Høye forventninger til forhandlingene i Oslo

Forhandler for 50.000 kommuneansatte i hovedstaden

OPTIMIST: 1. nestleder Vidar Evje i Fagforbundet Oslo, har høye forventninger til åretsa tarifforhandlinger. Forhandlingene angår 50.000 kommuneansatte i hovedstaden.

OPTIMIST: 1. nestleder Vidar Evje i Fagforbundet Oslo, har høye forventninger til åretsa tarifforhandlinger. Forhandlingene angår 50.000 kommuneansatte i hovedstaden.

Privat

Forventningene er store i Oslo, når forhandlingene som berører 50.000 kommuneansatte i hovedstaden nå er i gang.

2018041215063520180412150526

ola.tommeras@fagbladet.no

Oslo kommune har sin egen overenskomst og forhandlinger, mens alle andre kommuner i landet forhandler sentralt med KS. Hovedstaden har i overkant av 50.000 kommunale stillinger, med alt fra lærere til renholdere og akademikere til ufaglærte. Nå avgjøres arbeidsbetingelser og lønn de kommende to åra.

Det forhandles for medlemmer i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO), musikerne (MFO) og lærerne i Skolenes landsforbund (SL). Disse forhandler sammen med Akademikerne, UNIO og YS.

Mette Nord: Vi skal forhandle for dem med høy utdanning til dem uten formell kompetanse

Nye politiske føringer

– Forventningene er store, bekrefter 1. nestleder i Fagforbundet Oslo, Vidar Evje.

– Vi var veldig fornøyd for to år siden. Det var et godt forhandlingsklima, som vi regner med å videreføre. Dagens byrådserklæring med dens politiske føringer øker også forventningene, sier Vidar Evje.

Etter en sammenhengende periode på 18 år med skiftende Høyre-byråder forhandlet forbundene for de ansatte i Oslo med en rød ledelse for første gang i 2016.

– Det gir jo en litt annen innstilling. De politiske føringene er endret, påpeker Evje.

Disse forhandler om lønna di

Skal ha inn pensjon

Det kanskje mest spennende kravet i Oslo blir å få pensjon inn i overenskomsten slik den er for andre kommuneansatte i landet. Per i dag er det i realiteten politikerne som bestemmer hvordan pensjonen skal legges opp for de ansatte. Forbundene har kun drøftingsrett.

– Vi krever å få pensjonen inn i overenskomsten, slik at den blir til forhandling ved neste tariffperiode, forteller Evje.

Busstreik avverget etter mekling. Resultat får blandet mottakelse.

Deltid, kompetanse og seniortiltak

Videre er tiltak mot ufrivillig deltid et sentralt krav, sammen med kompetanseutvikling og seniortiltak på arbeidsplassene.

– Mange ansatte i Oslo skal gjennom omstillingsprosesser som krever kompetanseutvikling. Vi vil også ha sentrale seniortiltak. Folk står lenger i jobb, og vi ønsker ikke at tiltak for seniorer skal overlates til de enkelte kommunale virksomheter, men bestemmes i kommunen sentralt, sier Evje.

Tariff 2018: Se alle tariffsakene her

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy