JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Ikke stol på MDG og Sp i kampen mot privatisering

2019062412012720190624120127
– To dager før fylkestinget skulle gå av stabelen i juni, fikk vi beskjed om at Senterpartiet (Sp) hadde trukket seg og at de ikke lenger støttet forslaget om å drive en de av kollektivtrafikken i egenregi, skriver grasrotstemme Ole Roger Berg.

– To dager før fylkestinget skulle gå av stabelen i juni, fikk vi beskjed om at Senterpartiet (Sp) hadde trukket seg og at de ikke lenger støttet forslaget om å drive en de av kollektivtrafikken i egenregi, skriver grasrotstemme Ole Roger Berg.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Nylig fikk vi beskjed om at de partiene vi trodde støttet oss, trakk seg fra forslaget om å drive kollektivtrafikken i egenregi.

Bussjåfør

Siden 2003 har jeg gått med et rødgrønt armbånd rundt handa. Det har jeg gjort for å symbolisere at jeg er tilhenger av et rødgrønt samarbeid i politikken, både sentralt og lokalt.

Nå har jeg revet av meg båndet og kastet det i søpla. Årsaken er at den grønne delen av samarbeidet i Trøndelag har sviktet totalt i en av de viktigste sakene for oss i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening (BSF), nemlig rekommunalisering av kollektivtrafikken.

Her kan de komme til å droppe framtidige bussanbud

Trakk seg

Vi har lenge jobbet for å få Arbeiderpartiet med på en politikk der man går bort fra anbud og i stedet satser på å drive offentlig finansierte tjenester i egenregi. Ved hjelp av fagforbundet sentralt og lokalt fikk vi troen på at det var mulig å ta tilbake en del av kollektivtrafikken i Trøndelag og drive den i egenregi.

Vi ble forespeilet at en av rutepakkene som skulle ut på anbud i 2021, altså bussruter som dekker et geografisk område, ville bli drevet i egenregi i stedet. Dette virket det som at samarbeidspartene til den rødgrønne alliansen var enige i at skulle være en prøveordning. Men to dager før fylkestinget skulle gå av stabelen i juni, fikk vi beskjed om at Senterpartiet (Sp) hadde trukket seg og at de ikke lenger støttet forslaget om å drive en de av kollektivtrafikken i egenregi.

Vy dropper planene om å leie inn utenlandske busser. Bruker norske busser i stedet

Billigere og mer effektivt

Grunnen til at Sp trakk seg, var fordi de ville holde døren åpen for et samarbeid med høyre etter høstens kommunevalg. Da kunne de ikke lenger støtte vår politikk. Sp påstod også at det ville bli mye dyrere å drive kollektivtrafikken i egenregi og at det da vil svekke det totale rutetilbudet. Det finnes derimot ingen dokumentasjon på at dette stemmer.

Tvert imot finnes det flere dokumentasjon som viser det omvendte, nemlig at det vil bli billigere og mer effektivt å drive selv. En rapport laget av Fagforbundet viser nettopp dette.

De har undersøkt de økonomiske konsekvensene av at deler av kollektivtransporten i Trøndelag løses gjennom egenregi. Gjennom Fagforbundets undersøkelser har de kommet fram til at det er flere økonomiske fordeler ved å gjøre dette. Det blir blant annet lavere kapitalkostnadene og dermed lavere kostnader ved den direkte driften. Transaksjonskostnadene vil også bli lavere, og det vil kunne resultere i midler som kan brukes til å øke produksjonen av kollektivtransport eller til å redusere utgifter for fylkeskommunen.

Her er Oslos første bussrute med førerløs buss

Ikke partier for arbeidsfolk

Da Sp trakk seg ut, fulgte Kristelig Folkeparti (KrF) etter. Det gjorde også Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Pensjonistpartiet (Pp). KrF og Pp er en del av det utvidede rød-grønne politiske samarbeidet i Trøndelag, så det var derfor ikke så overraskende at de trakk seg. De er jo genuine høyrepartier. Men at MDG og Sp trakk seg var mer overraskende.

For meg viser dette at MDG og Sp ikke er partier for oss arbeidsfolk. De er ikke til å stole på når det kommer til viktige saker, som for eksempel kampen mot anbudene og kampen for å ta tilbake tjenester som er blitt privatisert.

Jeg oppfordrer derfor Fagforbundets medlemmer til å stemme på de partiene som virkelig hører til på venstresiden. La oss gå for et rødt-rødt samarbeid slik at vi ikke blir avhengige av de troløse, såkalte «grønne» partiene.

Jeg har revet av meg det rødgrønne armbåndet mitt og kastet det i søppla

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy