SMÅ DELTIDSSTILLINGER: Hovedregelen i arbeidslivet er fast og hel stilling. Det bekreftes i samtlige lov- og avtaleverk vi har. Likevel har vi mange kommuner som nesten uten unntak tilbyr små deltidsstillinger i turnusyrkene, skriver grasrotstemme Oscar Aaslund Hovin.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Nattevakt i hjemmebaserte tjenester og ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Melhus
En venninne og tidligere kollega av meg er fanget i deltid. Hun fikk fagbrev som helsefagarbeider i mai 2013. Etter to år med ekstravakter fikk hun endelig en fast stilling. Da kunne kommunen tilby henne en 20,2 prosent stilling. Etter ytterligere fire år fikk hun endelig tilbud om en stilling på 45 prosent.
Fra hun fikk fagbrevet i 2013, tok det henne seks år fra å gå fra en 0 prosent stilling til en 45 prosent stilling. I dette tempoet vil hun få en 90 prosent stilling i 2025, hele 12 år etter at hun tok fagbrevet.
Fast og hel stilling
I 2018 jobbet 75,8 prosent av alle turnusansatte i den kommunale helse- og omsorgssektoren deltid. Det viser tall fra Kommunenes Sentralforbund (KS). I tillegg viser en fersk rapport at fire av fem nyutdannede helsefagarbeidere jobbet deltid i 2016.
Hovedregelen i arbeidslivet er fast og hel stilling. Det bekreftes i samtlige lov- og avtaleverk vi har. I Hovedtariffavtalen mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene kan man for eksempel lese at man som hovedregel skal tilsettes i heltidsstilling.
Likevel har vi mange kommuner som nesten uten unntak, tilbyr små deltidsstillinger i turnusyrkene.
• Ny rapport: Fire av fem nyutdannede helsefagarbeidere jobber deltid
Vil ikke løse seg selv
Samtidig som mange ønsker en heltidsstilling er det også flere som ønsker å jobbe deltid av ulike årsaker. De som kan, men ikke vil jobbe heltid fordi de shopper seg til en 100 prosent stilling ved å ta ekstravakter, er ikke klar over at dette vil ødelegge for vi som kommer etter.
Deltidsproblematikken vil ikke løse seg selv. Noen må gå opp veien og stille krav om hvordan vi skal ha det.
Er bemanningen god nok?
Jeg forstår at mange av de som ønsker å jobbe deltid, vil det fordi arbeidspresset er for stort. I arbeidsmiljøloven står det at man skal være «sikret et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger».
Når arbeidspresset er så stort at ansatte ikke klarer å gå i hel stilling, er ikke arbeidsmiljøet helsefremmende. Da må vi stoppe opp og vurdere om bemanningen er tilfredsstillende.
• Norge ligger på topp i bruk av deltid, og vi har flest som jobber ufrivillig deltid
Nedgang i sykefravær
Jeg tror en av de viktigste virkemidlene for å få mer heltid innenfor helse- og omsorgssektoren vil være å øke grunnbemanningen.
En økning i grunnbemanningen vil også føre til at arbeidspresset ikke blir så stort og at det vil bli mulig å gå i hel stilling. Samtidig vil det bli flere årsverk. På lengre sikt tror jeg også at vi vil se nedgang i sykefraværet, noe som er positivt for alle parter.
Ikke bare kommunenes ansvar
I årene som kommer, tror jeg det vil stilles langt større krav til vår fleksibilitet. Vi må være forberedt på at vi må rullere mellom flere avdelinger for å kunne få hel stilling. Til gjengjeld vil vi få økt kompetanse samtidig som kommunene vil i større grad kunne få nytte av ressursene på tvers.
Deltidsproblematikken er ikke bare kommunenes ansvar. Ansvaret ligger også hos oss som jobber i helse- og omsorgssektoren. Ingen kan etablere seg på en 20,2 prosent. Ikke min venninne heller.
Ansvaret ligger også hos oss som jobber i helse- og omsorgssektoren
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Sandra Skillingsås
SMÅ DELTIDSSTILLINGER: Hovedregelen i arbeidslivet er fast og hel stilling. Det bekreftes i samtlige lov- og avtaleverk vi har. Likevel har vi mange kommuner som nesten uten unntak tilbyr små deltidsstillinger i turnusyrkene, skriver grasrotstemme Oscar Aaslund Hovin.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Sandra Skillingsås