Vil ha rent kronetillegg i lønnsoppgjøret: – Tariffoppgjøret er det viktigste virkemidlet for fordeling

VIL LØFTE LAVTLØNTE: Mette Nord, forbundsleder for Fagforbundet, ønsker å løfte de lavtlønte i årets oppgjør.

VIL LØFTE LAVTLØNTE: Mette Nord, forbundsleder for Fagforbundet, ønsker å løfte de lavtlønte i årets oppgjør.

Bjørn A. Grimstad

Mette Nord ønsker at et rent kronetillegg skal utjevne lønnsforskjellene. Onsdag formiddag møter hun forhandlingsmotparten KS.

2018041012424120180425123045

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Mette Nord presenterte noen av hovedlinjene i forkant av årets lønnsoppgjør på en pressekonferanse hos Fagforbundet i Oslo tirsdag formiddag.

En av de viktigste utfordringene til Fagforbundet er at de skal forhandle lønn og andre goder for en lang rekke yrkesgrupper i kommunene – med til dels ulike interesser.

– Vi organiserer alt fra rådmannen til dem uten formell kompetanse, så vi må sikre at alle får en kjøpekraftsutvikling og rettferdig fordeling, sier Mette Nord.

Så mye har du allerede fått i lønnsøkning før forhandlingene har startet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RETTFERDIG: – Vi må sikre at alle får en kjøpekraftsutvikling og rettferdig fordeling, sier Mette Nord.

RETTFERDIG: – Vi må sikre at alle får en kjøpekraftsutvikling og rettferdig fordeling, sier Mette Nord.

Bjørn A. Grimstad

Dette er lønnstaperne

Vil ha kroner foran prosent

Nord har allerede erklært at hun vil gå inn for at lønnen skal justeres med kronetillegg framfor et prosenttillegg i årets oppgjør. Dette vil komme heldigere ut for dem med lav lønn enn de med høy lønn.

Dermed vil årets lønnsoppgjør kunne bidra til å utjevne de økende lønnsforskjellene i landets kommuner.

– Tariffoppgjørene er det viktigste virkemidlet for fordeling som ikke er politisk vedtatt. Partene må ivareta alle de ansatte, uansett yrkesbakgrunn, sier Nord.

Dette sier hun dagen før hun skal møte kommunesektorens organisasjon KS i årets første forhandlinger i offentlig sektor. Dette er også den største, og som angår flest av Fagforbundets medlemmer.

Nå starter lønnsforhandlingene

Vil kutte i lederes lønnsvekst

Samtidig oppfordret hun gruppene som forhandler lokalt, altså akademikere og ledere, til å være trofaste mot ramma for oppgjøret, altså lønnsveksten i privat sektor.

Ifølge tall Fagforbundet har hentet inn, har ledere og akademikere hatt en mye høyere lønnsvekst enn andre grupper de siste årene. Mens vanlige ansatte har fått 64.700 mer å rutte med de siste fem årene, har ledere og akademikere fått henholdsvis 111.400 kroner og 99.000 mer i årslønn.

– Nasjonalt er det en for svak disiplin til å følge forhandlingene. De tallene vi nå har, er såpass tydelige, at de lokale parter nå må innordne seg, sier Mette Nord.

Dette er KS

• KS (inntil 2004 Kommunenes Sentralforbund) er kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge. KS organiserer alle landets kommuner, fylkeskommuner og et stort antall kommunale foretak. Leder av Landsstyret og Hovedstyret er Gunn Marit Helgesen (H).

• KS' øverste organ er Landstinget, som holdes hvert fjerde år. Delegatene til Landstinget er politisk valgt blant landets kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter. Landstinget velger et landsstyre på 53 medlemmer og et hovedstyre på 15 medlemmer som leder virksomheten mellom landstingene. I tillegg til den politisk valgte ledelsen har KS et rådmannsutvalg som rådgivende organ sentralt og på fylkesnivå.

Kilde:

Wikipedia

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy