JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På dette sykehuset dobler de antall helsefagarbeidere

På St. Olavs hospital i Trondheim skal det bli lettere for helsefagarbeidere å få jobb.

På St. Olavs hospital i Trondheim skal det bli lettere for helsefagarbeidere å få jobb.

Heiko Junge, NTB

Samtidig får de nye helsefagarbeiderne arbeidsoppgaver som sykepleiere hadde før. – Det vil bli lettere for helsefagarbeidere å få jobb enn det det har vært til nå, sier organisasjonsdirektøren.

2019112114231320191121142313

frf@fagbladet.no

Sykehuset St. Olavs Hospital i Trondheim vil øke andelen helsefagarbeidere fra 6,9 til 15 prosent innen 2022, men har ingen planer om å øke den totale bemanningen.

Flytter arbeidsoppgaver

Sykehuset skal nå gå i gang med å kartlegge bemanning og arbeidsfordeling i aktuelle enheter. Planen er å arbeide aktivt for å rekruttere ungdom til helsefag, øke andelen lærlinger fra 23 til 50 hvert år samt å identifisere oppgaver som kan overføres fra sykepleiere til helsefagarbeidere. Sistnevnte er årsaken til at det har vært motstand den nye ordningen, ifølge Eidem.

Sigmund Eidem er glad for at tendensen til å kunne i helsefagarebdierstillinger ser ut til å ha snudd på St. Olavs hopsital i Trondheim.

Sigmund Eidem er glad for at tendensen til å kunne i helsefagarebdierstillinger ser ut til å ha snudd på St. Olavs hopsital i Trondheim.

privat

– Mange sykepleiere ønsker seg nok en helsefagarbeider i tillegg – de ser jo at det er mange arbeidsoppgaver som en helsefagarbeider kunne gjort. Men tiltaket er ikke til for å øke bemanningen på sykehuset så det vil gå ut over antall sykepleierstillinger, sier han.

SSB: Dramatisk nedgang i behovet for helsefagarbeidere

Lettere for helsefagarbeidere å få jobb

Organisasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital, Heidi Magnussen, forteller at bakgrunnen for endringen er at sykepleierne i dag har flere oppgaver som med fordel kan overføres til helsefagarbeidere, for eksempel innenfor pleie.

– Vi tenker at en god sammensetning av ulike yrkesgrupper gir best kvalitet på det arbeidet vi utfører og samtidig den mest effektive driften.

Magnussen bekrefter overfor Fagbladet at det ikke er planer om å øke den totale bemanningen, men at ingen sykepleiere trenger å frykte for jobben sin.

– Det vil bli lettere for helsefagarbeidere å få jobb enn det det har vært til nå.

Organisasjonsdirektør ved St Olavs hospital i Tronheim,  Heidi Magnussen.

Organisasjonsdirektør ved St Olavs hospital i Tronheim, Heidi Magnussen.

St. Olavs hospital

En lang kamp

De siste årene har mange helsefagarbeiderstillinger blitt erstattet med sykepleierstillinger. Foretakstillitsvalgt Sigmund Eidem har kjempet mot trenden de siste 15 årene. Han er en av dem som er godt fornøyd med at St. Olavs hospital nå ser ut til å endre bemanningsstrategi.

– Selv om det fortsatt er mye som gjenstår, og økningen ikke er stort mer enn reduksjonen vi har sett de siste årene, er dette milevis fra hva vi har fått til før. Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd, understreker han.

Helsefagarbeiderne Mia og Helge har tatt hver sin bachelor: Slik ble institusjonens dårlige arbeidsmiljø bedre

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy