JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingrid fikk læreplassen hun drømmer om: Dette er dine retter og plikter som lærling

HAR KLARE PLANER: Lykken var stor da Sørlandet sykehus ringte Ingrid Wergeland tre timer etter at intervjuet var gjort, for å fortelle henne at hun får gå lærlingtiden sin der. Medisinsk og kirurgisk avdeling venter.

HAR KLARE PLANER: Lykken var stor da Sørlandet sykehus ringte Ingrid Wergeland tre timer etter at intervjuet var gjort, for å fortelle henne at hun får gå lærlingtiden sin der. Medisinsk og kirurgisk avdeling venter.

Ingeborg Vigerust Rangul

Gode karakterer og lite fravær er oppskriften på drømmelærlingplassen på Sørlandet sykehus. Nå utdanner Ingrid Wergeland seg til helsefagarbeider på sykehuset.

2019060409525820230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Sørlandet sykehus har fått en del kritikk fra blant annet Fagforbundet for at de ikke tok ansvar og tok inn lærlinger. Derfor startet de opp et toårig pilotprosjekt med å ta inn helsefagarbeiderlærlinger i seks måneder av læretiden i 2013/14.

I disse dager avlegger åtte helsefagarbeidere fagprøven.

Til høsten starter åtte nye lærlinger i helsefag opp på sykehuset, en av dem er Ingrid Wergeland.

Fikk førstevalget sitt

– Jeg skal være på sykehuset hele tiden. Medisinsk avdeling først, og så er det videre til kirurgisk. Jeg ønsket meg kirurgisk avdeling fordi jeg synes operasjoner virker interessant, sier Ingrid Wergeland.

Hun har jobbet på sykehjem sju uker i praksis hvert halvår under utdannelsen. Før oppstart i august har hun også sommerjobb på et sykehjem.

– Derfor var sykehus førstevalget. Jeg ville lære noe annet enn hvis jeg hadde fortsatt på sykehjem eller i hjemmehjelpen.

{f1}

Etterpå blir det påbygging

Av arbeidsoppgaver tror Ingrid det blir en del stell og prosedyrer som å måle blodtrykk og blodsukker. Hun skal ha en helsefagarbeider som veileder og i starten skal hun gå sammen med en erfaren lærling.

– Jeg har fått høre at vi blir tatt godt vare på sykehuset. Jeg tror at hvis jeg er engasjert, tar initiativ og spør, så får jeg være med og gi behandling til pasientene og på operasjoner.

Planene etter lærlingtiden på sykehuset er klare. Da er det påbygging. Enten sykepleien eller prehospitalt arbeid – paramedic.

• Helsefaginstruktør: Det er for store forskjeller på å være instruktør for lærlinger i Norge

Planlegger flere lærlingplasser

– Dagens situasjon og framskrivinger om mangel på helsepersonell gjør at vi planlegger en økning av helsefagarbeiderlærlinger fra høsten 2020, sier Bente Jahnsen, enhetsleder i Sørlandet sykehus HF.

• I 2035 vil Norge mangle 18.000 helsefagarbeidere

Siden høsten 2015 har Sørlandet sykehus tilbudt hele læretiden ved sykehuset og hittil har 14 lærlinger avlagt fagprøven i helsefag.

Sykehuset legger også til rette for praksisplasser for Vg2YFF Helseservicefag. Flere elever får praksis og noen av dem blir ansatt som lærlinger. Jahnsen forteller at praksisen gir eleven et innblikk i hvordan det er å arbeide i sykehus. Samtidig er det en god anledning for enhetene til å bli kjent med eleven før en eventuell ansettelse.

– Det er flere grunner til at sykehuset valgte å ta inn lærlinger. I 2013 uttrykte fylkesordføreren bekymring for få læreplasser i det offentlige. Vi bestemte oss da for å ta samfunnsansvar og bidra til gode læreplasser for helsefagarbeidere, sier Jahnsen.

• Sarpsborg vil ta et oppgjør med uønsket deltid. De starter med lærlingene.

Dette er lærlingens rettigheter og plikter

Etter både opplæringsloven og arbeidsmiljøloven er lærlingen en vanlig arbeidstaker, men har også krav på opplæring tilpasset egne evner.

Rettigheter:

Skriftlig lærekontrakt og skriftlig arbeidsavtale.

Opplæringen med utgangspunkt i opplæringsplanen for faget, tilpasset egne forutsetninger.

Gratis opplæring med rett til lønn. Lærebedriften betaler verneutstyr og hjelpemidler for å unngå unødvendige fysiske belastninger.

Lønnen fordeles ofte slik at lønnen er liten i begynnelsen av læretiden og høyere mot slutten når fag-/svenneprøven nærmer seg.

Lærling har rett til å søke om støtte fra Lånekassen.

Skikkelige tilbakemeldinger på arbeidet med rett til rettledning, vurdering underveis, samt mulighet til å gå opp til fag- eller svenneprøve etter fullført læretid.

Ekstra vern mot dårlig psykisk og fysisk arbeidsmiljø. Bedriften skal hindre mobbing og at lærlinger kommer til skade eller utsettes for krenkende ord eller handlinger.

Lærebedriften eller skolen skal melde deg opp til fag-/svenneprøven

Plikter:

Delta aktivt i opplæringen, vær med på planlegging, gjennomføring og vurdering av opplæringen.

Bestå i alle teoretiske fellesfag og programfag fra videregående skole for å kunne gå opp til fag-/svenneprøven.

Møt presis på jobb.

Samme arbeidstid som vanlige arbeidstakere i bedriften. Dette gjelder også rett til ferie.

Meld fra til lærebedriften ved sykdom eller annet fravær.

Vær høflig og gjør arbeidsoppgavene. Ikke prat i telefonen med venner eller gjør andre ting som ikke har med jobben å gjøre.

Kilde: elevombudene.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy