Kampen mot kriminelle aktører i arbeidslivet
Stadig flere kommuner innfører tiltak mot sosial dumping
-LØNNSTYVERI: Anne-Grethe Krogh og Fagforbundet jobber for at flere kommuner skal slå ned på utnyttelse av arbeidere: -Jeg mener det er på tide å kalle en spade for en spade. Det er blant annet grunnet for at jeg gjør som i USA og kaller bedrifter som ikke betaler lovfestet lønn og feriepenger for lønnstyver og ikke noen som driver med sosial dumping.
Øystein Windstad
Skattepenger fra norske kommuner har blant annet gått til smugling av heroin. Nå innfører en rekke kommuner tiltak for å stoppe useriøse og kriminelle aktører. Sjekk om din kommune er på lista.
oystein.windstad@fagbladet.no
– Dette viser at lokalpolitikere forstår mer om hva som skjer, hvorfor og at det er viktig med tiltak, sier Anne-Grethe Krogh som er spesialrådgiver i Fagforbundet. Kommunene og fylkeskommunen har nå innført planer med krav og tiltak som skal hindre at skattepenger går til sosial dumping og svart arbeid.
Halvparten av sakene innen arbeidsmarkedskrim blir henlagt
Skattepenger til kriminelle
Fagbevegelsen, arbeidsgivere og forskere har ropt varsku om hvordan organiserte kriminelle tjener seg rike på offentlige penger i flere år. De har advart mot at bedrifter som betaler skatt og driver lovlig blir presset ut og ikke får oppdrag hos det offentlige. Selskap som driver ulovlig vinner anbudene. Fra før har Fagbladet skrevet om hvordan kvinner som jobbet som prostituerte og var i Norge med falsk ID, ble leid inn for å vaske for en kommune. Eller om hvordan organiserte kriminelle som drev med heroinsmugling malte norske kirker.
STRENGEST: Bildet viser A-krimenehten på kontroll på en byggeplass i Oslo. Oslo kommuner har innført landets strengeste krav for hvem som kan få gjøre byggeoppdrag. Oslo-modellen skal sikre lovlige lønns- og arbeidsforhold og stoppe svart arbeid og sosial dumping.
Håvard Sæbø
Dette kan kommuner gjøre for å stoppe kriminelle
– Skjedd mye positivt raskt
Samtidig som det har vært store avsløringer om kriminelle som får offentlige oppdrag og skattepenger, har en rekke kommuner bestemt seg for å gjøre noe:
– Det er veldig bra, og det har skjedd mye positivt bare det siste halve året. Før jul var det 96 kommuner som hadde tiltaksplaner og nå er vi oppe i 169, forteller Krogh som har samlet inn tallene over kommuner og fylkeskommuner med tiltaksplaner. Blant andre Fellesforbundet og Fagforbundet står bak kampanjen om at kommuner og fylkeskommuner skal ha egne planer og tiltak mot arbeidsmarkedskriminalitet.
Tabell som viser hvilke kommuner og fylkeskommuner som har iverksatt tiltak mot sosial dumping og arbeidsmarkedskriminalitet. Kolumnen "Parti" viser hvilket parti kommunens ordfører tilhører.
Oslo med beintøffe krav mot svart arbeid
Mener ensidig prisfokus har skylden
– Hva er grunnen til at Fagforbundet har engasjert seg for lokale tiltak?
– Dette dreier seg om et anstendig arbeidsliv. Det handler også om å bevare den norske modellen. Det ensidige prispresset i anbudsrunder har ført til at det har blitt aksept for å leie inn selskap som stjeler av lønna til de ansatte. Kommunene får lavere pris, men til gjengjeld får de mindre skatteinntekter, det blir større ulikhet. Tilliten til systemet vil også forvitre. Da har du et stort problem på sikt, sier Krogh i Fagforbundet.
Hun har skrevet masteroppgave i kriminologi hvor hun har analysert hvordan kriminelle i arbeidsmarkedet slipper unna både kontroll og straff. Den prisvinnende gravejournalisten og forfatteren Einar Haakaas fortalte i et tidligere intervju med Fagbladet at kommuner har blitt avhengige av å kjøpe tjenester som har blitt så billige at de er ulovlige og stammer fra kriminell drift.
Penger til eldreomsorg endte i skatteparadiset Malta
– Kommuner har vært ubevisste
Byggmesterforbundet er i likhet med Fagforbundet glade for at en rekke kommuner kommer med tiltak mot sosial dumping og svart arbeid. Frank Ivar Andersen er daglig leder i Byggmesterforbundet som organiserer profesjonelle byggefirma i NHO. Samtidig som han ser positivt på de nye tiltakene som han tror vil ha effekt, er han svært kritisk til hvordan ting har vært i norske kommuner:
– De har ikke stilt de kravene som gjør at lokale bedrifter kan ha en fair sjanse til å delta i konkurransen. En tar livet av sine egne bedrifter som betaler skatter og avgifter i sitt eget nærmiljø. Det er et stort tankekors. Vi snakker ikke om å beskytte bedriftene våre. Det vi vil ha, er like konkurransevilkår, sier Andersen. Han mener de offentlige må stille krav til hvem som skal kunne konkurrere om anbud:
– Selskapene må ha kompetanse, tilstrekkelig antall fagarbeidere og lærlinger, sier lederen av organisasjonen som representerer arbeidsgiverne i byggebransjen. Han mener norske politikere i kommuner og fylkene generelt sett har vært ubevisste. Han peker på ensidig prisfokus kombinert med for lite krav og kontroll som årsaken til de kriminelles fremvekst.
ORDNA FORHOLD: Frank Ivar Andersen er daglig leder i Byggmesterforbundet. Han jobber sammen med blant andre Fagforbundet for at flere kommuner skal ha tiltaksplaner mot svart arbeid og sosial dumping.
Øystein Windstad
Oslo strengest
De 169 kommunene og fylkeskommunene har innført forskjellige modeller og tiltak for et ordnet arbeidsliv. En del gjør som Oslo, Skien og Telemark. Oslo kommune har innført landets strengeste regler mot svart arbeid og sosial dumping. Selskapene som blir leid inn av kommunen, må bruke faste ansatte. Det ikke lov med mange underleverandører, alle skal få tarifflønn og det er strengere oppfølging av kontraktene. Anne-Grethe Krogh sier likevel at hun ikke håper alle landets 422 kommuner og 18 fylker innfører tiltaksplaner:
– Jeg håper det ikke blir nødvendig fordi det kommer nasjonale retningslinjer som er likt for alle kommunene, sier Krogh i Fagforbundet. Sammen med Andersen i Byggmesterforbundet er hun klar på en ting. De mener begge tiltakene i kommunene nå kommer fordi stortingsflertallet ikke har gjort nok for å stoppe de kriminelle og sikre de seriøse.
Fakta om svart arbeid
• Det ble unndratt skatt og avgifter for 40 milliarder i 2015, anslår Skatteetaten.
• Fagforbundet ønsker at flere kommuner innfører Oslo-modellen.
• Oslo kommune har grundigere kontroller og krav til lønns- og arbeidsforhold for å unngå svart arbeid og sosial dumping.
• Fagforbundet ønsker utvidet land for land-rapportering for å unngå at bedrifter snyter på skatten med å sende penger til skatteparadis.
• 69 prosent av bedrifter innen maling og belegg sier de sliter fordi de må konkurrere mot firma som jobber svart.
• 64 prosent av bedrifter innen taxi og turbil forteller det samme.
• Blant andre NHO og LO har gått sammen om guiden.
handlehvitt.no
(Kilde: SERO/Arbeidstilsynet, Publish What You Pay og Skatteetaten)