TARIFFOPPGJØRET 2018

Kronikk

– De som har barn i Elvebakken barnehage må stille krav om at det skal være tariffavtale for de ansatte

2018041813400020180419104141
STREIK: Utenfor Elvebakken barnehage streiker fire av de ansatte. F.v. Gunhild Nedgård (lokal fagforening), Hege Grande (seksjonsleder kirke, kultur og oppvekst), Trond Finstad (AU), Ina Elisabeth Johnsen (streikende), Ingrid Haugmark(streikende), Bente Pedersen(streikeleder) og Lars Stian Bartnes (fra lokal fagforening).

STREIK: Utenfor Elvebakken barnehage streiker fire av de ansatte. F.v. Gunhild Nedgård (lokal fagforening), Hege Grande (seksjonsleder kirke, kultur og oppvekst), Trond Finstad (AU), Ina Elisabeth Johnsen (streikende), Ingrid Haugmark(streikende), Bente Pedersen(streikeleder) og Lars Stian Bartnes (fra lokal fagforening).

Trond Finstad

Vi kan ikke bare si at vi støtter en streik. Vi må vise det, sier forfatteren av denne kronikken.

I år, som for to år siden, har fagforeningene og arbeidsgiverne samlet seg til tariffoppgjør. Pengene skal fordeles, rettighetene forsvares og effektiviteten økes.

Her i Norge er de fleste av oss flinke til å si at vi støtter muligheten og retten til å streike, men vi er ikke så flinke til å vise det.

– Still krav

I disse dager streiker fire ansatte i Elvebakken barnehage i Inderøy. De streiker for å få tariffavtale. Arbeidsgiver har ikke råd til å ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Likevel tar hun ut overskudd fra barnehagen.

Jeg håper virkelig alle de som har unger i denne barnehagen stiller krav om at det skal være tariffavtale og gode arbeidsvilkår for de ansatte i den barnehagen hvor de velger å ha barnet sitt.

Ignorerer de streikende

Selv har jeg fått høre flere historier om folk som streiker, men som føler at de ikke får den respekten de fortjener. Se for deg at noen streiker utenfor et hotell, men gjestene bruker hotellet som om ingenting skjer. Det skjedde i 2016, da Fellesforbundet tok ut medlemmene i hoteller over hele landet i streik. «Siri» var en av dem som streiket. Navnet er anonymisert, og det samme er hendelsen.

«Siri» bærer den gule streikevesten med stolthet utenfor Thon hotell Høyer i Skien. Forbi henne går den ene gjesten etter den andre inn på hotellet for å legge seg i en oppredd seng. Noen ser nedlatende på Siri, men de aller fleste smiler og gir henne oppmuntrende ord: «Vi støtter dere» og «stå på i streiken.»

Likevel skjønner de ikke hvorfor Siri egentlig står der. For hadde gjestene ment hva de sa, hadde de ikke benyttet seg av hotellet under streiken.

Da hadde de heller stått opp mot arbeidsgiveren hennes og krevd at Siri får anstendige lønns- og pensjonsforhold.

Rydde opp, gi seg eller gi etter

Det er viktig at alle skjønner hvordan de kan legge press på arbeidsgiver og støtte de streikende. Det er ikke nok å si at du støtter dem. Du må gjøre noe for å vise det også.

Du må kreve at arbeidsgiver gir etter for kravene slik at bemanningen i barnehagen der du har barna dine blir optimal eller slik at du kan bruke hotellet igjen. Du må si ifra om at den ene parten i konflikten må rydde opp, gi seg eller gi etter.

Streikebryteri

Det som er verre enn folk som ikke tar side i en konflikt for egen vinning, er de som tar arbeidet til de streikende. Streikebryteri er verste sort av en usolidarisk handling.

Det er merkelig hvor mange som egentlig ser ut til å ha kompetanse på jobbene til de streikende når arbeidsgiver gjør alt for å holde drifta gående. Selv ikke rådmannen burde kunne utføre arbeidet til de streikende. Det er rett og slett fordi vedkommende ikke har faglig kompetanse til å utføre renhold, arkivere eller justere temperaturen på rådhuset.

Vi er allerede inne i årets tariffoppgjør, noen konflikter er avverget, men det er fortsatt en vei å gå. Fra nå av håper jeg du støtter de streikende og stiller krav til at arbeidsgiver skal gi etter.

Tariffoppgjøret 2018: Én av fem kommuneansatte er lavtlønte

Jeg håper virkelig alle de som har unger i denne barnehagen stiller krav om at det skal være tariffavtale og gode arbeidsvilkår for de ansatte i den barnehagen hvor de velger å ha barnet sitt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy