Leif Martin Kirknes
En tredel av norske arbeidstakere har fortsatt mye hjemmekontor på grunn av koronasituasjonen. De sparer i gjennomsnitt tre og en halv time i uken på å jobbe hjemme i stedet for å reise til kontoret, skriver Dagens Perspektiv.
De viser til en ny undersøkelse fra analysebyrået Kantar og HR Norge.
I undersøkelsen svarer arbeidstakerne på hva de bruker den frigjorte tiden til. En femdel av tiden brukes til å jobbe mer. Det gir 42 minutter mer arbeid per uke.
• Hjemmekontor: Her er fem tips til deg som jobber hjemmefra
Rundt 9 prosent av tiden går til faglig egenutvikling. Resten av tiden bruker folk blant annet til å sove lenger, til egne fritidsaktiviteter, huslige sysler og til familien.
– Dette er en pluss-pluss-situasjon. Mye av tiden får arbeidstakerne selv, og så kommer en ekstra innsats for jobben på toppen. Regnet om til kroner og øre tilsvarer det om lag 7,5 milliarder i ekstra verdi for virksomheten, sier daglig leder Even Bolstad i HR Norge til Dagens Perspektiv.
I undersøkelsen er det ikke spurt om hvorvidt arbeidstakerne har fått betalt for de ekstra timene de har brukt på jobben.
• Psykolog og lederutvikler om koronakrisa: – Nå kan du vise hva slags leder du er
– Det er bra hvis produktiviteten øker, men hvis arbeidsinnsatsen økes på varig basis, må arbeidsgiverne og arbeidstakerne bli enige om hvordan gevinsten av det skal fordeles. Det er grenser for hvor lenge man kan kalle det en dugnad, sier leder i Akademikerne Kari Sollien.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Frøydis Falch Urbye