JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

På seks år har venninnen min gått fra en 0 prosent stilling til en 45 prosent stilling. Hun er fanget i deltid.

2019071709300020230821171436
SMÅ DELTIDSSTILLINGER: Hovedregelen i arbeidslivet er fast og hel stilling. Det bekreftes i samtlige lov- og avtaleverk vi har. Likevel har vi mange kommuner som nesten uten unntak tilbyr små deltidsstillinger i turnusyrkene, skriver grasrotstemme Oscar Aaslund Hovin.

SMÅ DELTIDSSTILLINGER: Hovedregelen i arbeidslivet er fast og hel stilling. Det bekreftes i samtlige lov- og avtaleverk vi har. Likevel har vi mange kommuner som nesten uten unntak tilbyr små deltidsstillinger i turnusyrkene, skriver grasrotstemme Oscar Aaslund Hovin.

Illustrasjon: Øivind Hovland

I den kommunale helse- og omsorgssektoren er det en overvekt av deltidsstillinger. Dette er et kollektivt problem som angår oss alle.

Nattevakt i hjemmebaserte tjenester og ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Melhus

En venninne og tidligere kollega av meg er fanget i deltid. Hun fikk fagbrev som helsefagarbeider i mai 2013. Etter to år med ekstravakter fikk hun endelig en fast stilling. Da kunne kommunen tilby henne en 20,2 prosent stilling. Etter ytterligere fire år fikk hun endelig tilbud om en stilling på 45 prosent.

Fra hun fikk fagbrevet i 2013, tok det henne seks år fra å gå fra en 0 prosent stilling til en 45 prosent stilling. I dette tempoet vil hun få en 90 prosent stilling i 2025, hele 12 år etter at hun tok fagbrevet.

Fast og hel stilling

I 2018 jobbet 75,8 prosent av alle turnusansatte i den kommunale helse- og omsorgssektoren deltid. Det viser tall fra Kommunenes Sentralforbund (KS). I tillegg viser en fersk rapport at fire av fem nyutdannede helsefagarbeidere jobbet deltid i 2016.

Hovedregelen i arbeidslivet er fast og hel stilling. Det bekreftes i samtlige lov- og avtaleverk vi har. I Hovedtariffavtalen mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene kan man for eksempel lese at man som hovedregel skal tilsettes i heltidsstilling.

Likevel har vi mange kommuner som nesten uten unntak, tilbyr små deltidsstillinger i turnusyrkene.

Ny rapport: Fire av fem nyutdannede helsefagarbeidere jobber deltid

Vil ikke løse seg selv

Samtidig som mange ønsker en heltidsstilling er det også flere som ønsker å jobbe deltid av ulike årsaker. De som kan, men ikke vil jobbe heltid fordi de shopper seg til en 100 prosent stilling ved å ta ekstravakter, er ikke klar over at dette vil ødelegge for vi som kommer etter.

Deltidsproblematikken vil ikke løse seg selv. Noen må gå opp veien og stille krav om hvordan vi skal ha det.

Er bemanningen god nok?

Jeg forstår at mange av de som ønsker å jobbe deltid, vil det fordi arbeidspresset er for stort. I arbeidsmiljøloven står det at man skal være «sikret et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger».

Når arbeidspresset er så stort at ansatte ikke klarer å gå i hel stilling, er ikke arbeidsmiljøet helsefremmende. Da må vi stoppe opp og vurdere om bemanningen er tilfredsstillende.

Norge ligger på topp i bruk av deltid, og vi har flest som jobber ufrivillig deltid

Nedgang i sykefravær

Jeg tror en av de viktigste virkemidlene for å få mer heltid innenfor helse- og omsorgssektoren vil være å øke grunnbemanningen.

En økning i grunnbemanningen vil også føre til at arbeidspresset ikke blir så stort og at det vil bli mulig å gå i hel stilling. Samtidig vil det bli flere årsverk. På lengre sikt tror jeg også at vi vil se nedgang i sykefraværet, noe som er positivt for alle parter.

Ikke bare kommunenes ansvar

I årene som kommer, tror jeg det vil stilles langt større krav til vår fleksibilitet. Vi må være forberedt på at vi må rullere mellom flere avdelinger for å kunne få hel stilling. Til gjengjeld vil vi få økt kompetanse samtidig som kommunene vil i større grad kunne få nytte av ressursene på tvers.

Deltidsproblematikken er ikke bare kommunenes ansvar. Ansvaret ligger også hos oss som jobber i helse- og omsorgssektoren. Ingen kan etablere seg på en 20,2 prosent. Ikke min venninne heller.

Ansvaret ligger også hos oss som jobber i helse- og omsorgssektoren

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy