JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen skal styrke kampen mot svart arbeid. Nå tar de bort 429 årsverk

Trond Finstad mener regjeringens tiltak fører til mindre kontroll med arbeidsgivere lokalt og øker risikoen for arbeidslivskriminalitet.

Trond Finstad mener regjeringens tiltak fører til mindre kontroll med arbeidsgivere lokalt og øker risikoen for arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø (Illustrasjonsfoto)

Hundrevis av ordførere frykter økt arbeidslivskriminalitet når regjeringen nedbemanner. 227 skatteoppkreverkontorer forsvinner, og totalt skal rundt 429 årsverk nedbemannes.

2019121009260220191210114521

oystein.windstad@fagbladet.no

Nesten tre hundre ordførere frykter at det blir mer svart arbeid og arbeidslivskriminalitet: – Veldig glad for at så mange skjønner hvor viktig det er med kemnere som er tett på lokalsamfunnet, sier Fagforbundet-topp og kemner Trond Finstad.

Fredag vedtar trolig regjeringen at 227 lokale skatteoppkreverkontorer skal legges ned. Oppgavene skal overføres til regionale skattekontor:

– Dette fører til mindre kontroll med arbeidsgivere lokalt og øker risikoen for arbeidslivskriminalitet. Det blir også dårligere rettssikkerhet for innbyggere over hele landet og rammer særlig svake grupper, sier nesten 300 ordførere som har signert et opprop i protest. Fem ordførere fra regjeringspartiene Høyre og seks fra KrF har signert.

• Regjeringen legger ned over 200 lokale skattekontor

Regjeringen vil spare 370 millioner

Regjeringen mener skattebetalerne vil spare rundt 370 millioner kroner i året ved overføring fra kommunene til de regionale sentrene. Innsparingen kommer av at færre kemnere skal drive med kontroll på sikt. Trond Finstad har jobbet som kemner og med skatteoppkreving siden 1992. Han er i dag leder for Seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet:

– Selvfølgelig vil dette gjøre det lettere å drive med svart arbeid. Ved at kampen mot svart økonomi sentraliseres, så frykter jeg lite ressurser til kontroll av næringslivet i mindre byer og tettsteder. Skatteoppkrevere driver i dag med kontroll på over 200 skatteoppkreverkontor. I forslag til statsbudsjett skal kontrollen gjøres ut ifra 22 steder i landet, sier Finstad. Veldig mange av de som jobber med kontroll og skatteinnkreving, er medlemmer av Fagforbundet.

• Hver kemner avslører svindel og juks for tre millioner i året

360 færre til å kontrollere

Finstad sitter i Fagforbundets ledelse og er medlem av arbeidsutvalget. Han peker på regjeringens nedleggelse av lokale skattekontorer vil gi over 300 færre som skal drive kontroll:

– Regjeringen sier de skal styrke kampen mot svart arbeid. Samtidig kommer de med en nedbemanning på rundt 429 årsverk, sier Finstad til Fagbladet. 361 av årsverkene som skal bort, jobber i dag på lokale kemner- eller skatteoppkreverkontor. 68 andre årsverk som også skal bort, jobber i Skatteetaten med oppfølging av de lokale kontorene. Regjeringen sier at ingen skal miste jobbene og at nedbemanningen skal skje ved naturlig avgang. Nedbemanningen skal være ferdig innen 1. januar 2022.

• Norge kan tape milliarder på å legge ned skattekontorer, advarer kemnere

Ett kontor hanket inn over 1,5 milliarder

De som jobber med å forhindre skattesnyting og svart arbeid, har blitt kalt Norges mest lønnsomme byråkrater. På fem år avdekket kemnere i Oslo lønnsjuks for 1,5 milliarder kroner. Finstad mener at tallene viser hvor dumt det er å kvitte seg med 429 stillinger:

– Det er de lokale som har stålkontroll på hva som blir opprettet av nye selskaper og som oppsøker dem for å informere om regelverk. Tallene fra Oslo kemnerkontor viser hvor lønnsomt det er med kontroller og hvor mye hver kontrollør avdekker.

– Hva tenker du om at over 270 ordførere har signert oppropet?

– Jeg er veldig glad for at det er så mange ordfører som skjønner viktigheten av lokal skatteoppkreving. Det er et tydelig signal til regjeringa når så mange partier mener skatteoppkreving er best ute i kommunene der vi har nærhet til innbyggerne.

Kritisk til tidsplanene for flyttingen av ansatte

– Hva tenker du om at elleve ordførere fra regjeringspartiene har signert oppropet?

– Det er et signal til regjeringa at også innen deres egne partier er det politikere som mener at nærhet og lokal tilhørighet er viktig i kampen for mindre arbeidslivskriminalitet, sier Finstad til Fagbladet. Han er også kritisk til at nedleggelsene av de lokale skattekontorene skal skje innen 1. juni neste år:

– Det som er skremmende, er tidsperspektivet etter at statsbudsjettet er vedtatt. Et personalløp hvor 1279 årsverk skal virksomhetsoverdrages fra kommune til stat tar tid når lov- og avtaleverk skal følges. Å få til dette innen 1. juni 2020 med forsvarlige prosesser mener jeg er urealistisk, sier Finstad til Fagbladet.

Fredag 13. desember vedtar Venstre, KrF, Høyre og Frp statsbudsjettet og dermed nedleggelsen av de lokale skattekontorene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy