Jonas ertet på seg Vy-advokatene med falsk Twitter-konto: – Det er trasig at vitser på Twitter er det nærmeste vi kommer tog her i nord
Torgrim Halvari
– Jeg ville bare ha det litt gøy, sier Jonas Ali Ghanizadeh. Han er medlem i Fagforbundet og mannen bak tullekontoen VyNotTravel som har ti ganger flere følgere enn Vys egen twitterkonto.
For to uker siden endte NSBs gamle navn og logo på historiens skraphaug.
I stedet fikk vi Vy, og kritikken har haglet både fra leg og lærd.
På Facebook og Twitter kokte det, og tusener på tusener vitset og videresendte nådeløse karakteristikker om det nye navnet.
Ville tulle og trolle
I Vadsø, 875 kilometer fra Norges nordligste jernbanestasjon, satt IT-konsulent og Fagforbundet-medlem Jonas Ali Ghanizadeh og fulgte med på folkeopprøret mot NSBs nye navn.
– Det er mye man kan få lyst til å ha det litt moro med, og jeg fant på at jeg skulle tulle og trolle med Vy-navnet. Derfor opprettet jeg kontoen VyNotTravel.
Slik er Jonas Ali Ghanizadans introduksjon til tullekontoen han opprettet på Twitter.
Skjermdump
Eksplosjon
Ghanizadet var ikke forberedt på omfanget av det han satte i gang med VyNotTravel:
– Det eksploderte bokstavelig talt. Bare på et par dager hadde jeg flere tusen følgere og fikk i tillegg masse oppmerksomhet fra tradisjonelle medier.
Blant alle følgere som hektet seg på var også mange tidligere NSB-, nå Vy-ansatte.
– Mange av dem er frustrerte og sier at de er fanget i et dysfunksjonelt system.
Advokater på tråden
De fleste følgerne forstod at twitringen fra nord var humoristisk ment, men noen tok ham også dønn alvorlig.
En av dem var stortingsrepresentant og Høyre-politiker Elin Rodum Agdestein. Etter at Jonas twitret at Vy ville bygge om de elektriske togene til dieseldrift, ba hun ham om å begrunne «omleggingen».
– Dette legger jeg inn på LinkedIn-profilen min, er Ghanizades nøkterne kommentar.
Ikke alle henvendelser har vært like enkle å håndtere. Han innrømmer at det gikk et rykk gjennom kroppen da Vys advokater plutselig var på tråden:
– Det var skummelt. Som privatperson har du ikke mye å stille opp med da. Det eneste du kan gjøre er å skaffe deg advokat selv.
– Akkurat da angret jeg bittert på at jeg ikke hadde tegnet Los advokatforsikring, sier Jonas til Fagbladet.
Ble «venner» igjen
– Etter telefonen fra advokatene var jeg nær ved å si at jeg skulle rigge ned hele sjappa. Men så spurte jeg om hjelp på min private twitterkonto og fikk melding fra flere advokater som tilbød å hjelpe meg gratis. Det ble også startet en innsamlingsaksjon som fikk inn 14-15.000 kroner på noen dager.
Det tok imidlertid ikke mange dager før Vy varslet at de trakk tilbake trusselen om søksmål.
– Jeg har snakket både med Vys advokat og med kommunikasjonssjefen, og nå er vi venner. De sier at de var bekymret for at merkenavnet skulle ta skade. Pengene som var innsamlet for å hjelpe meg, har jeg gitt videre til Barnekreftforeningen, sier Jonas.
På direkten
I skrivende stund har VyNotTravel tett på 17.000 følgere. Til sammenligning har Vys offisielle twitterkonto 1673, eller en tiendedel så mange følgere.
– Det er gøy at jeg treffer – men jeg skulle gjerne sett at vi hadde flere tog. Det er trasig at vitser på Twitter er det nærmeste man kommer toget mange steder her i nord.
Jonas Ghanizade morer seg med å twitre etter innfallsmetoden flere ganger daglig, og sier at dette i seg selv ikke tar mye tid. Det som har vært mer krevende, er henvendelser fra store og landsdekkende medier.
– Jeg har vært aktiv i politikken i mange år, og er vant til å stå på en talerstol. Men live-debatt på P2 og intervjuer med Aftenposten og VG er noe helt annet. Da måtte jeg bruke tid på å forberede meg.
Ingen nettroll
Bortsett fra at det tar en del tid, har vy-twitringen så langt vært bare moro, sier han.
– Folk er positive, og jeg har ikke fått en eneste hatmelding. Jeg har jo heller aldri ønsket å angripe personer, og aller minst dem som jobber i Vy. Jeg er sikker på at det er mange dyktige folk der som jobber hardt for å gi folk en god tjeneste.
Fagforeningsmann og politiker
Super-twitrerens «ordentlige» jobb er som kategorileder for nasjonale IKT anskaffelser i Sykehusinnkjøp i Vadsø. Her har han siden 2017 jobbet aktivt med å etablere Fagforbund-klubb og å få på plass en tariffavtale.
I dag er Fagforbundet den største klubben i Sykehusinnkjøp, og har 37 av de 150 ansatte som medlemmer. Ghanisade er hovedtillitsvalgt og ansattrepresentant i styret.
Mellom twitring og fagforeningsarbeid får han også tid til partipolitikk. Til høstens kommunevalg står han på tredjeplass på SVs liste i Vadsø, og regner med at han fra høsten vil sitte i kommunestyret.
– Den viktigste saken for oss nå er regionreformen. I Vadsø er fylkeskommunen den største arbeidsgiveren, så folk er bekymra for arbeidsplassene. Ikke minst fordi vi også mista asylmottaket her for ikke lenge siden.
– Det er stor usikkerhet knytta til sentraliseringspolitikken, sier Jonas Ghanizade til Fagbladet.