Venter klar vekst i norsk økonomi på tross av globale handelskonflikter
OPTIMISTER: Selv med handelskrigene USA starter, vil norsk økonomi svinge oppover, tror Statistisk sentralbyrås eksperter.
Dado Ruvic / Reuters / NTB
På tross av økte handelsbarrierer internasjonalt venter Statistisk sentralbyrå en klar vekst i norsk økonomi. De venter også reallønnsvekst i år.
– På tross av økte handelsspenninger, høyere tollsatser og utsikter til en mer fragmentert global handel venter vi at fortsatt høy reallønnsvekst, lavere renter og økt offentlig etterspørsel vil løfte aktiviteten i norsk økonomi de kommende årene, sier forskningsleder Thomas von Brasch i Statistisk sentralbyrå (SSB) i en pressemelding.
Det skyldes økt kjøpekraft for husholdningene, økt satsing på forsvar og at boligbyggingen snur til oppgang.
• Høyre-politiker vil at Norge skal kutte som Elon Musk
Eksakt hvor mye norsk økonomi vil bli påvirket av den politiske kursendringen i USA, vil avhenge blant annet av intensiteten i handelskonfliktene og hvor lang tid dette vil være.
Handelskonflikter svekker verdiskapningen
I prognosene antas handelsrestriksjonene å vedvare ut 2028, altså ut Trumps andre presidentperiode, skriver SSB.
– Handelskonflikter vil svekke den samlede verdiskapingen i verden, men vil likevel ikke hindre klar vekst i norsk økonomi. Oppgangen er imidlertid betinget av at Norge ikke blir direkte berørt av tiltak som EU innfører som en reaksjon på USAs tolløkninger, sier von Brasch.
• Hver femte nordmann sliter med økonomien, ifølge undersøkelse
Brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge ventes å stige til 1 prosent i år, opp fra 0,6 prosent i fjor. I 2026 ventes den å øke videre til rundt 2 prosent.
Reallønnsvekst på 1,5 prosent
SSB venter også reallønnsvekst i år. I fjor var den på 2,4 prosent – det høyeste siden 2012. I år vil den trolig bli rundt 1,5 prosent, mye på grunn av god lønnsomhet i industrien.
• SSB: Kommunenes økonomi ble ytterligere svekket i 2024
– Markant nominell lønnsvekst, svekkelsen av krona de siste årene og økt prisvekst internasjonalt bidrar til at inflasjonen trolig blir liggende litt over inflasjonsmålet på 2 prosent i årene framover, sier von Brasch.
redaksjonen@fagbladet.no