Hun kuttet 1.500 jobber – fikk doblet bonus
LEDERLØNN I KUTT-ÅRET: Konsernsjef Tone Wille i Posten Norge var en av de statlige topplederne som tjente mest i 2018. En bonus på rundt 800.000 utgjorde en del av lønna.
Kai Hovden
Posten har besluttet å avvikle bonusordningen etter at konsernsjef Tone Wille fikk en lønnsøkning på 600.000 mens selskapet planla enorme kutt.
ida.bing@lomedia.no
Posten-sjefen hadde i 2018 en årslønn på 5.368.488 kroner, hvor av 805.000 kroner var bonus.
I tillegg hadde hun naturalytelser på 290.603 kroner, viser årsregnskapet for 2018.
Hun er dermed en av de statlige topplederne som tjente mest i 2018, viser oversikten FriFagbevegelse har utarbeidet.
• Dette tjener toppsjefene i Norges 100 største selskaper
Samtidig planla Posten Norge den største personalmessige omleggingen i selskapets historie.
1.500 årsverk skulle vekk, og 2.600 medarbeidere ved postterminalene og sjåfører ville få andre arbeidsoppgaver, fordi posten kun skal leveres annenhver dag. Samtidig fikk toppsjef Tone Wille et lønnshopp på nesten 600.000 kroner, ifølge regnskapet til Posten. Bonusen ble doblet.
p
Etter at nedskjæringene var bestemt, besluttet styret i Posten at bonusordningen skulle avsluttes med virkning fra 2019.
Lavere sykefravær ga bonus
Kompensasjonsutvalget i Posten vurderer hva lederlønnen bør være og gir en innstilling til styret i Posten.
Odd Christian Øverland er leder av fagorganisasjonen for postansatte, Postkom i Fagforbundet. I fjor satt han i kompensasjonsutvalget, og er per i dag også styremedlem i Posten.
Utbetaling av bonusen i 2018 handlet handlet blant annet om at sykefraværet ble mindre, sier Øverland til FriFagbevegelse.
• Mektig fagforening støtter Bernie Sanders
– Vi har vært positive til at reduksjon i sykefraværet utløser rett til bonus, sier Postkom-lederen til FriFagbevegelse.
Han sier at å følge opp sykefraværet i tråd med arbeidsmiljøloven i utgangspunktet er positivt.
– En toppsjef som går i bresjen for det arbeidet er bra, sier Øverland.
Han understreker samtidig at Postkom aldri har vært tilhengere av bonusordninger.
– Bonus er en ordning vi aldri har vært glade for, men vi har innfunnet oss med at den er der, sier Øverland.
Han vil ikke kommentere at styret i fjor bestemte å avslutte bonusordningen til konsernsjefen.
• Detaljstyrer egne ansatte: Nav registrerer antall sekunder Lasse tar pause
Ansatte under press
Judith Olafsen er nestleder i Postkom krets Nord-Norge og tillitsvalgt.
Olafsen var tidligere styremedlem i Posten. Hun påpeker at kravene for bonusutbetalingen var knyttet direkte til de ansatte og hvordan de presterte. Det blir feil at konsernsjefen skal få bonus basert på arbeidet til de ansatte, mener Olafsen.
– Ved krav om en viss reduksjon i andel sykefravær er det arbeidstakerne som går på jobb, og som på den måten bestemmer om kravet innfris. Kravene er også knyttet til økonomiske resultat, og det bidrar jo alle til, sier hun.
p
Når Posten kutter årsverk og deler ut post bare annenhver dag, går det særlig utover ansatte i transport, mener Olafsen.
– Vi ansatte er under press. Vi får høre at vi er for dyre og lite konkurransedyktige. Men alt fra ledelse, stab og kostnader knyttet til administrasjon må legges oppå prisen av en pakke. Og da er kanskje ikke sjåføren så dyr, kommenterer Olafsen.
Over 4.000 jobber rammes
Omleggingen fra daglig levering til kun annenhver dag, gjør at i alt 1.500 årsverk er overflødige. På sikt regner Posten med å levere bare én dag i uka, på grunn av stadig økende digitalisering og netthandel.
Det er også ytterligere 2.600 jobber som rammes, ved at de ansatte får andre typer arbeidsoppgaver. Til sammen vil det berøre 4.100 ansettelsesforhold.
Ifølge Posten Norge sparer omleggingene staten for én milliard kroner. De har allerede kuttet kraftig i stillinger som følge av endringer i postleveranse og behov.
• Listen alle involverte vil glemme: Her er listen over landets verste politiske skandaler
Fra 2018 til i dag har selskapet hatt en reduksjon på 1.090 ansatte. Det er nå 13.242 ansatte, viser selskapets regnskapsinformasjon.
– Lønn har betydning
FriFagbevegelse ba om intervju med Tone Wille om lønn og bonus via kommunikasjonsavdelingen i Posten.
Kommunikasjonsansvarlig Elisabeth Gjølme svarte på e-post at hun kunne svare på vegne av sjefen, noe Wille selv er informert om.
På spørsmål om hvorfor bonusen i 2018 ble utbetalt og hvorfor lønnen er høy, henviser Gjølme til styret, som fastsetter lønnen.
– Jeg kan på vegne av Tone Wille svare at hun motiveres først og fremst av å skape utvikling og nå mål, men lønn har for alle også en viss betydning i forhold til ansvar og arbeidsomfang, utdyper Gjølme.
– Er det riktig at ansattes ytelse og prestasjon skal påvirke om lederen får bonus eller ikke?
– Jeg er ikke enig i premissene i spørsmålet, men vil si at det er et lederansvar å organisere og drive virksomheten på en måte som bidrar til utvikling, forbedringer og resultatoppnåelse - herunder et godt arbeidsmiljø og fornøyde medarbeidere, svarer hun.
• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!