JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre vil selge kommunale barnehager til private aktører. Slik gikk det forrige gang

Bystyrerepresentant for Venstre i Oslo, Hallstein Bjercke.

Bystyrerepresentant for Venstre i Oslo, Hallstein Bjercke.

Håvard Sæbø

SV mener dette ikke er tiden for å pålegge barnehageansatte en krevende omstillingsprosess.

2020121610270020210127090443

idun.teeuwen@fagbladet.no

– Venstre vil gamble med tryggheten til ansatte, sier byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

I Venstres alternative budsjett for Oslo 2021 blir det foreslått å selge ni kommunale barnehager til private aktører. På denne måten tenker Venstre å spare 450 millioner kroner.

– Dette er ikke tiden for kostbar rekommunalisering. Når vi foreslår å la private aktører i Oslo bidra til å levere gode tjenester, så er det fordi vi, i motsetning til SV, ikke har en dogmatisk tilnærming til hvem som får drive barnehage i Oslo. Vi er opptatt av kvaliteten på tilbudet, ikke av logoen på døra, skriver bystyrerepresentant for Venstre i Oslo, Hallstein Bjercke til Fagbladet i en epost og utdyper:

– I vårt alternative budsjett viser vi hva vi kunne fått til om vi hadde et byråd som ikke lar ideologi styre i barnehagepolitikken. Vi kunne brukt pengene på flere idrettsanlegg, flere og bedre grøntområder, bedre kollektivtransport og mer penger til klimatiltak. Det er langt bedre investeringer enn at kommunen skal bruke store summer på å kjøpe barnehager fra seriøse private drivere.

Barnehagekjede betalte husleie til seg selv: Slik ble leia dobbelt så høy som i andre private barnehager

SV: – Uverdig

SV er imot forslaget og mener det kommer på et svært dårlig tidspunkt.

Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen er imot forslaget, og mener det er uverdig å gjøre de ansatte utrygge på sin arbeidssituasjon etter koronaåret.

Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen er imot forslaget, og mener det er uverdig å gjøre de ansatte utrygge på sin arbeidssituasjon etter koronaåret.

Ole Palmstrøm

– Venstre vil gamble med tryggheten til ansatte i barnehagen midt i et koronaår, for å skåre ideologiske poeng, skriver byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) til Fagbladet på epost.

Hun påpeker at situasjonen har vært spesielt utfordrende for barnehageansatte under koronapandemiens gang.

– De ansatte i barnehagene gjør en ekstrem innsats nå under koronaen. De gir de minste barna en uvurderlig trygghet og oppfølging, samtidig som de gjør en viktig innsats for å holde smitten nede. Å privatisere barnehager vil kaste de ansatte i disse barnehagene inn i en stor usikkerhet. Hvem vil de nye eierne være? Hvor gode vilkår vil de gi til de ansatte? Å gjøre de ansatte utrygge på dette, mens de håndterer en utrolig krevende situasjon er uverdig, sier hun.

Her kan du se hva din barnehage bruker pengene på

Dårlige resultater

Thorkildsen viser tilbake til 2014, da tre kommunale barnehager ble lagt ut på anbud, mens ti ble solgt til private eiere av daværende byråd som et forsøksprosjekt. I en spørreundersøkelse i ettertid kom det fram at flertallet av både de ansatte og foresatte var misfornøyd med prosessen barnehagene måtte gjennomgå.

– Da de trumfet gjennom salg av barnehager i 2014, var hele Borggården ved Rådhuset fylt opprørte barn og voksne som demonstrerte, og ansatte sluttet i fortvilelse over vedtaket om nye, private eiere, sier Thorkildsen.

– Det er merkelig hvilket korttidsminne Venstre og Høyre nå oppviser. Selv Venstre og Høyre var enige om at å selge kommunale barnehager var en dårlig ide da de satt i byråd. De konkluderte med at det ikke var vellykket og sluttet med det. Men i opposisjon er det tydeligvis viktigere å skåre ideologiske poeng enn å sikre gode og trygge barnehager.

Venstre: – Ikke det samme som i 2014

Bystyrerepresentant Hallstein Bjercke (V) sier derimot at det ikke er den samme prosessen Venstre nå foreslår. Han sier at i 2014 var det barnehager som lenge hadde vært kommunale, som skulle selges og konkurranseutsettes.

– Det vi foreslår i dag er at private barnehager som SV i byråd har tvunget til å kommunaliseres, og som derfor har vært i kommunen i svært kort tid, får lov til å bli private igjen. Slik de tradisjonelt har vært. Det er noe helt annet enn i 2014, sier han og utdyper:

– Venstre er pragmatiske, i motsetning til både SV og Frp som har et dogmatisk syn på om det er private eller offentlige som skal drive barnehager. Og når SV nå har tvunget igjennom at private barnehager skal overtas av kommunen ønsker vi å reversere dette.

Reagerer på høye barnehage-overskudd: – Rovdrift på barna og de ansatte

Fagforbundet: – Velferdstjenester skal driftes offentlig

Fagforbundet stiller seg på linje med SV og mener kommunale barnehager ikke burde privatiseres.

– Fagforbundet har et klart standpunkt på at velferdstjenester skal driftes av det offentlige, altså kommunene eller staten. En konkurranse innenfor en sektor som tilbyr grunnleggende tjenester oppleves ikke som heldig. Vi mener det ikke skal være mulig å profittere på skattebetalernes penger, noe kommersielle private barnehager gjør. Pengene skal gå inn i driften for å sikre et best mulig tilbud til barna og for å sikre gode arbeids- og pensjonsvilkår for de ansatte, skriver Berit Tevik, leder av Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo til Fagbladet på epost.

Berit Tevik, leder av Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo ønsker ikke å privatisere kommunale barnehager.

Berit Tevik, leder av Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo ønsker ikke å privatisere kommunale barnehager.

Steinar Ottesen, Fagforbundet

Tevik forklarer at en slik virksomhetsoverdragelse har store konsekvenser for de ansatte.

– Den aller største konsekvensen for de ansatte i barnehager ved en virksomhetsoverdragelse er at de da blir tilknyttet en annen tariffavtale. De vil ikke gå ned i lønn med det samme, men kan bli hengende etter i lønnsutviklingen. Pensjonsavtalen de får, vil også skille seg fra den de har i Oslo kommune, da i negativ retning, sier hun.

Hun forteller at det også er andre bestemmelser tilknyttet hovedavtalene som for eksempel avlønning som fagarbeider.

– Mens du i Oslo kommune automatisk får høyere lønn ved gjennomført fagprøve, sier bestemmelsene i både Spekter (Norlandia) og Private Barnehagers Landsforbund (PBL) at man kan avlønnes som fagarbeider om man har avtalt med leder før man gjennomfører utdanningen, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy