen vi har fått. Vi ser at vi har tatt feil, og det er ryddig at varsleren får oppreisning på lik linje med den andre, sier Sørfold-ordfører Gisle Erik Hansen (Sp) til Saltenposten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy