JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høgskoleutdanning for helsefagarbeidere

– Sykepleierne kjemper en æreløs kamp

Wikipedia

– NSF bør kvitte seg med sin motstand mot Y-veien umiddelbart.

2017020912010020230821171436

tips@fagbladet.no

Det er mye Norsk Sykepleierforbund skal ha ære for. Tidlig i det forrige århundret, lenge før for eksempel kunnskapen om hygiene og helse var blitt allemannseie, forlangte sykepleierskenes forbund respekt for at pleien av den syke er et fag som krever kompetanse. På sitt beste har NSF vært en pionér, som har bidratt til at vi alle kan nyte godt av et av verdens beste helsevesen. Nå er det stolte forbundet imidlertid på vei til å føye et nytt og langt mindre ærerikt kapittel til denne historien.

Bakgrunn: Nå kan fagarbeidere søke sykepleier- og barnehagelærerstudier

Striden om Y-veien til sykepleien er en heftig, men komplett unødvendig strid! Her opptrer NSF ikke som en moderne fagorganisasjon for en helseprofesjon, men som et nokså sneversynt og, med all respekt, snobbete og angstbitersk laug. Den innsatsen man legger i å hindre at helsefagarbeiderne skal kunne få søke direkte på sykepleien, og den retorikken man bruker, er på grensa til pinlig.

Helsefagarbeiderne har en fireårig helsefaglig utdanning. Det er ikke sånn at y-veien innebærer at folk kan spasere inn rett fra gata og begynne på sykepleien. Det er greit at NSF vil hegne om sin profesjon, men man kan ikke i fullt alvor mene at en som har fire år med kommunikasjon og pasientbehandling i bagasjen er dårligere skikket til å bli sykepleier enn en som har noe mer fysikk, fransk eller politisk idehistorie!

Det faller på sin egen urimelighet. Slik den ordninga som tilbys ved HiOA ser ut per nå ("tremestersordningen") ligger det dessuten an til de som har helsefaarbeiderutdannelse vil måtte ta igjen en del av det de etter sigende mangler fra VGS, hvilket ytterligere svekker argumentene om manglende kompetanse fra VGS.

Les hva Sykepleierforbundet mener om det nye utdanningstilbudet

Helsesektoren står overfor mange og krevende utfordringer i tida som kommer. Mangelen på fagfolk er en av dem. Om NSF vil være en del av løsninga kan de ikke på den ene sida insistere på at alle arbeidsoppgaver, ledelsesposisjoner og stillinger skal være for sykepleiere, og på den andre sida insistere på å snevre inn rekrutteringsgrunnlaget og mulighetene til å bli sykepleier.

– Blir like gode sykepleiere

Over 100 helsefagarbeidere vil ta sykepleierutdanning

Heftig strid om ny vei til sykepleierutdanning

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy