Ingunn fikk dekket utdanning av jobben: Slik kan også du få betalt mens du går på skole
SELVUTVIKLING: Ingunn Johansen fullførte nettopp en to-årig utdanning. Som de fleste andre i klassen fikk hun dekka både reise, opphold, studieavgift og lønn under den samlingsbaserte utdanningen: - For meg var selvutvikling grunnen til at jeg begynte. Nå mestrer jeg blant annet oppgaveskriving og det å stå foran folk på en helt annen måte, forteller hun til Fagbladet.
Anniken Olaussen
Det finnes mange muligheter for deg som vil utdanne deg mens du jobber.
oystein.windstad@fagbladet.no
– Nå er jeg mer enn «bare» en sekretær og tar med meg det jeg har lært i lønnsforhandlingene, sier kontoransatt Ingunn Johansen.
Det finnes flere måter å ta utdanning på mens du jobber. Blant annet stiller Fagforbundet med 25 millioner kroner i stipender.
Det finnes også arbeidsgivere som dekker videreutdanning.
Ingunn Johansen jobber på barnevernskontoret i Hammerfest kommune. Hun er en av 41 studenter som før jul ble ferdig med en toårig utdanning. Kullet er det første i sitt slag: En utdanning for kontoransatte på steder som jobber med barn, unge og deres familier.
• Slik får du sjefen til å betale for utdanning
{f1}
Fikk lønn under utdanning
– Før kunne jeg si at jeg jobber i barnevernet, men at jeg bare er en sekretær. Det sier jeg ikke lenger. Utdanningen har gitt meg større forståelse og stolthet for jobben jeg gjør, sier Ingunn Johansen til Fagbladet.
Utdanningen blir tilbudt av Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP), region Sør og Øst. Utdanningen er samlingsbasert, og studentene møtes fire ganger i året til samlinger som varer i tre arbeidsdager.
Ingunn Johansen fra Hammerfest søkte arbeidsgiveren og fikk dekket reise, hotell, kursavgift og i tillegg lønn under studiesamlingene.
• Hun fikk Fagforbundet-stipend og lønnshopp
– Stolt av jobben
Deltakerne på kurset som Ingunn Johansen nettopp fullførte jobber blant annet på barnevernskontor, i familievernet, PP-tjenesten og på helsestasjoner. Johansen sier at utdanningen gjorde noe med yrkesstoltheten:
– Noe av det viktigste var å treffe andre som jobber med det samme som meg, rundt omkring i landet. Det var en stor utfordring å skrive oppgave, for jeg er ikke den som er mest skolert i ungdommen. Det var mange frustrerende øyeblikk, men vi fikk god hjelp og oppfølging. På den siste oppgaven følte jeg at dette er noe jeg kan. Utdanningen ga meg stor mestring på både det å skrive oppgave og stå foran folk å holde foredrag, sier Johansen.
Hun forteller at selvutvikling var motivasjonen for videreutdanningen, og at hun håper flere melder seg på:
– Jeg har allerede tipset flere kollegaer i Finnmark om utdanningen. Det jeg har lært vil jeg ta med meg inn i de individuelle lønnsforhandlingene til våren, legger hun til.
• Kommunen sponset fagbrev til Tove og Knut
Kan gi lønnsøkning
Siri Jensen er rådgiver for kontorfaglig utdanning ved RBUP, Sør og Øst. Hun forteller at deltakerne som fullfører løpet, får et formelt vitnemål med bekreftelse på hva utdanningen omfatter. I tillegg til nettverk, kunnskapsløft og økt bevissthet på yrket, kan timene på skolebenken også gjøre godt for lommeboka:
– Som tidligere tillitsvalgt for Fagforbundet tenker jeg at dette er et godt grunnlag for et lønnskrav i tråd med at det er en kompetansehevning, sier hun.
• Slik får du videreutdanning i kommunen du bor i
Stiller sterkere med ny utdanning
Jensen som sammen med RBUP står bak utdanningen, forteller at kursdeltakerne har stort utbytte av å utveksle erfaringer i grupper:
– Det er noe med å unne seg en utvikling innen egen jobb og være med å videreutvikle faget. Ta sjansen og kaste seg ut i det. Det skjer stadig endringer i tjenestene og stilles nye krav, og det kan bli aktuelt å skifte jobb, uansett er det en veldig styrke å ha tatt videreutvikling i voksen alder, sier Jensen til Fagbladet.
Lovfestet rett til studiepermisjon
De fleste som tok utdanningen sammen med Johansen, fikk dekket den av jobben. Arbeidsmiljøloven slår fast at en har rett til studiepermisjon, uten lønn. Det er opp til arbeidsgiver om de vil dekke utdanningen, og om de vil dekke den delvis eller helt med lønn. RBUP, region Sør og Øst starter et nytt kull 2. mars, og Siri Jensen sier det fortsatt er noen ledige plasser igjen for dem som er raskt ute med å melde interesse. Hun har blant annet skrevet master om kontorfaglig arbeid, og sier at kurset synliggjør verdien av dem som jobber på kontorer:
– Jeg tenker at stoltheten studentene forteller om, blant annet kommer av at utdanningen løfter fram og setter ord på kontorfaglig-ansattes arbeid og kompetanse og synliggjør det som eget fag.
Stipend til utdanning
• Hvert år får rundt 4000 Fagforbunds-medlemmer støtte til kurs og videreutdanninger.
• Fagforbundets stipendordning støtter medlemmer som ønsker å ta alt fra videregående til universitetsutdanninger.
• Det er også mulig å søke leder om å dekke kostnadene til utdanningen.
• Gå inn på fagforbundet.no for mer informasjon, eller send mail til stipend@fagforbundet.no