JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avsløringene om det norskeide bemanningsselskapet Orange:

Norskeide Orange kalles inn på teppet av parlamentet i Litauen – anklages for å utnytte litauere

KALLER INN: Den litauiske politikeren og nestlederen i regjeringspartiet Tomas Tomilinas, kaller inn både Orange og den norske ambassaden til høring i det litauiske parlamentet. Tomilinas er med i et parti som i Norge tilsvarer en blanding av Senterpartiet og MDG.

KALLER INN: Den litauiske politikeren og nestlederen i regjeringspartiet Tomas Tomilinas, kaller inn både Orange og den norske ambassaden til høring i det litauiske parlamentet. Tomilinas er med i et parti som i Norge tilsvarer en blanding av Senterpartiet og MDG.

Øystein Windstad

Litauisk regjeringsparti kaller inn norskeide Orange Group og den norske ambassaden til høring etter avsløringer: – Vi er kritiske til at selskap tjener penger på folk som ikke er klar over rettighetene sine, sier Tomas Tomilinas, nestleder i regjeringspartiet.

2017112918380020180831130349

oystein.windstad@fagbladet.no

Innhold i denne artikkelens faktaboks har fått kritikk av Pressens faglige utvalg, for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 3.2.

Nylig ble det sendt en dokumentar i Litauen om hva sykepleierne fra det baltiske landet har opplevd hos selskaper som var eid av Norske Orange Group. Sykepleiere sto fram og fortalte om hvordan de endte i stor gjeld etter å ha jobbet i Norge.

Flere ble dømt til å betale gjelden etter at litauiske domstoler viste til kontraktene fra Orange.

Fagbladet og FriFagbevegelse har også intervjuet flere østeuropeiske sykepleiere i Norge som fikk gjeldskrav fra Orange.

– Jeg har hørt om Orange Helse i flere år, og er kritisk etter å ha sett dokumentaren. Det er trist å se at et selskap tjener penger på folk som ikke er klare over rettighetene de har i et annet land, sier Tomas Tomilinas, som er nestleder i Litauens største parti, Litauisk Bonde- og Grønn Union.

Peter og Lena satte seg i gjeld til norskeide Orange for å få jobb i Norge. De måtte slite med å betale tilbake

– Vil høre om etikken har forandret seg

Tomilinas sitter i parlamentet for Bonde- og Grønn-alliansen som har flertall sammen med Sosialdemokratene. Nestlederen er kritisk til at Orange Group ikke stilte til intervju da det litauiske dokumentar-teamet var i Norge i høst:

– Vi vil stille mange av de samme spørsmålene i høringen som ble stilt i filmen. Vi ønsker å høre kommentarer fra selskapet om situasjonen sykepleierne har havnet i. Vi vil også høre om deres forretningsmodell og etikk har forandret seg, sier politikeren og legger til:

– Vi kommer også til å invitere den norske ambassaden til høringen.

(Teksten fortsetter under bildet)

SYNLIG: De orange bilene har vært varemerket til de ulike Orange-selskapene som har drevet blant annet hjemmesykepleie I Norge og Sverige.

SYNLIG: De orange bilene har vært varemerket til de ulike Orange-selskapene som har drevet blant annet hjemmesykepleie I Norge og Sverige.

Vegard Velle

Orange-oppslag i Sverige

Orange-eide selskap har også østeuropeiske vikarer i flere svenske kommuner og sykehus. Bakgrunnen for høringen er også flere medieoppslag om Orange sin virksomhet i Sverige. Blant andre SVT og Sveriges Radio publisert saker om at sykepleierne ikke snakket godt nok svensk, manglende sykepenger, timelønn på 56 kroner og spørsmål om selskapet betaler skatt og sosiale avgifter for sykepleierne i Sverige.

Både utleieselskapet i Litauen og vikarbyråene i Norge og Sverige som leide inn sykepleierne er eid av bergenseren Nils Kristian Paulsen. Det er han som eier alle Orange-selskapene, noe også Aftenposten har omtalt. I tillegg til utleie av helsepersonell driver forretningsmannen med eiendom. Sammen med sine to søsken eide han i 2013 eiendom for 1,2 milliarder kroner.

Vil komme til bunns

Litauen ble rammet hardt av finanskrisen og har slitt med organisert kriminalitet og korrupsjon. I 2016 blåste en ny politisk vind. Landet fikk en sentrum-venstre regjering valgt inn på en plattform for sosial rettferdighet, sterkere vern av arbeidstakeres rettigheter og mot korrupsjon.

Tomas Tomilinas er aktiv i fagbevegelsen i Litauen, og sier han er spesielt kritisk til kontraktene som forbyr de østeuropeiske sykepleierne å omtale lønn og arbeidsforhold i flere år:

– Ut fra dokumentaren forstår jeg at arbeiderne ikke får fullt ut lønnen de skal ha, men at mye av det de får utbetalt er diett-penger fordi de er utstasjonerte. Vi har det samme problemet med trailersjåfører. Om dette er lovlig, er problemet at arbeiderne ikke er frie til å snakke om det og få til en offentlig debatt, sier den litauiske politikeren, som har markert seg i kampen for å få selskaper til å betale skatt og ta sosialt ansvar.

Høringen skal avholdes i januar 2018.

2016: Nå kastes Orange Helse også ut av Oslo

Kommenterer ikke høringen

Orange Group har avviklet selskapet Orange Group Baltic i 2017. Orange Group Baltic leide ut sykepleiere til andre Orange-selskaper i Norge og Sverige. Det er uklart om Orange-selskaper fortsatt skal leie ut sykepleiere fra Litauen til Norge.

Fagbladet har via e-post stilt eier Nils Kristian Paulsen spørsmål om hvordan han stiller seg til høringen i det litauiske parlamentet og kritikken fra Tomilinas. Han svarer ikke på dette, men svarer på generelt grunnlag at:

«Vi arbeider for og med mennesker. At noen føler at de ikke kan komme til oss med sine tilbakemeldinger er trist for oss å høre. Vi har aldri ettergått våre ansatte for å ytre sin mening og vi oppfordrer alle til å være engasjerte og dele sine erfaringer slik at vi stadig kan forbedre oss. Vi er trygg på at våre kunder kommer til oss dersom de har spørsmål. De står fritt til å kontrollere våre lønns- og arbeidsforhold når det måtte være. Det har mange av våre kunder også gjort».

Hjalp Orange-vikarer til fast jobb

Dette er saken

• Fagbladet og FriFagbevegelse undersøker i en serie artikler virksomheten til det norskeide bemanningskonsernet Orange.

• Et av selskapene i konsernet, bemanningsbyrået Orange Group Baltic i Litauen, har siden 2008 leid ut sykepleiere fra østeuropeiske land til bemanningsbyrået Orange Helse (ifjor omdøpt til Sydvest Prosjekt) i Norge. De har igjen leid dem ut til sykehjem, hjemmetjenester og sykehus i Norge.

• Orange har fått skarp kritikk fra Fagforbundet for sin virksomhet, og selskapet mistet i 2016 flere kontrakter med blant annet Oslo kommune, Bergen kommune og Helseforetakene.

• Det litauiske regjeringspartiet innkaller Orange Group til en konferanse i parlamentet etter avsløringer om Oranges virksomhet, trolig allerede desember.

• Alle sykepleierne som var ansatt i Orange Group Baltic, fikk gjeld på nesten 40.000 kroner hver da de signerte den første kontrakten med Orange Group Baltic, og flere er dømt av litauiske domstoler til å betale utestående gjeld.

• I Bergen kommune sin revisjonsrapport fra 2016 står det at arbeidsavtalene kunne forstås slik at sykepleierne skulle få 17 kroner timen under opplæring.

• Orange sier de ansatte fikk utbetalt 114 kroner timen, etter alle trekk for bolig, reise, språkkurs og skatt.

• Sykepleierne måtte undertegne en taushetserklæring om at de ikke skulle snakke om lønn og kunne idømmes straff på 26.000 kroner for å bryte taushetsplikten.

• En mangemillionær i Bergen, Nils Paulsen, er majoritetseier i selskapet Orange Group som eier begge bemanningsbyråene. Han sier de har «oppdatert hele avtalestrukturen» sin med bakgrunn i revisjoner i selskapet.

• Det har gått jevnt oppover for Orange Helse. Fra en omsetning i 2010 på 66 millioner, til toppåret 2015 da omsetningen nådde 211 millioner kroner med overskudd på over 7 millioner kroner. Så fikk selskapet en nedtur i 2016. Omsetningen var på 196 millioner, med et underskudd på nesten 6 millioner.

Kilder: FriFagbevegelse og Fagbladet, årsregnskaper til Orange Helse AS (nå Sydvest Prosjekt AS), Bergen kommunes revisjonsrapport 2016, e-postkorrespondanse med Orange-direktør Nils Paulsen.

Vi ønsker å høre kommentarer fra selskapet om situasjonen sykepleierne har havnet i

Tomas Tomilinas, nestleder i regjeringspartiet Litauisk Bonde- og Grønn Union

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy