Kravene overlevert: Dette krever de ansatte i kommuneoppgjøret

I dag overleverte forhandlingsleder Mette Nord  kravene til KS forhandlingsleder Tor Arne Gangsø. Her fra kommuneoppgjøret i fjor.

I dag overleverte forhandlingsleder Mette Nord kravene til KS forhandlingsleder Tor Arne Gangsø. Her fra kommuneoppgjøret i fjor.

Bjørn A. Grimstad

Fagforbundet og LO Kommune vil at de lavest lønte skal få mer og at lønnsforskjellen mellom menn og kvinner skal minskes.

2019041110054620190411133142

bjorn.grimstad@fagbladet.no

LO Kommunes krav i årets oppgjør er spesielt målrettet mot likelønnsutfordringene i kommunesektoren og grupper hvor kvinneandelen er størst, skriver de i en pressemelding. Forhandlingssammenslutningen av ulike LO-forbund viser til at kvinneandelen i kommunene er høy, og utgjør over 75 prosent av årsverkene.

Kommuneoppgjøret vil være avgjørende for lønna til rundt 200.000 LO-medlemmer, hvor noe over 163.000 er medlemmer i Fagforbundet.

– Ansatte blir sinte når det hele tiden snakkes om moderasjon

Krever mer likelønn

– Vi forventer en reallønnsutvikling for alle. I tillegg krever vi en innretning som bidrar til å øke kvinners andel av menns lønn. LO kommune organiserer alle grupper, både høgskole og universitet samt fagarbeidere og vil ta hensyn til dette i sine krav, sier forhandlingsleder i LO Kommune, Mette Nord.

Dette er LO Kommune sine krav:

• Økt kjøpekraft til alle

• Lønnskompensasjon til grupper som er blitt hengende etter lønnsmessig

• Bedring av likelønn i kommunene

• Forhandlinger om endret offentlig tjenestepensjon

LO sliter med å løfte de lavtlønte

Noen grupper henger etter

LO Kommune skriver i pressemeldingen at arbeidstakerne bør sikres en del av verdiskapningen, og at lønn og annen inntekt bør fordeles på en rettferdig måte. Forhandlingssammenslutningen krever at oppgjøret innrettes slik at alle får økt kjøpekraft, og at de lavest lønte tilgodeses. Grupper som er blitt hengende etter i lønnsutvikling må kompenseres, krever sammenslutningen.

KS vil holde seg til rammen

KS skriver på sine nettsider at de har to hovedkrav i årets mellomoppgjør:

• At oppgjøret holdes innenfor rammen på 3,2 prosent som ble avtalt i frontfaget (konkurranseutsatt industri)

• At resultatet må svare på de utfordringene kommunesektoren møter og vil møte når det gjelder å beholde og rekruttere kompetente medarbeidere

Derfor ønsker de at den økonomiske rammen fordeles mellom sentrale tillegg og lokale potter, slik at kommuner og fylker kan gjør egne prioriteringer. KS forventer at årets mellomoppgjør blir mer omfattende enn normalt, fordi regelverket i pensjonsavtalen partene avtalte i mars i fjor skal tariffestes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy