HOLDT KJEFT: - Det var direkte pinlig å se administrerende direktør prøve å forklare det nye navnet på pressekonferansen. Jeg skjemtes da på vegne av selskapet jeg jobber i. Likevel greide jeg å holde kjeft, skriver grasrotstemme Ole Roger Berg.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Bussjåfør
Da NSB skulle skifte navn og logo, var det mye hemmelighetskremmeri. Jeg visste for eksempel ikke hva navnet skulle bli før administrerende direktør i NSB offentliggjorde dette på pressekonferansen den 12. mars. Da det ble offentliggjort, fikk jeg hakeslepp fordi navnet Vy er fullstendig intetsigende med tanke på vår virksomhet og fordi prislappen på navnebyttet ble anslått til rundt 280 millioner kroner.
Det var direkte pinlig å se administrerende direktør prøve å forklare det nye navnet på pressekonferansen. Jeg skjemtes da på vegne av selskapet jeg jobber i. Likevel greide jeg å holde kjeft. Selv om jeg var frustrert, delte jeg ikke denne frustrasjonen offentlig. Det var det derimot mange andre som gjorde, både internt og offentlig på sosiale medier.
«Snakket ned»
Det ble annerledes for meg da jeg to dager etter at navnebyttet ble offentliggjort kom over en av de mange vitsetegningene som florerte på sosiale medier. Jeg valgte å dele en av dem på Facebook-siden min. Den var morsom og «to the point». 280 millioner rett i dass.
Det var tydeligvis ikke alle som syntes den var morsom, og de samme synes slett ikke at det var morsomt at jeg delte denne tegningen. Så jeg ble kalt inn til en såkalt personalpolitisk samtale på jobben lokalt i Trondheim hvor jeg er ansatt. Der fikk jeg beskjed om at det ikke var bra at jeg delte tegningen på Facebook blant annet fordi jeg er tillitsvalgt i Nettbuss/NSB. Jeg fikk beskjed om at jeg hadde «snakket ned» selskapet gjennom å dele denne tegningen.
Siden jeg ble litt sjokkert og direkte tatt på senga, reagerte jeg ikke umiddelbart. Men etter å ha tenkt meg om fikk jeg sagt ifra om at reaksjonen var fullstendig uakseptabel fra selskapet sin side. Jeg sa også at jeg ikke ville finne meg i at min ytringsfrihet ble forsøkt innskrenket på denne måten.
• Vy dropper planene om å leie inn utenlandske busser. Bruker norske busser i stedet
Dilemma
Kort tid etter dette skulle styret i Nettbuss ta stilling til navnebyttet. Som eget AS må vi formelt endre navnet gjennom et styrevedtak selv om konsernet allerede har vedtatt navnebytte. Da vi skulle gjøre dette, sto jeg overfor et dilemma. Skulle jeg godta dette eller skulle jeg stemme imot?
Jeg bestemte meg for å stemme imot. Da jeg fortalte om dette, resulterte det i en ny samtale, denne gangen med administrerende direktør for Nettbuss AS. Jeg forklarte hvorfor jeg ville stemme nei. Jeg sa også at det at jeg hadde blitt kalt inn på teppet, var en medvirkende årsak til denne beslutningen.
Nok en gang ble jeg fortalt at det var ekstra ille at jeg, som en markert tillitsvalgt i Trondheim, hadde snakket ned selskapet på denne måten.
• Navneskiftet til NSB: – Vi kan ikke la slik galskap foregå uten reaksjoner
Tråkker ikke over noens grenser
Denne historien viser at tillitsvalgte i Vy har mindre ytringsfrihet enn andre ansatte. Historien viser også at selskapet Vy mener de kan begrense ytringsfriheten til de tillitsvalgte. Jeg har varslet at denne saken skal følges opp internt. Jeg har også bedt selskapet sette opp det de mener er grensene for ytringsfriheten til tillitsvalgte og ansatte. På den måten vil vi få en debatt om dette.
Jeg har også bedt om at selskapet innrømmer at å dele en vitsetegning ikke er å tråkke over noens grenser verken for tillitsvalgte eller andre. Jeg har også varslet at jeg vil gå offentlig ut med denne saken, da vi ikke kan godta at tillitsvalgtes ytringsfrihet blir forsøkt begrenset på denne måten.
Når det er greit å fleipe med både kongehus og statsråder på TV i beste sendetid, så må det være lov for oss å vitse om navnet på selskapet.
Historien min viser at selskapet Vy mener de kan begrense ytringsfriheten til de tillitsvalgte
KUTT: Både Frp. Venstre, delar av Høgre vil kutte i sjukeløna. NHO opnar for den svenske modellen, sjekk i denne saka kva det vil koste deg å bli sjuk om vi får sjukeløn som i Sverige.
Colourbox
FRI: Flere vil ha fri for å følge barn eller barnebarn på ulike feiringer i desember.
Vegard Wivestad Grøtt / NTB
FRYKTER SMELL: Helsefagarbeider Emma Straub (20) tror en del unge ikke er robuste nok. – En del har fått sydd litt puter under armene, og det blir et sjokk å komme ut i arbeidslivet, sier Straub.
Anita Arntzen
SVIR: I Sverige svir det i lommeboka om du blir sjuk. Der blir du trukke i løn den første dagen dur er vekke frå jobben. NHO og Oslo Frp ønskar det same i Norge.
Kasper Holgersen
PÅ VAKT: Klubben og Marthinsen sier de alltid må være på vakt. En situasjon kan eskalere uten videre.
Ola Tømmerås
USIKKERT: Fortsatt er det ikke kjent hvem som skal drive Uranienborghjemmet, ett av fire som ble satt på anbud i høst. Nå går ytterligere to ut i markedet.
Werner Juvik
Ole Roger Berg
Werner Juvik
HOLDT KJEFT: - Det var direkte pinlig å se administrerende direktør prøve å forklare det nye navnet på pressekonferansen. Jeg skjemtes da på vegne av selskapet jeg jobber i. Likevel greide jeg å holde kjeft, skriver grasrotstemme Ole Roger Berg.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Ole Roger Berg
Werner Juvik