– Kommunalminister Sanner svinger pisken over småkommunene, mener Fagforbundets leder

Store kutt for de små kommunene i statsbudsjettet

KRITISK: Mette Nord mener at kommunene er underfinansierte og har vanskelig for å gi den velferden de er satt til å gi.

KRITISK: Mette Nord mener at kommunene er underfinansierte og har vanskelig for å gi den velferden de er satt til å gi.

Ole Palmstrøm

De minste kommunene får et kutt på 330 millioner: – Dette er pisken for dem som ikke vil slå seg sammen, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

2017101309513920171013142716

– Dette er pisken etter gulroten

Mette Nord, leder av Fagforbundet

oystein.windstad@fagbladet.no

Regjeringen har fått ros fra opposisjonen for at de roer ned oljepengebruken. De har også ikke uventet fått en del kritikk. Noe som Fagforbundet og Mette Nord er kritisk til, er at de små kommunene får 20 prosent mindre i Distrikts- og regionalpolitikk-overføringer. Bevilgningen reduseres fra 1,7 til 1,4 milliarder:

– Dette er pisken etter gulroten, sier Mette Nord, med et vink til Høyres ønske om at kommuner skulle slå seg sammen og fortsetter:

– Det ble varslet at det ville komme en dreining fra små kommuner til de store, og spesielt de som har slått seg sammen. Da ser ikke regjeringen på det demokratiske ved om kommunene selv ser seg tjent med å slå seg sammen eller ikke, mener Fagforbundet-lederen.

Kutter 700 millioner i dagpengene

Mindre til arbeidsledige

Nord og Fagforbundet er sammen med LO kritiske til at arbeidsledige vil få 700 millioner kroner mindre, fordi regjeringen foreslår å forandre hvordan en regner ut hvor mye arbeidsledige skal få i dagpenger.

– Regjeringen viderefører usosiale kutt og linja med å øke forskjeller. De har kuttet i kvalifisering til dagpenger. Det er å ta arbeidsledighetspenger fra sårbare og utsatte grupper. Dette vil vi kjempe mot, og vi appellerer til partiene på venstresida og KrF, slik at disse kuttene blir fjernet, sier Nord.

700 millioner er også omtrent størrelsen på regjeringens skattelette til aksjesparere, skriver NTB. Fagforbundet er også kritiske til at det ikke har blitt satt av mer penger til ras- og flomsikring grunnet klimaendringer.

Her er tolv kutt der svake grupper har fått svi under Solberg-regjeringens fire år

Får mer og må samtidig spare mer

Regjeringen foreslår å øke kommunenes frie inntekter med 3,8 milliarder kroner neste år. Samtidig får kommunene et kutt og effektiviseringskrav på 1,2 milliarder kroner. I tillegg vil det bli mindre muligheter til å kreve inn eiendomsskatt. Neste år vil dette bety 160 millioner mindre, og kuttene i eiendomsskatt skal trappes opp til 900 millioner i året om fem år. Eiendomsskatt er viktig, spesielt for små kommuner som i dag er de som bruker denne muligheten til ekstrainntekt mest.

10 millioner til å utdanne fagskolelærere

Regjeringen kommer med en pakke på 65 millioner kroner som skal gå til å styrke fagskoleutdanninger. Det skal utdannes flere som senere skal undervise på fagskoler. Høyskolen i Oslo og Akershus (HIOA) får ti millioner øremerket 30 nye studieplasser til desentralisert yrkesfaglærerutdanning og fem nye rekrutteringsstillinger til fagmiljøet.

MS-syk taper 30.000 på regjeringens kutt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy