Nå konkluderer LO etter oppropet #ikketilforhandling
LO må jobbe for likestilling for å hindre seksuell trakassering, konkluderer rapport
Konkrete tiltak i nuet og langsiktig likestillingsarbeid. Begge deler er viktig for å hindre at seksuell trakassering skjer, ifølge LOs 1. sekretær Julie Lødrup.
Tri Nguyen Dinh
Langsiktig arbeid for likestilling er det viktigste LO gjør for å bli kvitt problemer med seksuell trakassering, fastslår ny rapport.
yngvil@lomedia.no, anne.siri@lomedia.no
Seksuell trakassering er et symptom på manglende likestilling mellom menn og kvinner, heter det i den ferske LO-rapporten «Etter #metoo – anbefalinger for videre oppfølging av LO og forbund».
– Vi vil ha et samfunn der seksuell trakassering ikke skal skje. Derfor er langsiktig arbeid for mer likestilling og mindre maktulikhet det viktigste fagbevegelsen kan gjøre her, sier Julie Lødrup, LOs 1. sekretær.
– Organisert arbeidsliv forbygger seksuell trakassering på arbeidsplassen best
Lødrup leder LOs familie- og likestillingspolitiske utvalg, som står bak rapporten. Den gir anbefalinger til hva LO selv og samtlige forbund bør gjøre for å forebygge og håndtere seksuell trakassering.
Rapporten kommer et drøyt år etter at #MeToo-fenomenet først startet i USA. Kampanjen nådde Norge rett etterpå, og avslørte at norske kvinner slett ikke var forskånet for seksuell trakassering. 736 medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i norsk fagbevegelse protesterte mot trakasseringen i et eget opprop, #ikketilforhandling.
Fagbevegelsen skal strammes opp mot sextrakassering
Håper på alle forbund
LO-rapporten slår fast at flere forbund hadde retningslinjer og varslingsrutiner på plass før #MeToo, mens de fleste har trappet opp arbeidet i etterkant. Alle de største LO-forbundene har nå vedtatt retningslinjer mot seksuell trakassering. Lødrup håper at resten kommer etter, uten at det er laget noen felles mal for hvordan forbundene skal gripe fatt i dette.
– Det viktigste er at de tillitsvalgte får et eierskap til tiltakene, sier Lødrup.
– Vi må tørre å snakke åpent om seksuell trakassering – også i Fagforbundet
Kartlegge risiko
Julie Lødrup råder LO-forbundene til å kartlegge såkalte risikofaktorer og skolere tillitsvalgte deretter. Når er det sannsynlig at seksuell trakassering kan finne sted? En åpenbar «risiko» kan være et julebord med både alkoholservering og overnatting. En annen risiko kan være konferanser med stor overvekt av mannlige deltakere.
– Et åpenbart mål er at omtrent like mange kvinner som menn deltar i ulike LO-fora, påpeker Lødrup.
Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har sammen lansert en veileder mot seksuell trakassering, med seks forebyggende tiltak. Rapporten anbefaler organisasjonene å bruke denne.
LOs sommerpatrulje
Ansatte, ledere, tillitsvalgte og verneombud i LO og forbundene bør skoleres jevnlig om temaet. LOs sommerpatrulje oppfordres til å inkludere tiltak for å forebygge og hindre seksuell trakassering. Unge og midlertidig ansatte er særlig utsatt for dette, ifølge rapporten.
At LO og forbundene har retningslinjer mot seksuell trakassering og for varsling, viser medlemmene og de tillitsvalgte hva slags oppførsel forbundet aksepterer og ikke, ifølge rapporten.
– Rapporten er full av anbefalinger, og nå er forventningen at forbundene følger opp arbeidet mot seksuell trakassering, sier Julie Lødrup.
LOs familie- og likestillingspolitiske utvalg foreslår å gjøre en kartlegging høsten 2020 og vinteren 2021, for å se om anbefalingene fra rapporten er fulgt opp.
Opplevd trakassering:
4,1 prosent av alle arbeidstakere og 7 prosent av kvinnelige arbeidstakere, har opplevd seksuell trakassering. Det viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), fra 2016. Tallene tilsvarer 110 000 yrkesaktive.