JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport: Fire av fem nyutdannede helsefagarbeidere jobber deltid

Deltidsbruken er utbredt blant helsefagarbeidere og særlig i kommunene, viser en fersk rapport fra Statistik sentralbyrå (SSB).

Deltidsbruken er utbredt blant helsefagarbeidere og særlig i kommunene, viser en fersk rapport fra Statistik sentralbyrå (SSB).

Sissel M. Rasmussen

– Det vil bli mangel på helsefagarbeidere i framtiden fordi så mange jobber deltid, sier Iren Luther i Fagforbundet.

2019070512300020230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

I 2016 jobbet to av tre helsefagarbeidere deltid, ifølge en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I tillegg ble 80 prosent av de nyutdannede helsefagarbeidere avspist med deltid dette året. Andelen deltidsstillinger i helse- og omsorgstjenesten er høy og særlig utbredt i kommunene.

Iren Luther, leder i yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet, er ikke overrasket over det som kommer fram i rapporten.

– Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg er overrasket, men det er jeg dessverre ikke. Dette er noe vi har visst veldig lenge. Nå må alle partiene si et forpliktende ja til at de skal gjøre noe med deltidsstillingene, ta pengene til ekstravaktbudsjettene og heller bruke de på å ansette folk i hele og faste stillinger, sier Luther.

Fortsatt for få hele stillinger i pleie og omsorg. Kan Fredrikstad løse deltidsfloken?

KAN FORSVINNE: Iren Luther i Fagforbundet tror de under 30 år kan komme til å forsvinne fra yrket og finne seg andre yrker på grunn av det dårlige arbeidsmarkedet.

KAN FORSVINNE: Iren Luther i Fagforbundet tror de under 30 år kan komme til å forsvinne fra yrket og finne seg andre yrker på grunn av det dårlige arbeidsmarkedet.

Fagbladet

Full stilling

I rapporten kommer også følgende fram:

• Alder avgjør i stor grad hvilken stillingsbrøk helsefagarbeideren har.

• Fram til helsefagarbeiderne er 39 år jobber de fleste deltid.

• Blant helsefagarbeidere over 39 år jobber de fleste heltid.

• Andelen som jobber deltid øker når de blir eldre.

• Ansatte som nærmer seg pensjonsalder, jobber også i større grad deltid.

Hvis man skal klare å rekruttere flere inn til helse og sosial yrkene, må disse bli tilbudt full stilling, mener Luther.

– De må ha en lønn å leve av, og de må ha det nå. Vi kan ikke tilby nyutdannede deltidsstillinger.

Luther tror de som er under 30 år, kan komme til å forsvinne fra yrket og finne seg andre yrker på grunn av det dårlige arbeidsmarkedet.

– Det var en grunn til at disse menneskene valgte helse- og sosialfag, nemlig fordi de hadde en interesse for området. Men disse kan vi gå glipp av nå, og det tenker jeg er veldig alvorlig.

Luther mener vi vil komme til å mangle helsefagarbeidere i framtiden nettopp fordi så mange jobber deltid. Navs bedriftsundersøkelse og SSB-rapporten om arbeidsmarkedet for helsepersonell, som begge kom i mai, viser at Norge vil mangle 18.000 helsefagarbeidere i 2035.

I 2035 vil Norge mangle 18.000 helsefagarbeidere

Mer penger til kommunene

Å få bukt med deltidsproblematikken er en av Fagforbundets kampsaker inn mot årets kommunevalg, og Luther er fornøyd med at flere kommuner jobber systematisk for å få flere helsefagarbeidere inn i heltidsstillinger.

– I flere kommuner bruker ordførere og tillitsvalgte trepartssamarbeidet til å jobbe med dette. Dette er den viktigste veien å gå. Samtidig må hver enkelt kommune kartlegge arbeidsplassene sine og finne ut hvor utbredt heltid er hos dem. Og så må myndighetene gi nok penger til kommunene, sier Luther og legger til:

Når OUS-direktøren får en etterlønn som ikke ligner grisen, er det ikke snakk om penger. Men når det er noe vi trenger å bruke penger på, da er det ikke penger.

Slik skal LO og Ap samarbeide for mer heltid fram mot valget

Krav må på plass

SV-nestleder, Kirsti Bergstø, blir provosert av sløseriet med arbeidskraft. Nye generasjoner som er på vei inn i arbeidslivet, forventer at de skal få en fulltidsjobb. For mye deltid kan skremme vekk helsefagarbeiderne. Det er ingen som ønsker å ha en yrkeskarriere som ringevikar, påpeker hun overfor FriFagbevegelse.

– Før hadde vi veldig klare krav til å redusere deltidsbruken i sykehusene. Lignende krav må på plass igjen – både i stat og kommuner. Det handler om å tilby skikkelige arbeidsforhold for folk med livsviktige yrker, ved siden å sikre den framtidige velferden for alle innbyggerne i landet. Vi har ikke råd til å sløse bort ressursene på denne måten, mener SVs nestleder.

– For oss er det et viktig mål å ta makt i så mange kommuner som mulig etter høstens lokalvalg. Da kan vi få gjort noe med dette problemet, legger Kirsti Bergstø til.

Fra grasrota: – Jeg valgte å bli hjelpepleier fordi jeg ville gjøre en forskjell for mennesker som sårt trenger det. Det blir vanskelig å få til uten en stabil jobb.

Saken fortsetter under bildet.

For at flere skal velge å bli helsefagarbeidere, må vi også tilby hele og faste jobber, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø.

For at flere skal velge å bli helsefagarbeidere, må vi også tilby hele og faste jobber, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø.

Werner Juvik

Høyre refser kommunene

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson for Høyre, sier at det er kommunene som er «spesielt dårlige». Situasjonen er bedre i sykehusene, og det skyldes blant annet politisk påtrykk, mener han.

– Kommunene bør ta seg sammen. Dette er et politisk ansvar. En aktiv arbeidspolitikk er nøkkelen for å tiltrekke seg dyktige fagfolk, påpeker han overfor FriFagbevegelse.

– Man kan ikke forvente at folk satser på å bli helsefagarbeidere når så mange arbeidsgivere er så sløve. Jeg vil fortsette mitt engasjement for flere hele stillinger i statlig sektor, mens kollegene mine i kommunene må ta opp hansken der, understreker Stensland.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy