Fra grasrota

Aleris-saken

Dersom vi godtar sosial dumping og at bedriftsledere tjener milliarbeløp på de svakeste i samfunnet, er vi på vei i feil retning

2018091813310020190410203756
SOSIAL DUMPING: Skribenten beskriver en virkelig der arbeidsgivere tilbyr god lønn til ansatte, men ingen rett til overtid, sykelønn og pensjonssparing. – Vi skal kjempe mot sosial dumping og urettferdighet, skriver Oscar Aaslund Hovin

SOSIAL DUMPING: Skribenten beskriver en virkelig der arbeidsgivere tilbyr god lønn til ansatte, men ingen rett til overtid, sykelønn og pensjonssparing. – Vi skal kjempe mot sosial dumping og urettferdighet, skriver Oscar Aaslund Hovin

Illustrasjon: Øivind Hovland

Det vi gjør i dag er med på å forme fremtiden. Det er derfor på tide å kjempe, i hver krik og krok av landet, skriver skribenten.

Nattevakt i hjemmebaserte tjenester og ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Melhus

Se for deg at du er ung, fri og nyutdannet. Du ønsker gjerne å jobbe så mye som mulig og tjene mest mulig penger. Du får et jobbtilbud fra en arbeidsgiver som tilbyr deg akkurat det, mot at du sier ifra deg retten til overtid, sykelønn og pensjonsoppsparing. Du blir engasjert som konsulent.

Etter en stund møter du veggen. Du har plutselig ett problem. Hva skal du leve av? Siden du ble ansatt som konsulent, har du ikke rett på sykelønn. Du har heller ikke en sykeforsikring som dekker lønnen din mens du er syk. Etter hvert blir du frisk og er klar for å begynne på jobb igjen. Du drar til sjefen din og sier du er klar for å jobbe, men sjefen har ikke lyst til å bruke deg lenger.

Er dette merkelig? Ja, men samtidig er dette virkeligheten for mange i vårt lille land.

De siste ukene har Aleris-skandalen vært tema i mange nyhetsmedier etter at Fagforbundet anmeldte Aleris for grov arbeidskriminalitet. Historiene som kommer, har vært vanskelig å tro på. Er det virkelig så ille? Ja, det er det. Massive brudd på arbeidsmiljøloven, fryktkultur og flere døgn i strekk uten søvn. Dette har vært hverdagen til mange av disse konsulentene.

Er dette et arbeidsliv vi ønsker i vårt lille land? Jeg ønsker meg et arbeidsliv preget av rettferdighet og trygghet for alle. Dersom vi godtar sosial dumping og at bedriftsledere tjener milliardbeløp på de svakeste i samfunnet, er vi på vei i feil retning.

Det vi gjør i dag er med på å forme fremtiden. Det er derfor på tide å kjempe, i hver krik og krok av landet. Vi må kjempe for å beholde våre rettigheter, rettigheter som vi har brukt flere år på å bygge opp. Rettigheter som vi i dag ser på som en selvfølge. Faktisk en så stor en selvfølge at vi ikke reagerer før vi mister de.

Vi må kjempe for et anstendig arbeidsliv.

Mette Nord i Fagforbundet vil nå mobilisere mot måten Aleris driver kommersiell velferd på. Det dreier seg ikke bare om denne saken. Det dreier seg om arven vi etterlater oss til kommende generasjoner.

Vi skal kjempe for et godt og anstendig arbeidsliv. Vi skal kjempe mot sosial dumping og urettferdighet!

Vi skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer oss selv!

Aleris-sjefen mener Fagforbundet-lederen kommer med grove og spekulative påstander

Jeg ønsker meg et arbeidsliv preget av rettferdighet og trygghet for alle

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy