Dokumentarfilm hevder Orange presset litauiske sykepleiere i Norge til å betale gjelda to ganger

Den litauiske sykepleieren Vaiva forteller at hun måtte betale bot til bemanningsbyrået Orange - fordi hun sluttet før to års jobbing for selskapet.

Den litauiske sykepleieren Vaiva forteller at hun måtte betale bot til bemanningsbyrået Orange - fordi hun sluttet før to års jobbing for selskapet.

Skjermdump fra dokumentarfilmen

Dokumentarfilmen «NorSlaveri» om det norske bemanningsbyrået Orange har rystet Litauen.

2017121108500020180304120326

yngvil@lomedia.no

En ny dokumentar om det norskeide helsevikarbyrået Orange fører til at regjeringspartiene i Litauen neste uke holder en konferanse blant annet om Oranges virksomhet.

Sykepleierne bandt seg til å jobbe for Orange i to år. De ble trukket i lønna for språkkurs, bolig og reise. Sluttet de før det gikk to år, måtte de betale 4033 euro til Orange. Det tilsvarer nesten 40.000 kroner etter dagens kurs.

Peter og Lena satte seg i gjeld til norskeide Orange for å få jobb i Norge

Sykepleierne måtte punge ut

En av de litauiske sykepleierne sluttet før hun hadde jobbet to år for Orange. Hun refererer i filmen til samtaler hun hadde med ansatte på Oranges kontor i Litauen:

– De sa at jeg måtte betale bot fordi jeg sluttet før det var gått to år, forteller Vaiva som bare står fram med fornavn.

Denne «boten» var på 4033 euro og tilsvarer prisen Orange satte på norskkurset sykepleierne tok på Orange-språkskolen.

Også andre tidligere sykepleiere i Orange som FriFagbevegelse og Fagbladet har intervjuet har fortalt om disse «bøtene»

Orange truet med rettssak hvis de ikke betalte. Elleve sykepleiere som nektet å betale ble dømt i litauiske domstoler til å betale til sammen over 400.000 kroner etter dagens kurs, ifølge filmen.

Sykepleier Vaiva spurte Orange om hun kunne betale halvparten fordi hun hadde jobbet så mye allerede. Hun spurte også om hun kunne betale litt etter litt? Det fikk hun ikke, kommer det fram i filmen.

Fagforbundets Sara Bell til Litauen

FriFagbevegelse ba Orange-direktør Nils Paulsen om å kommentere påstandene i filmen. Det ønsket han ikke, men svarte i en epost «Jeg ber om forståelse for at vi ikke diskuterer personalsaker i media. Eventuelle personalsaker blir håndtert internt.»

Filmen ble publisert i den litauiske nettavisen 15min.lt i november.

Nestleder i et av regjeringspartiene i Litauen, Tomas Tomilinas, reagerte kraftig på avsløringene i filmen, og nasjonalforsamlingen har innkalt til en konferanse om arbeidsmarkedet neste uke. Konferansen handler om fattige arbeidere, ufrivillig deltidsansatte og midlertidig ansatte, og bemanningsbransjen i det litauiske arbeidsmarkedet, blant annet om virksomheten til Orange.

Leder i Fagforbundet i Bergen, Sara Bell, skal innlede om Orange. Bell har de siste årene stått i spissen for Fagforbundets arbeid for å hjelpe sykepleiere som har jobbet for Orange i Norge.

Blant innvandrere i arbeid i Norge er det flest polakker, men på en hederlig andreplass kommer litauere. I fjor jobbet over 24.000 litauere i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. I Litauen er rundt 10 prosent arbeidsløse, ifølge OECD.

Orange svarer ikke

FriFagbevegelse og Fagbladet har i en serie artikler de siste to ukene avdekket hvordan bemanningsbyråene til Orange har behandlet østeuropeiske sykepleiere som har jobbet på sykehjem, sykehus og i hjemmetjenester i Norge.

Majoritetseieren av Orange Group, Nils Paulsen, har ikke svart på våre over 50 spørsmål om anklagene fra tidligere ansatte sykepleiere som er kommet fram i artiklene, men gitt en generell kommentar. Les Paulsens kommentar her.

– Jeg vil glemme dette marerittet

En sykepleier som jobbet for Orange før skriver på SMS til journalistene bak filmen at hun nå har en annen norsk arbeidsgiver. Hun vil ikke la seg intervjue og skriver:

– Jeg vil glemme dette marerittet.

Orange-kapittelet i hennes liv er avsluttet.

LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Orange Helse fikk kvalitetsmerket for bemanningsbransjen av NHO Service

Ap vurderer å forby innleie av sykepleiere og helsefagarbeidere

Orange ute av Oslo for vesentlig mislighold

Avsluttet kontrakt med Orange i Bergen

Dette er saken

• Fagbladet og FriFagbevegelse undersøker i en serie artikler virksomheten til det norskeide bemanningskonsernet Orange.

• Et av selskapene i konsernet, bemanningsbyrået Orange Group Baltic i Litauen, har siden 2008 leid ut sykepleiere fra østeuropeiske land til bemanningsbyrået Orange Helse (i fjor omdøpt til Sydvest Prosjekt) i Norge. De har igjen leid dem ut til sykehjem, hjemmetjenester og sykehus i Norge.

• Alle sykepleierne som var ansatt i Orange Group Baltic, fikk gjeld på nesten 40.000 kroner hver da de signerte den første kontrakten med Orange Group Baltic.

• Det var for å betale norskkurset de måtte på Oranges språkskole.

• Sluttet de før det gikk to år, krevde Orange at de betalte hele beløpet.

• Dette kalte Orange for «bot», ifølge flere sykepleiere som har stått fram i ulike medier.

• Orange krevde at de betalte selv om Orange allerede hadde trukket dem mange tusen kroner for å dekke utgiftene til språkskolen.

• Arbeidsavtalene med Orange kan tolkes som at sykepleierne skulle få ned til 17 kroner i timen under opplæring.

• Sykepleierne måtte undertegne en taushetserklæring om at de ikke skulle snakke om lønn og kunne idømmes straff på 26.000 kroner for å bryte taushetsplikten.

• Orange har fått skarp kritikk fra Fagforbundet for sin virksomhet, og selskapet mistet i 2016 flere kontrakter med blant annet Oslo kommune, Bergen kommune og Helseforetakene.

• En mangemillionær i Bergen, Nils Paulsen, er majoritetseier i selskapet Orange Group som eier Oranges bemanningsbyråer i Norge og Litauen. Han sier de har «oppdatert hele avtalestrukturen» sin med bakgrunn i revisjoner i selskapet.

• Oranges bemanningsbyrå i Norge hadde i 2010 en omsetning på 66 millioner. I toppåret 2015 nådde omsetningen 211 millioner kroner med overskudd på over 7 millioner kroner. Så fikk selskapet en nedtur i 2016. Omsetningen var da på 196 millioner, med et underskudd på nesten 6 millioner.

Kilder: FriFagbevegelse og Fagbladet, årsregnskaper til Orange Helse AS (nå Sydvest Prosjekt AS), 15min.lt, Bergen kommunes revisjonsrapport 2016.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy