Hva gjør du som tillitsvalgt når du får et varsel i fanget?
Det første steget for tillitsvalgte og verneombud er å finne ut av hva saken dreier seg om. (Illustrasjonsfoto)
Jens Sølvberg
En kollega sier ifra om noe som ikke er greit. Hva gjør du som tillitsvalgt eller verneombud da? Her er ekspertenes råd.
oystein.windstad@fagbladet.no
Det er ikke alltid lett å vite hva som er et varsel, hvordan du skal tolke det og hva du skal gjøre når en kollega kommer og forteller om noe som ikke er greit.
Fagbladet har intervjuet to av landets fremste eksperter på varsling:
Rolv Mohn, som er organisasjonspsykolog og leder av selskapet Moment Consulting. Mohn jobber til daglig med varslingssaker og gir råd til ledere, ansatte, tillitsvalgte og verneombud.
Birthe Eriksen har skrevet doktorgrad om arbeidstakeres rett til å varsle. Hun jobber hos Guide advokater og har sittet i varslerutvalget som kom med råd til regjeringen om hvordan loven kan sikre varslere bedre.
• Fagforbundet-tillitsvalgte trekker seg etter Giske-video
RÅD: Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og leder en bedrift med 22 ansatte. Han gir til daglig råd til ledere, tillitsvalgte og verneombud i varslingssaker.
Hans Fredrik Asbjørnsen
• I denne kommunen får alle deltidsansatte større stilling om de vil
Lytt bevisst og uten fordommer
Det første steget er å finne ut av hva saken dreier seg om.
Mohn mener det er avgjørende å lytte bevisst og uten fordommer:
– Du må lytte godt og få tak i det saklige. Er det forhold som har en alvorsgrad som krever at de bør granskes? Det er fort gjort å miste blikket for det saklige, og det er fort gjort å miste blikket for det følelsesmessige. Det er viktig å ha roet seg ned og å lytte til begge frekvensene, sier Mohn.
• Fagforbundet-tillitsvalgt: – Derfor sa jeg ifra om Giske-videoen
Birthe Eriksen er forsker, advokat og har skrevet doktorgrad om varsling.
Øystein Windstad
Er det et varsel?
Birthe Eriksen forklarer hva som skal til for at noe er et varsel:
– Det må handle om et kritikkverdig forhold etter arbeidsmiljøloven. Et kritikkverdig forhold er typisk en mistanke om et straffbart forhold eller annet rettsbrudd. Det omfatter også brudd på virksomhetens interne etiske regelverk, eller brudd på andre etiske normer i samfunnet, sier Eriksen.
• Møt en du er uenig med, ansikt til ansikt
Hva gjør du om det er et varsel?
Psykolog Mohn understreker at det er en forutsetning at ombud og tillitsvalgte kan lover og interne retningslinjer. En vesentlig oppgave er å gi råd:
– Gitt at du får inntrykk av at dette er en drøy situasjon, er oppgaven å støtte medlemmet og kollegaen i å si ifra. Vær med og tenk høyt om hva som er en god måte å si ifra på. Da sier en ofte fra til en leder som har påvirkningskraft. En viktig rolle er å hjelpe kollegaene å manøvrere godt i systemet, sier Mohn. Han mener også det er lurt at tillitsvalgte søker råd hos fagforeningen sentralt:
– De har ofte tilgang til jurister som kan gi innspill på om spilleregler er brutt eller ikke. På samme måte kan du som verneombud får god veiledning ved å kontakte hovedverneombud.
• Her eksploderer interessen for helse- og oppvekstfag
Forskjell i rollene til ombud og tillitsvalgt
Varsling-ekspert Eriksen forklarer forskjellen på rollene til et verneombud og en tillitsvalgt når det varsles:
– Et verneombud har en lovbestemt plikt til å ta imot og gå videre til arbeidsgiver med et varsel om brudd på arbeidsmiljølovens regler. En tillitsvalgt må få mandat fra sitt medlem til å bistå eller varsle videre på vegne av sitt medlem. Er det flere medlemmer som har varslet om det samme, kan vedkommende for eksempel utarbeidet et kollektivt varsel på vegne av alle.
• I disse jobbene er forskjellen på lønna til kvinner og menn størst
Hva gjør du om det ikke er et varsel?
Noen ganger har noen det vondt på jobben, men det er ikke brudd på lover og regler:
– Da har du en omsorgsoppgave. Du skal ta vare på ditt medlem og kollega, uansett grad av hva som har skjedd. Vær en god støtte, uten at du sier ja til alt personen har opplevd. Du må vurdere hvor langt en omsorgsfunksjon kan gå. Det kan dreie seg om en kollega du er lei av, og det kan være at den tillitsvalgte ikke vil være i en omsorgsrolle. Da kan du fort bli irritabel og være med på utstøting av vedkommende. Noen kan være sårbare og henge seg opp i ting som gjør at de er sårbare og blir lett krenket, sier organisasjonspsykologen. Han viser til at du i slike situasjoner kan vise til bedriftshelsetjeneste.
• Tjener du mere enn gjennomsnittskollegaen? Sjekk lønna til over 300 yrker
Hva gjør du om det blir gransking av varselet?
Ved varsling kan arbeidsgivere gjennomføre egne granskinger. I tillegg bruker arbeidsgivere selskaper som Moment Consulting som Mohn leder, til å gjøre eksterne granskinger. Mohn mener tillitsvalgte kan bidra med å roe ned:
– Det handler om å prøve å sette ned tempo og prøve å forstå situasjonen. Mange ganger kan du støtte virksomheten med å gjøre en god undersøkelse og sjekke hva dette handler om. En støtter opp rundt en saklig behandling av hva som har hendt, sier han og understreker:
– Du skal ikke konkludere med hva det her er. Det er det arbeidsgiver som skal gjøre. Du er en støtteperson for medlemmet ditt. Ofte kan arbeidsplasser som undersøker varsler bli paralyserte. En viktig oppgave for ombud og tillitsvalgte er å være nøytrale og hjelpe med å holde fokus på arbeidsoppgavene og å holde hjula i gang.
• Slik sørger renholder Felicia for at alle kan varsle om trakassering på arbeidsplassen
– Jobb for at begge sider høres
Eriksen mener det er avgjørende at tillitsvalgte jobber bidrar til at undersøkelsen blir balansert:
– Tillitsvalgte bør stå på for å få utarbeidet et mandat for undersøkelse som er forankret på begge sider i saken. Det er den eneste måten å gi undersøkelsen legitimitet på. Bare slik kan en undersøkelse bidra til konflikthåndtering. For øvrig må tillitsvalgte bidra til å sikre at medlemmet – som både kan være varsler og/eller omvarslet – får sitt rettsvern og personvern ivaretatt under prosessen.
• Dette gjør du om du blir seksuelt trakassert på jobben
Hva gjør du etter en undersøkelse av et varsel?
Organisasjonspsykolog Mohn mener tillitsvalgte spiller en vesentlig rolle i å få mannskapet til å se fremover:
– Fokuser på hva du skal få til på jobben. Det kan bli leirer, dype sår og spill i et arbeidsmiljø. Av og til må du leve med at vonde ting har skjedd mellom folk. Det handler ikke om å feie noe under teppet. Men man bør prøve å unngå at det er førstesidestoff hele tiden og blir hengende igjen i det. Dette forutsetter at det har vært en god prosess, sier Mohn. Jurist Eriksen mener granskinger bør peke på hva som kan bli bedre i organisasjonen:
– Er det en skikkelig granskning, så skal det være fokus på systemfeil og svakheter. En granskning kan således føre til relevante tiltak som tillitsvalgte skal medvirke til å implementere.
• Jonas vil at kommunene stopper Ernas politikk
– Vær kritisk til konklusjonene
Etter en gransking er ferdig, mener Eriksen tillitsvalgte må se nøye på konklusjonen:
– Mener du at undersøkelsen er feil, så må du vurdere grunnlag for rettslige skritt eller ha dialog med arbeidsgiver om situasjonen. Arbeidsgiver må aldri godta konklusjonene i en undersøkelse ukritisk! Det er arbeidsgiver som har det endelige ansvaret, ikke granskerne, sier Eriksen. Hun understreker at det er vesentlig å ha god dialog med arbeidsgiver, og at det ikke alltid er nødvendig med omfattende granskinger. Forskeren mener det bør kommet et nasjonalt varslerombud for å sikre rettsvernet og rettene til arbeidstakere som sier ifra.