UTEN ERSTATNING: Uten en tariffavtale er det ikke sikkert at du får noen erstatning fra arbeidsgiver dersom du får en yrkesskade, skriver Oscar Aaslund Hovin.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Nattevakt i hjemmebaserte tjenester og ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Melhus
Mange arbeidsgivere følger tarifflønn, men de har ikke noen tariffavtale. Det er en vesentlig forskjell. En av de fremste konsekvensene ved å ikke ha noen tariffavtale er at det da primært er arbeidsgiver som bestemmer arbeidsvilkårene. Det gjelder også for pensjonen din.
Ingen yrkesskadeerstatning
Visste du for eksempel at arbeidstakere i kommunal sektor som omfattes av KS-avtalen, setter av en betydelig prosentandel av lønnen din til pensjon? Har du ikke en tariffavtale, er arbeidsgiver bare forpliktet til å sette av minimum to prosent av lønnen din til pensjon.
Uten en tariffavtale er det heller ikke sikkert at du får noen erstatning fra arbeidsgiver dersom du får en yrkesskade.
Uten tariffavtale
Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvor stor andel av norske arbeidstakere som ikke er tilknyttet noen tariffavtale. Men hva er grunnen til at arbeidsgivere velger å ikke tilby tariffavtaler til sine ansatte? Mye av grunnen til at arbeidsgivere kjemper imot tariffavtaler, tror jeg handler om at bedrifter vil spare penger.
I 2014 skrev FriFagbevegelse om bedrifter i bygg- og anleggsbransjen som kan spare opp mot 70 000 kroner i året ved å ikke ha tariffavtale.
Bytter arbeidsgiverorganisasjon
Det finnes arbeidsgivere som bytter fra én arbeidsgiverorganisasjon til en annen for å spare utgifter til blant annet pensjonsforpliktelser. Det er for eksempel flere barnehager som har byttet fra Private Barnehagers Landsforbund (PBL) til arbeidsgiverforeningen Virke som har andre pensjonsordninger i sine avtaler.
Er barnehagen organisert under PBL, har de ansatte krav på å gå ned fra 100 prosent til 80 prosent stilling med full lønn etter fylte 62 år. Bytter barnehagen arbeidsgiverorganisasjon, mister de ansatte denne rettigheten med et pennestrøk.
Fagforeninger er blitt mer bevisst på såkalt «tariffhopping» den siste tiden. Mange fylker fremhever også hvor viktig det er å være oppmerksom hvis arbeidsgivere signaliserer at de ønsker å skifte tariffområde. Da må i så fall medlemmer informeres om konsekvensene av dette.
Streiket for tariffavtale, mistet jobben
I april 2018 ble tre av Fagforbundets fire medlemmer i Elvebakken barnehage på Inderøy i Trøndelag tatt ut i streik. De streiket for å beholde tariffavtalen sin. Seks uker etter at streiken startet, ble det gjennomført en tvungen mekling. Det endte med at barnehageeieren gikk med på å videreføre tariffavtalen.
Noen uker etter at streiken var avsluttet valgte barnehageeieren å legge ned barnehagedriften. Dette gjorde hun etter å ha sagt opp tre av de streikende.
Problematisk
På Høyres landsmøte i mars brukte de lengst tid på å finne ut som de skulle forsvare eller om de skulle anerkjenne retten til et uorganisert arbeidsliv. Til slutt ble det bestemt at Høyre anerkjente retten til et uorganisert arbeidsliv. Dette er problematisk. Avgjørelsen viser konturene av hva slags arbeidsliv Høyre ønsker i fremtiden, og det er ikke et arbeidsliv jeg ønsker.
Det minste vi bør kunne forvente i dette landet er at alle har ordnede lønns- og arbeidsforhold. Synes du også det? La oss stå sammen og la oss kjempe for at alle arbeidsgivere ser verdien av å ha en tariffavtale.
Mye av grunnen til at arbeidsgivere kjemper imot tariffavtaler, tror jeg handler om at bedrifter vil spare penger
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås
UTEN ERSTATNING: Uten en tariffavtale er det ikke sikkert at du får noen erstatning fra arbeidsgiver dersom du får en yrkesskade, skriver Oscar Aaslund Hovin.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås