JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå står slaget om offentlig tjenestepensjon

Colourbox.com

Pensjon blir et av de viktigste temaene det skal forhandles om i år.

2018012913490020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

De fleste av Fagforbundets fylkesorganisasjoner har meldt inn pensjon som et av medlemmenes viktigste krav. Men før tariffoppgjøret i vår, skal det forhandles om den offentlige tjenestepensjonsordningen med myndighetene.

Forhandlingene skal være ferdige før 1. mars, god tid før tariffoppgjøret i staten og kommunene begynner.

Dette vil regjeringen ha på plass:

• Det må bli mer lønnsomt for offentlig ansatte å fortsette i arbeid etter 62 år.

• Ordningen må være forutsigbar for yngre ansatte i offentlig sektor.

• Mobilitetshindrene mellom offentlig og privat sektor må bygges ned.

• Ordninga må være i tråd med pensjonsreformens prinsipper, og være økonomisk bærekraftig.

Dette er de viktigste kravene fra Fagforbundet og andre arbeidstakerorganisasjoner:

• Tjenestepensjonsordning som er lik for kvinner og menn.

• En ordning som varer fra du går av med pensjon og livet ut.

• Mulighet for fleksibelt uttak fra fylte 62 år, slik at for eksempel kvinner i tunge omsorgsyrker ikke kommer urimelig dårlig ut og ender som uføre fordi de ikke orker å stå lenger i jobb.

• En ordning der det er mulig å beholde særaldersgrense i bestemte yrker som er regnet som tunge og krevende.

I dag starter kampen om ny offentlig tjenestepensjon

Levealdersjustering gir utfordringer

Pensjonsreformen fra 2011 innførte en levealdersjustering som gjør at vi må stå i jobb lenger fordi vår antatte levealder stiger. Selv om offentlig ansatte har avtaler om at de skal ha 66 prosent av sluttlønn i pensjon hvis de har full opptjening, har pensjonsreformen likevel noe å si også med dagens ordning.

Hvis for eksempel må jobbe 40 år for å få full uttelling folketrygden, mens tjenestepensjonsordningen har 30 års opptjening, betaler du inn 2 prosent av bruttoinntekten din i ti år uten å få noe igjen for det i form av økt tjenestepensjon.

Dermed er det som tidligere var en fordel ved å ha en offentlig tjenestepensjonsordning blitt en ulempe.

Dette er en av utfordringene i tillegg til de andre kravene som arbeidstakersidens representanter får i forhandlingene med myndighetene om offentlig tjenestepensjon.

Høverstad: – Nesten alle i offentlig sektor kan få en svært dårlig pensjon

Viktig å ta vare på dagens verdier

Fagforbundets leder, Mette Nord, sier til forbundets hjemmeside at det er viktig ta vare på verdiene i dagens ordning, samtidig som den må fornyes. Hun peker spesielt på at ordningene må være lik for kvinner og menn, at den skal vare livet ut, og at den må være forutsigbar for arbeidstakerne.

Påslagsmodell

Mye er fortsatt uklart når det gjelder nye tjenestepensjonsordning, men ut fra det som har kommet av opplysninger til nå, kan det se ut som om en ny ordningen blir en form for «påslagsmodell».

Dette er en ordning der du sparer opp en viss prosent av lønnen hvert år som du jobber. Denne kapitalen bygges opp år for år til en pensjonsbeholdning, og det er størrelsen på denne beholdningen som til sist avgjør hvor høy tjenestepensjon du får.

En påslagsmodell ivaretar også prinsippene om likhet for kvinner og menn og livslang utbetaling bedre enn for eksempel en innskuddsordning.

Svakheten i en slik ordning, i forhold til dagens, er at du ikke har noen garantert utbetaling på 66 prosent av sluttlønn. I likhet med folketrygden, blir pensjonen høyere jo lenger du jobber, og det er ikke sluttlønnen, men en gjennomsnittslønn som bestemmer hvor høy pensjon du får.

Når det gjelder særaldersgrense, som er aktuelt for svært mange av Fagforbundets medlemmer i blant annet pleie- og omsorgsyrker, ser det foreløpig ut til å være et uavklart spørsmål.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Colourbox.com