Arbeidsgiverne lover alle minst 20 prosent stilling: – Tomt løfte fra Spekter helse, sier forhandlingstopp
RETTFERDIG: – Vi kjemper en rettferdig kamp og oppfordrer Spekter helse til å gjøre som KS, nemlig å skrote kravet om minst 20 prosent jobb for å få tjenestepensjon for alle, sier Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.
Karin E. Svendsen
Spekter helse lover at alle ansatte i sykehusene skal få minst 20 prosent stilling. Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet holder fast ved at streiken dreier seg om pensjon, og ikke om deltid.
karin.svendsen@fagbladet.no
– Streiken fortsetter til vi vet at alle ansatte blir innmeldt i en tjenestepensjonsordning. Også de som har små stillinger, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.
Det har nå gått ei drøy uke siden partene skilte lag i Spekter helse. Siden onsdag 29. mai har 270 medlemmer av Fagforbundet vært i streik. Bruddet i forhandlingene skyldes uenighet om pensjon til dem som arbeider mindre enn 20 prosent i helseforetakene.
Fagforbundet, Delta samt LO-forbundene FO, El&It og Credo krever en tariffavtale som sikrer alle ansatte pensjon fra første tjente krone. Kravene har foreløpig fått støtte fra Norsk Sykepleierforbund, Akademikerne og Ergoterapiforbundet.
Nestleder i forhandlingsutvalget i LO, Odd Haldgeir Larsen oppfordrer Spekter til å gjøre som KS, nemlig å skrote kravet om minst 20 prosent jobb for å få tjenestepensjon.
• Norsk Sykepleierforbund støtter streiken
Spekter lover minst 20 prosent stilling til alle
Spekter helse overleverte denne uka formelt løftet om å gi alle ansatte i sykehusene minst 20 prosent stilling. Herlof Nilssen, leder i Spekter helse, mener at pensjonskravet fra Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene dermed er unødvendig.
Forhandlingsnestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, fnyser av løftet.
– Dette er bare et forsøk på å rette oppmerksomheten bort fra pensjonskravet, sier han.
• Dette dreier seg ikke om deltid
Spekter helse sier at mindre enn 4.200 personer nå arbeider under 20 prosent ved norske sykehus. Ifølge Nilssen er de fleste av disse studenter, pensjonister og andre som ikke kan eller ønsker større stilling.
– Når vi trekker fra dem som av ulike grunner ikke kan eller vil ha større stilling, står vi igjen med om lag 1.240 ansatte. Hvis disse ønsker høyere stillinger, klarer vi det, sier han.
Fagforbundet mener antallet ansatte med kontrakt på under 20 prosent stilling er langt høyere.
Fremdeles mye deltid
Herlof Nilssen føler seg sikker på at helseforetakene vil være i stand til å tilby de drøyt 1200 ansatte større stillinger.
Odd Haldgeir Larsen tviler sterkt. Fagforbundets mann minner om at Spekter helse og Fagforbundet sentralt i ti år har hatt en intensjonsavtale om å redusere deltid i helseforetakene. Avtalen er stadig fornyet. I vinter kom en rapport som viste at hele 10.000 ansatte fremdeles arbeider mindre enn 20 prosent i sykehusene.
– Det er lite troverdig at helseforetakene nå skal klare å løfte alle under 20 prosent når vi etter så lang tid ikke har klart å avvikle deltid, sier han.
Herlof Nilsen sier det blir krevende, men mulig.
– Etter at vi har arbeidet for å øke stillingsprosenten i en årrekke, har vi fått stadig mindre deltid i samtlige fire helseregioner, sier han.
– Svært mange medarbeidere har fått større stillingsprosent, og mange flere har fått hel stilling. Dette er en ønsket utvikling for oss som arbeidsgivere.
– Hvor lang tid vil det ta før alle ansatte er kommet over 20 prosent?
– Det er vanskelig å si. Men vi går gjerne i dialog med LO og YS for å løse problemet, sier han.
• Her ser du bakgrunnen for streiken
Dårlig økonomi
Forhandlingslederen i Fagforbundet mener det ville ha kostet lite for Spekter helse å innfri kravet om pensjon for alle ansatte.
– Det vil koste 0,1 prosent av helseforetakenes samla lønnsmasse, sier han. Tallet tilsvarer rundt 60 millioner kroner i året.
Spekter helse ser helt annerledes på økonomien i dette spørsmålet:
– Staten dekker våre pensjonsutgifter direkte, slik at årlige svingninger ikke skal ramme pasientene og driften på sykehusene. Pensjonsutgiftene kan svinge fra pluss 500 millioner kroner ett år til minus 4.500 millioner neste år. Det vil være svært vanskelig å håndtere disse svingningene og samtidig ha stabil og forutsigbar drift på våre sykehus. Det er også i de ansattes interesse at denne ordningen ikke blir utfordret. Dersom pensjonskostnadene nå øker, frykter vi at denne finansieringsordningen blir satt i spill, sier Herlof Nilssen.
Stor tro på seier
Etter ei uke venter alle på et snarlig nytt uttak av flere streikende. Odd Haldgeir Larsen vil verken bekrefte eller avkrefte at antall streikende vil øke i løpet av uka. I tillegg til Fagforbundets 270 streikende har Delta tatt ut 190, og FO har tatt ut 21. Foreløpig er ingen medlemmer i El&It eller Credo i streik.
– Jeg har vært rundt på sykehusene, og stemninga er god. Både pasienter og forbipasserende støtter oss, forteller han.