JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vedum svarer NHO: – Privatisering gir ikke økt verdiskapning

Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke er noe å tjene på å privatisere offentlige tjenester.

Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke er noe å tjene på å privatisere offentlige tjenester.

Jan-Erik Østlie

NHOs plan for Norge peker på økt privatisering som et svar på fremtidens utfordringer. Senterpartiet mener erfaringen allerede viser oss at det er feil.

2020090110115820200901101316

helge@lomedia.no

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener privatisering ikke er den riktige veien å gå. NHOs nye veikart legger blant annet opp til økt privatisering, på bekostning av det offentlige. Han mener vi har nok erfaring med privatisering til å se at det ikke er den riktige veien å gå.

– Erfaringen med privatisering er at det fører til mer byråkrati. Det blir mer papirarbeid, og vi blir mer tungrodd. Det er ideologisk prosjekt at det private er best uansett. Men det skaper ikke noen større verdier at private gjør den samme jobben som offentlige ansatte, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

Slik vil NHO endre norsk arbeidsliv og velferdsstat

– Høyrepolitikk

Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap) registrerer at Almlid avviser at det er snakk om Høyre-politikk. Selv mener Sandtrøen det er Høyre-politikk på sitt verste.

Artikkelen fortsetter under bildet:

– Aldri har så mange dårlige forslag hatt så dårlig timing og så negativ effekt på velferdsstaten. Her viser NHO Høyre-politikkens sanne ansikt, mener Nils Kristen Sandtrøen.

– Aldri har så mange dårlige forslag hatt så dårlig timing og så negativ effekt på velferdsstaten. Her viser NHO Høyre-politikkens sanne ansikt, mener Nils Kristen Sandtrøen.

Leif Martin Kirknes

– Privatisering, velferdskutt, midlertidig jobber. Alt dette er gammeldags og feilslått Høyre-politikk. Det har like negative konsekvenser og ringvirkninger for velferdsstaten selv om det pakkes inn i fine presentasjoner og tilslørt retorikk, sier Nils Kristen Sandtrøen til FriFagbevegelse.

Han mener også at NHO setter ny rekord i dårlig timing med sine framtidsvyer.

– Nå har både arbeidstakere, familier og næringslivet hatt gleden av velferdsstaten som har stilt opp når inntektene og oppdragene ar forsvunnet. Så skal den samme velferdsstaten nesten fjernes midt oppe i krisen. Aldri har så mange dårlige forslag hatt så dårlig timing og så negativ effekt på velferdsstaten. Her viser NHO Høyre-politikkens sanne ansikt, mener Sandtrøen.

Disse yrkene har vært mest etterspurt under koronakrisen: Se topp 30-lista her

– Ikke mer verdiskaping

Trygve Slagsvold Vedum mener vi blir fartsblinde når vi snakker om privatisering.

– Det blir ikke noe mer verdiskapning om du jobber for et privat selskap for en kommune eller om du jobber i kommunen. De skal uansett gjøre den samme jobben. At politioppgaver overføres til vektere, er ikke en god idé. Det bør utføres av politifolk. En sykepleier gjør den samme jobben enten den er privat eller offentlig. Det samme med vaskejobben. Eneste forskjellen er at den som vasker i et privat firma får dårligere betingelser, sier Sp-lederen.

«Neste trekk»

I rapporten «Neste trekk» legger NHO fram et veikart for framtidas Norge som vil bety store endringer for arbeidsliv og velferdsstat.

Her tar NHO til orde for kutt i velferdsgoder, flere midlertidige ansettelser, økt privatisering og et lavere skattenivå. LO har allerede reagert svært negativt på forslaget.

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid avviser at arbeidsgiverorganisasjonen med dette plasserer seg til høyre.

– Jeg kan forstå at noe av dette blir oppfattet som kontroversielt. Men jeg mener vi må se helheten, sier han til NTB.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum deltok i paneldebatten etter fremleggelsen. Han mener det er feil å snakke om å skape nye grønne arbeidsplasser.

– Man snakker om grønne arbeidsplasser som det er noe nytt. Vi hadde den grønne revolusjonen for 100 år siden. Det er dagens arbeidsplasser som skal utvikle seg. Verftsindustrien, treindustrien, skogsindustrien, vannkraft, fiskeri. Dette er grønne arbeidsplasser gode som mange andre, mener han.

Han mener det også er feil å kritisere oljepakka som Stortinget vedtok i vår.

– Det de verftene langs kysten som vi støttet topp om i oljepakka som skal bygge havvind, karbonfangst- og lagring, og som skal produsere hydrogen, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy