JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veireno-sjefen Jonny Enger slår tilbake. Varsler søksmål mot Oslo kommune.

SAKSØKER OSLO KOMMUNE: Veireno-sjef Jonny Enger er dømt til 120 dagers fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven. Nå saksøker han Oslo kommune.

SAKSØKER OSLO KOMMUNE: Veireno-sjef Jonny Enger er dømt til 120 dagers fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven. Nå saksøker han Oslo kommune.

Ola Tømmerås

Enger krever 27 millioner i erstatning etter søppelkaos og konkurs da selskapet hans var ansvarlig for søpla i Oslo.

2020052211423520200522115334

ola.tommeras@fagbladet.no

3. oktober 2016 overtok selskapet Veireno all innsamling av avfall fra husstander i Oslo kommune. I anbudsrunden som var året før, hadde det ganske lille selskapet i Ytre Enebakk vunnet anbudene for alle fire områder Oslo er delt inn i.

Det var det hittil største renovasjonsanbudet noen gang satt ut i Norge. Det endte med kaos og massive brudd på arbeidsmiljøloven.

Enger slår tilbake

I februar 2017 var Veireno konkurs. Oslo kommune ansatte renovatørene og begynte å kjøre søppel selv.

Året etter ble Veireno-direktøren dømt til ett år og tre måneder fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven da selskapet hans forsøkte å hente seg inn i det store oppdraget. Dommen ble anket gjennom hele rettsapparatet og endte i fjor med 120 dager fengsel i Høyesterett.

Nå slår den tidligere renovasjonssjefen tilbake mot Oslo og varsler søksmål mot kommunen.

Enger om dommen: – Det er absurd!

Venter på tilsvar

Fagbladet er kjent med at Oslo tingrett har mottatt varsel om stevning fra advokatfirmaet Elden DA på vegne av eierselskapet bak Veireno, som i dag heter Cama holding. Stevningen er ikke offentlig tilgjengelig før en eller begge parter godkjenner det.

– Jeg kan bekrefte at vi har varslet stevning, men vil ikke utdype dette nå. Vi har ennå ikke mottatt tilsvar fra motparten, sier advokat Thomas Skjelbred ved Elden advokater.

– Jonny Enger krever kommunen for tap selskapet hans led i forbindelse med oppdraget, sier Skjelbred.

– Forholdene for renovatørene var verre enn fryktet.

– Oslo hadde ansvar

Da straffesaken mot Jonny Enger gikk for Borgarting lagmannsrett, ble det argumentert for at Oslo kommune satt med ansvar for hvordan søppelkjøring utviklet seg denne vinteren.

– Etter en nøye gjennomgang av saken har vi avdekket kritiske forhold både før og etter oppstart av prosjektet som skyldes feil og mangler hos Oslo kommune. Vi mener disse forholdene må medføre erstatningsplikt, utdyper advokat Thomas Skjelbred i en e-post til Fagbladet.

Nå ser hele verden til Kragerø og Hedmarken.

– Jævlig urettferdig

I etterkant av søppelkaoset og konkursen utarbeidet Deloitte en rapport for Oslo kommune. Der rettes det kritikk mot både gjennomføring av anbudet, mobiliseringsfasen og oppfølging. Rapporten var blant materialet som ble brukt i straffesaken, og er trolig også sentral i søksmålet.

– Det var rett og slett jævlig urettferdig, sa Jonny Enger under sin frie forklaring i ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Da erkjente han skyld, men kjempet for å unngå fengselsstraff.

Sviktende systemer

Han viste blant annet til at Oslo kommune var ansvarlig for datasystem de ikke hadde prøvd ut.

– Ruter forsvant, og gater kom og gikk i systemet. Når renovatørene kom inn, måtte vi ut og hente igjen på overtid, sa Enger i straffesaken.

Enger har flere ganger hevdet at selskapet gikk på store tap som følge av anbudet. Fagbladet har fått bekreftet fra andre kilder at det dreier seg om et krav på minst 27 millioner kroner.

Mente seg motarbeidet

Også krav som Energigjenvinningsetaten (EGE) rettet til selskapet, kan bli sentralt i erstatningssaken. Etter noen ukers drift ble sjåfører avvist ved porten til mottaksanlegget dersom de ikke hadde forskriftsmessig verneutstyr. I tillegg krevde EGE opplæring av sjåførene i hvordan å bevege seg sikkert inne på anlegget. I en periode var også mottaksanlegget på Haraldrud stengt på grunn av vedlikehold.

– Sjåførene måtte levere på Klemetsrud (på andre siden av byen. Red.anm.) isteden. Det skapte store forsinkelser, hevdet Enger i sin forklaring for Borgarting lagmannsrett.

Rett og rimelig med erstatning

– Vi venter nå på tilsvar fra Oslo kommune, sier advokat Thomas Skjelbred, som ikke vil gå inn i detaljer om søksmålet nå.

– Oslo kommunes håndtering av saken har påført VT gruppen (Cama Holding AS) et tap som selskapet krever dekket. Denne saken har også påført Jonny Enger store belastninger av både økonomisk og personlig karakter. Da er det rett og rimelig at tapene dekkes av den ansvarlige, skriver Skjelbred i e-posten.

Utarbeider tilsvar

Oslo kommune jobber med å utarbeide tilsvar til varselet om søksmål.

– Vi har mottatt stevningen. Kommunen vil komme med sitt tilsvar og har ikke ytterligere kommentarer nå, sier kommunikasjonssjef i Oslo kommune, Hanne Gjørtz til Fagbladet.

Denne saken har påført Jonny Enger store belastninger av både økonomisk og personlig karakter. Da er det rett og rimelig at tapene dekkes av den ansvarlige.

Advokat Thomas Skjelbred

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy