JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seksuell trakassering i fagbevegelsen:

Her er den nye metoden for å håndtere seksuell trakassering på landsmøter

Marianne Solberg, nestleder i FO, mener et varslingsorgan i seg selv kan forebygge seksuell trakassering.

Marianne Solberg, nestleder i FO, mener et varslingsorgan i seg selv kan forebygge seksuell trakassering.

Hanna Skotheim

Telefonnummer og epostadresse til et uhildet varslingsorgan deles ut til alle delegatene. I andre enden sitter tillitsvalgte og ansatte fra blant annet Fagforbundet med fullmakter til å sende folk hjem om nødvendig.

2019111509382220230821171436

solfrid.rod@lomedia.no

Fem forbund i LO-familien samler seg nå om et uhildet varslingsorgan for å forebygge og håndtere seksuell trakassering på landsmøter, konferanser og andre risikoarenaer. FO er først ut med å teste ordningen på sitt landsmøte, som åpner onsdag.

Slik sørger renholder Felicia for at alle kan varsle om trakassering på arbeidsplassen

p

Alle delegatene er gjort kjent med forbundets retningslinjer (se faktaboks). De får tildelt en epostadresse og et telefonnummer de kan bruke dersom de opplever seksuell trakassering. Tanken er at slike saker skal håndteres av noen som ikke kjenner de involverte.

– Fagbevegelsen har blitt kritisert for at seksuell trakassering ikke får noen konsekvenser. Nå gjøre vi noe med det, sier nestleder Marianne Solberg.

Hun har selv opplevd seksuell trakassering i fagbevegelsen, og er glad for at FO nå leder an i arbeidet med å beskytte medlemmer og tillitsvalgte.

Må kunne komme på kort varsel

Endelige fullmakter gis av landsstyret til uka. Men planen er at fire personer fra samarbeidende forbund skal betjene varslingsadressen- og telefonen de fem dagene landsmøtet pågår. De trenger ikke å være fysisk til stede, men må kunne komme dit på kort varsel for å snakke med de involverte.

– De skal snakke både med den som opplever trakassering og den som har tråkket over. Ikke sammen i en slags forsoningsseanse, men hver for seg for å kartlegge hva som har skjedd. De skal ha fullmakter til å si «du må holde deg unna alkohol resten av landsmøtet» eller i verste fall sende folk hjem, forteller Solberg.

Her er konklusjonen fra LO etter oppropet #ikketilforhandling

– Håper de ikke får noe å gjøre

Hun sier at en slik ordning kan virke forebyggende i seg selv, og håper at de fire ikke får noe å gjøre. Dersom det oppstår saker de må håndtere, skal de også avlegge en rapport til forbundsledelsen i FO etter at landsmøtet er over. De fire har ansvar og fullmakter kun under landsmøtet. Etterpå er det opp til FO-ledelsen å vurdere hvordan eventuelle saker følges opp videre.

Hvordan har de forberedt seg på denne oppgaven?

– Vi har hatt møter med dem. De er godt kjent med våre retningslinjer. De skal ta utgangspunkt i lovteksten, der det er den enkeltes opplevelse av trakassering som legges til grunn. Dette er tillitsvalgte og ansatte som har vært opptatt av å bekjempe seksuell trakassering i egne forbund.

Har det vært mange slike saker på tidligere landsmøter i FO?

– Det vet jeg ikke. Men vi vet at landsmøter er risikoområde, og FO er ikke forskånet fra det. I år har vi mange som er delegater for første gang. Da tenker jeg at det er ekstra viktig at de skal føle seg trygge på at vi tar dette på alvor.

Kan brukes i hele LO

I tillegg til FO er Fagforbundet, NNN (Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund), El og It og NTL (Norsk tjenestemannslag) med på samarbeidet om varsling. I neste runde kan det altså være FO-ere som betjener en varslingstelefon for et av disse forbundene.

– På sikt håper vi at dette kan tas i bruk i hele LO-systemet. Dette er spennende. Når vi har nulltoleranse for seksuell trakassering, må det også få noen konsekvenser, sier Solberg.

FOs retningslinjer

Behandle alle med respekt og avstå fra alle former for kommunikasjon, handling eller behandling som kan oppleves krenkende.

Unngå berøring som kan oppleves som uønsket.

Unngå alle former for verbal intimitet som kan oppleves seksuelt ladet.

Unngå uttrykk, vitser og meninger som omhandler kjønn eller seksuell orientering på en negativ måte.

Vis respekt for andres privatliv.

Ikke tilby noen form for motytelse i den hensikt å forlange eller forvente seksuelle tjenester i retur.

Gripe inn og varsle dersom en opplever eller observerer brudd på disse retningslinjene.

Tillitsvalgte (delegasjonsledere) har ansvar for at retningslinjene gjøres kjent og overholdes.

På selve landsmøtet kan delegater varsle på varsling@fo.no eller 91752646

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy