JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kemnere står i frontlinjen i kamp mot svart arbeid

De kalles Norges mest lønnsomme byråkrater: Avslører svindel for over tre millioner hver i året

KEMNER: Trond Finstad er leder Seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet. Han har også bakgrunn som kemner, og forteller at når de er på tilsyn gjør de som regel funn som fører til mer penger til fellesskapet.

KEMNER: Trond Finstad er leder Seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet. Han har også bakgrunn som kemner, og forteller at når de er på tilsyn gjør de som regel funn som fører til mer penger til fellesskapet.

Øystein Windstad

Det er svært lønnsomt for samfunnet å ansette kemnere, mener både skatteekspert og krimjournalist. Arbeidslivskriminalitet fører til at samfunnet går glipp av opp mot 60 milliarder kroner i året. Det kunne gitt oss 60.000 flere sykehjemsplasser.

2018102911380020230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagforbundet organiserer kemnerne. Tidligere har Fagbladet skrevet om hvordan en Fagforbundet-topp og kemner avdekket dette: Kvinner som var ulovlige i Norge og som solgte sex, ble også leid inn av en kommune for å vaske.

– Kemnere står i frontlinjen i kamp mot svindel med skatt, moms og arbeidsgiveravgift. Det er i moms-svindel du ofte ser de første signalene på at det kan ligge noe større bak, sier den erfarne forfatteren og prisvinnende gravejournalisten Einar Haakaas. Den tidligere Aftenposten-journalisten har avdekket og skrevet om noen av de største arbeidslivskrim-sakene i Norge.

Kommunepenger gikk til heroinsmugling - Stadig flere kommuner med tiltak mot svart arbeid

Øystein Windstad

Går glipp av 60.000 sykehjemsplasser

Arbeidslivskriminalitet fører til at samfunnet går glipp av opp mot 60 milliarder kroner i året, ifølge tall fra Skatteetaten. Det kunne gitt oss 60.000 flere sykehjemsplasser. Nå viser tall fra den danske Skatteforvaltningen hvor lønnsomt det er å ansette folk som avdekker svart arbeid og skatteunndragelse: I snitt drar hver ansatt i nabolandet inn over tre millioner kroner i året.

SVART ARBID: Svart arbeid og skatteunndragelse kostar samfunnet så mye som opp mot 60 milliarder kroner i året, tror Skatteetaten. (Illustrasjonsfoto)

SVART ARBID: Svart arbeid og skatteunndragelse kostar samfunnet så mye som opp mot 60 milliarder kroner i året, tror Skatteetaten. (Illustrasjonsfoto)

Ole Palmstrøm

Tallknusere dro inn en halv milliard

Gravejournalist Haakaas kjenner til saker i Norge hvor noen få tallknusere har hanket inn hundrevis av millioner:

– Jeg kan nevne en stor skattesvindel-sak på Lørenskog. Privatpersoner brukte en regnskapsfører som tok prosenter av deres skattekutt, ved å fylle inn fiktive fradrag i selvangivelsen. Da dette ble oppdaget, kom det inn rundt en halv milliard kroner i skatt, sier Haakaas som mener ansettelse av flere kemnere er god samfunnsøkonomi. Haakaas gav ut ”Svartmaling – kriminelle bygger Norge” i fjor, og kommer i høst med Advarsel - svenske tilstander i Norge. Boka handler om organisert kriminalitet og gjenger i Norge.

Dette kan kommuner gjøre for å stoppe kriminelle

God samfunnsøkonomi

Det er ofte kemnere og folk ansatt på skattekontorene og a-krimsentre som avdekker den svarte økonomien. MDGs stortingspolitiker Une Aina Bastholm har kalt disse yrkesgruppene for Norges mest lønnsomme byråkrater.

– De danske tallene viser at Bastholms beskrivelse er veldig god, sier Trond Finstad – leder for Yrkesseksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet.

Han kommer selv fra jobben som kemner. Finstad fortsetter:

– Jeg har selv sett at hver kontrollør avdekker gode summer. Når vi velger å kontrollere, så finner vi nesten alltid noe, sier Finstad.

Gravejournalist Einar Haakaas sier at selv om kemnerne er lønnsomme, har de krevende arbeidsforhold.

– Jeg ser at spesielt kemnerkontorene har veldig lite ressurser etter hvert, og veldig mange kemnerkontor er slått sammen, sier forfatteren.

Oslo med beintøffe krav mot svart arbeid

TAX JUSTICE: Sigrid Klæboe Jacobsen er leder av Tax Justice Network - Norge og mener det er viktig med fokus på de rikeste i Norge og hvordan de unngår å betale skatt.

TAX JUSTICE: Sigrid Klæboe Jacobsen er leder av Tax Justice Network - Norge og mener det er viktig med fokus på de rikeste i Norge og hvordan de unngår å betale skatt.

TJN Norge

– Mest å hente hos de rikeste

Organisasjonen Tax Justice Network jobber for å hindre at penger som skal gå til fellesskapet, forsvinner. Sigrid Klæboe, daglig leder i organisasjonen Tax Justice Network, mener det er lønnsomt for samfunnet å ansette blant annet flere kemnere.

– Det god samfunnsøkonomi, men det er viktig at fokuset også rettes mot de store selskapene og mot de rikeste. Forskningen viser at det er de mest velstående i Skandinaviske land som unndrar mest skatt, rundt 25 prosent. Det er derfor viktig, både samfunnsøkonomisk og med tanke på å opprettholde legitimiteten til skattesystemet i den øvrige befolkningen, at skatteunndragelse blant de rikeste individene og de største selskapene blir oppdaget og sanksjonert, sier Klæboe.

Svart økonomi

• Skatteetaten tror fellesskapet går glipp av opp mot 60 milliarder kroner i året

• Det tilsvarer 60.000 nye sykehjemsplasser

• Pengene forsvinner ved at folk sniker seg unna skatt, moms og avgifter

• En dansk undersøkelse viser at de som avdekker svart økonomi, i snitt tjener inn over 3 millioner kroner i året

Skatteetaten og LO i Danmark

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy