JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger som tar fagbrev

Vil garantere fagarbeidere jobb

Satser spesielt på helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere

 VIL GARANTERE: Eirik Faret Sakariassen (SV), i bystyret i Stavanger og medlem av Fagforbundet, foreslo jobbgaranti for fagarbeidere etter endt læretid etter å ha lest i Fagbladet om en slik ordning i Alver kommune.

VIL GARANTERE: Eirik Faret Sakariassen (SV), i bystyret i Stavanger og medlem av Fagforbundet, foreslo jobbgaranti for fagarbeidere etter endt læretid etter å ha lest i Fagbladet om en slik ordning i Alver kommune.

Stavanger SV

Lærlinger i helsefag og barne- og ungdomsarbeiderfaget i Stavanger kan på sikt få en ny jobbgaranti. – Vi trenger folk i hele helsevesenet, i skoler og barnehager, sier SVs Eirik Faret Sakariassen.

2024022209355220240222104945

vigdis.alver@fagbladet.no

Et enstemmig formannskap i Stavanger vedtok nå i februar at en jobbgaranti for fagarbeider-lærlinger skal utredes i kommunen. 

Dette etter et forslag fra Eirik Faret Sakariassen, SVs gruppeleder i bystyret i Stavanger og kommunalråd. 

– Det er stor mangel på både helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere i Stavanger som andre steder, sier Sakariassen.

Mønster etter Alver 

Nylig innførte Alver kommune i Vestland en garanti om fast fulltidsjobb for helsefagarbeidere etter endt læretid. 

Her kan du lese mer om det Alver kommune har gjort

Etter å ha lest i Fagbladet om Alvers grep og diskutert tematikken med tillitsvalgte i Fagforbundet, stilte Sakariassen interpellasjonen.

Sakariassen mener en jobbgaranti etter endt læretid har flere fordeler:

– Det betyr en trygghet for dem som velger fagarbeider-retningen. Det kan også virke rekrutterende, gjøre at flere vil velge denne veien for sitt utdannelses løp og yrkesliv. 

«Det vil også kunne føre til at flere velger å utdanne seg til for eksempel helsefagarbeider eller barne- og ungdomsarbeider. SV er opptatt av å sikre gode forhold for lærlinger til å fullføre sin utdanning, men også at de får en god start på arbeidslivet etter endt læretid», heter det i interpellasjonen. 

– Innen helse mangler vi folk overalt, fra sykehjem og hjemmetjeneste til sykehus. Vi ser også at det er så stort behov for flere ansatte med utdannelse både i skole, SFO og barnehage. Det er så mange særlig i SFO som jobber deltid, påpeker Sakariassen. 

{s1}

Full stilling viktig

Han tror på å sikre lærlinger en framtid i hel stilling.

– Det er viktig at det de ser i enden av utdannelsen ikke er en småprosent-stilling eller flere små stillingsprosenter ulike steder. Slik er det for mange i dag. 

Lokallagsleder Margrethe Kaarvaag i Fagforbundet Stavanger og Kvitsøy hadde samtaler med Sakariassen i forkant av interpellasjonen. Hun er svært positiv. 

–  Det vil sikre lærlingene fast jobb etter utdannelsen. Dessuten er det store rekrutteringsutfordringer i kommunen. En garanti om jobb vil skape en større motivasjon, og kan sikre at fagarbeidere vil bli i jobben, tror Kaarvaag. 

Intern prosess

Inn i det enstemmige vedtaket om å vurdere en jobbgaranti for fagarbeidere, forutsettes det en intern prosess i kommunen der både tillitsvalgte og de ulike tjenesteområdene involveres.

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) viser til helsepersonellkommisjonen som fastslo et økende behov for helsefagarbeidere på 6,6 prosent fra 2019-2014.

Slik vil Helsepersonellkommisjonen løse bemanningskrisa i helsesektoren

På spørsmål fra Fagbladet om hun tror Sakariassens forslag om jobbgaranti kan løse bemanningsbehovet framover, svarer ordføreren dette i en e-post:

– For noen kan en jobbgaranti gi en trygghet, og hvis vi kan trygge helsefagarbeidere, vil vi gjøre det. Men dette er ikke den eneste faktoren – jobbgaranti kan være ett av flere tiltak.

– Må ses i sammenheng

Ordfører Knutsen Hegdal er positiv til å få en jobbgaranti utredet, og mener også:  

–  Tiltak knyttet til rekruttering av fagarbeidere bør ellers ses i sammenheng med rekruttering av andre kompetansegrupper, eksempelvis sykepleier. Vi ønsker en god prosess internt med involvering av tjenesteområdene og de involverte.

POSITIV: – Vi ønsker en god prosess internt med involvering av tjenesteområdene og de involverte, sier ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) i Stavanger.

POSITIV: – Vi ønsker en god prosess internt med involvering av tjenesteområdene og de involverte, sier ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) i Stavanger.

Stavanger kommune

Barne- og ungdomsarbeiderfaget og helsearbeiderfaget utgjør de to største lærefagene i Stavanger med omtrent 185 lærlinger. Hver vår går omtrent 90 lærlinger opp til fagprøve i de to fagene, ifølge svaret til interpellasjonen.

Sakariassen, som selv er medlem av Fagforbundet, tror ikke en rekruttering som han foreslår vil gå ut over andre profesjoner. 

– Fagarbeider er et godt valg for mange unge. Og da er dette en riktig vei. Dette står ikke i motsetning til å også rekruttere pedagoger og sykepleiere, mener SVs gruppeleder i Stavanger.

Han har flere synspunkter inn i dette:

– En del fagarbeidere under utdannelse velger å ta et påbygg (*1), og jeg er opptatt av å løfte interessen for å faktisk gå bare fagarbeiderretningen – og å se at det kan lønne seg.

Sakariassen mener at mange ikke vil trenge et påbygg, dersom de tenker at de skal fortsette å jobbe som fagarbeidere.

– En garanti om fast jobb i full stilling kan da lokke til det, mener Stavangers kommunalråd.

*1 Påbygg er en muntlig forkortelse for «Påbygging til generell studiekompetanse». Dette betyr at du som har yrkeskompetanse, også kan få studiekompetanse ved å ta flere fag. Påbygg bygger videre på de fellesfagene som du hadde på yrkesfag. Dette gjør at du kan oppnå generell studiekompetanse.(kilde: ung.no)

Det er viktig at det de ser i enden av utdannelsen ikke er en småprosent-stilling

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy