JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private omsorgsgründere jubler ikke over rødgrønn valgseier i Oslo

FEM SYKEHJEM: Unicare drifter fem sykehjem i Oslo, blant annet Manglerudhjemmet. Men det blir kommunalt igjen i juni neste år.

FEM SYKEHJEM: Unicare drifter fem sykehjem i Oslo, blant annet Manglerudhjemmet. Men det blir kommunalt igjen i juni neste år.

Yngvil Mortensen

– Det er trist at politikerne vil avvikle et godt samarbeid med kommersielle, sier Unicares konsernsjef Christer Sundby som er kritisk til retningen etter valget.

2019091815194220230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Ansatte jubler over valgresultatet i Oslo som medfører at kommunen skal ta tilbake sykehjem etter hvert som kontraktene går ut. Flere går opp flere titusener i lønn når de overføres til kommunens tariff. Totalt elleve sykehjem som ble satt ut i en anbudsbølge for seks til åtte år siden, er nå på slutten av sine kontraktsperioder.

LES OGSÅ: Merker valgresultatet på kroppen.

Avvikler et godt samarbeid

TRIST: - Det er trist at den politiske styringen synes å ville avvikle det gode samarbeidet private kommersielle har med Sykehjemsetaten i Oslo, mener Unicares ferske konsersjef Christoffer Sundby

TRIST: - Det er trist at den politiske styringen synes å ville avvikle det gode samarbeidet private kommersielle har med Sykehjemsetaten i Oslo, mener Unicares ferske konsersjef Christoffer Sundby

Unicare

I kommersielle konsern som driver på oppdrag fra kommunen, er det ingen jubel å spore.

– Det er trist, kommenterer Unicares nye konsernsjef, Christoffer Sundby. Han overtok konsernsjef-stolen etter at investor Tom Tidemann-Andersen trappet ned i sommer.

I en e-post til Fagbladet skriver Sundby:

– På vegne av mange beboere, pårørende og medarbeidere synes vi det er trist at den politiske styringen synes å ville avvikle det gode samarbeidet private kommersielle har med Sykehjemsetaten i Oslo.

Markedet skrumper inn

Unicare drifter fem sykehjem i Oslo: Manglerudhjemmet, Hovseterhjemmet, Fagerborghjemmet, Smestadhjemmet og St. Hanshaugen omsorgssenter. Samtlige er store kontrakter, som i anbudskonkurransen ble kalkulert til å være verdt mellom 400 og 600 millioner kroner hver.

Nå forsvinner totalt elleve slike kontrakter fra markedet.

Manglerudhjemmet blir kommunalt igjen i 2020

Forholder oss til kontraktene

– Hvordan innvirker dette på driften i Unicare?

– Vi forholder oss til de kontraktene vi per i dag har med Sykehjemsetaten i Oslo kommune – på lik linje som vi gjorde før kommunevalget – og vi fortsetter å levere «den gode dagen» som vi er kjent for, svarer Sundby.

95 prosent av inntektene i Unicare kommer fra salg av tjenester til det offentlige.

Kommersielle vs. kommunale sykehjem: Vigdis tjener 65.000 kroner mer enn Ina. Hvorfor?

Eventyr i omsorg

Unicare ble grunnlagt av investor Tom Tidemann-Andersen og Una Aas, og har hatt en eventyrlig utvikling. Det var et lite selskap med tre ansatte som i 2011 overtok drift av ett sykehjem og hjemmebaserte tjenester i ti bydeler fra svenskeide Carema.

Samme år satt forrige Høyre/Frp-byråd i gang anbudsbølgen på sykehjemmene i hovedstaden. Unicare vant flere kontrakter. Etter bare to år solgte paret halvparten av aksjene i Unicare til fondet Icon capital for 52 millioner kroner. I 2016 solgte Icon capital videre til det britiske fondet G Square capital. G Square har siden kjøpt seg ytterligere opp. I dag eier fondet to tredeler av selskapet.

Årslønn på 12 millioner

Da Fagbladet gjennomgikk skattetallene i fjor, var direktør og medeier Una Aas notert med en årsinntekt på 12 millioner kroner. Det vil si tilsvarende en helsefagarbeiders årslønn hver tiende dag året gjennom, eller i overkant av årslønna til en stortingsrepresentant hver måned.

12 millioner kroner var også inntekten til ektefellen Tidemann-Andersen, som da fortsatt satt som konsernsjef.

Lønnsutviklingen til de ansatte i Unicare har derimot gått motsatt vei. Ifølge Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo, henger de de fleste langt etter i løpet av seks år med kommersiell arbeidsgiver. Da Urianenborghjemmet ble tilbakeført til kommunen tidligere i år, gikk 20 av 25 ansatte kraftig opp i lønn.

– De fleste gikk opp med mellom 70.000 og 80.000 kroner, en med 140.000 kroner, opplyser leder av Fagforbundet pleie- og omsorg i Oslo, Siri Follerås til Fagbladet.

Lite igjen av Attendo

Foruten Unicare, vil også Norlandia, Stendi og Attendo merke at velgerne ga de rødgrønne fire nye år i byrådsstolene.

Svenskeide Attendo drifter tre sykehjem i Oslo: Paulus sykehjem, Rødtvet sykehjem og Romsås sykehjem. Samtlige går ut denne byrådsperioden, og to er på slutten av kontraktsperioden. Tidligere i år trakk det svenskeide selskapet seg ut av hjemmetjenester innen fritt brukervalg i Oslo. I tillegg risikerer Attendo at Stavanger følger etter og gjør det samme som Oslo. Der har selskapet kontrakt fram til 2023.

– Det blir lite igjen. Forsvinner Attendo fra Norge?

– Attendo har ingen planer om å trekke seg ut av landet. Det finnes fortsatt kommuner i Norge som lar private drifte. Vi tror på det vi driver med, og mener mangfold er bra for kvalitet og innovasjon, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig, Geir Hansen.

Ønsker seg opsjonsårene

I Oslo diskuteres det om kommunen vil benytte seg av opsjonsår eller ikke. Alle kontraktene har nemlig klausul om at drifter kan få opptil to ekstra år utover kontraktsperioden. Om det mener Geir Hansen i Attendo:

– Vi tar selvsagt de rådende politiske meninger til etterretning, men vi håper Oslo lar oss drive gjennom opsjonsårene, sier Geir Hansen.

– I anbudene ligger det flere kvalitetsprosjekter som det etter vår mening kunne vært positivt å fortsette med ut opsjonsårene. Det er også vanlig å utløse opsjon for slike kontrakter når det ikke foreligger misforhold, mener han.

Disse sykehjemme blir offentlig drevet igjen

• Ullernhjemmet (Norlandia Care): Desember 2019

• Kantarellen bo- og rehab. (Stendi): Juni 2020

• Manglerudhjemmet (Unicare omsorg): Juni 2020

• Smestadhjemmet (Unicare omsorg): August 2020

• Rødvet sykehjem (Attend omsorg): Juli 2020

• Hovseterhjemmet (Unicare omsorg): Oktober 2020

• Paulus sykehjem (Attend omsorg): Oktorber 2020

• Fagerborghjemmet (Unicare omsorg): April 2021

• Oppsalhjemmet (Norlandia): Mai 2021

• Romsås sykehjem (Attendo omsorg): September 2021

(Driften av St. Hanshaugen sykehjem skal settes ut på anbud, men da forbeholdt ideelle aktører.)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy